View photo 1 of Hof 7
View photo 2 of Hof 7
View photo 3 of Hof 7
View photo 4 of Hof 7
View photo 5 of Hof 7
View photo 6 of Hof 7

Hightlighted features

  • Year of construction 1850
  • Living area 437 m²
  • Number of rooms 6
  • Plot size 281 m²

Description

VOORMALIG GEMEENTEHUIS | PRACHTIG GERESTAUREERD | EINDELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN

Altijd al in een rijksmonument willen wonen met een stoer karakter? In hartje Amerongen staat midden in het dorp aan de Hof 7 dit bijzondere rijksmonument met een fraaie ommuurde stadstuin pal op het zuiden. De Hof is vanouds het centrum van Amerongen. Hier stonden en staan de gebouwen van het geestelijke en wereldlijke gezag: de laatgotische Andrieskerk en het voormalige gemeentehuis, dat in zijn huidige vorm uit 1951 dateert. Oorspronkelijk was hierin ook het gerechtshof gevestigd. De voormalige dorpspomp en de Wilhelminaboom op het plein onderstrepen de centrale rol die de Hof altijd in het dorpsleven heeft gespeeld. Hof 7 zelf was in de 18e eeuw een waaggebouw waar tabak werd gewogen en gekeurd. Het prachtige Kasteel Amerongen is op loopafstand gelegen, op het historische landgoed van het kasteel is tevens Restaurant Bentinck gevestigd met uitzicht op het kasteel en de fraaie tuinen, de ultieme plek voor een (zaken-) borrel, lunch of diner.

* * Een unieke kans voor mensen die op zoek zijn naar een prachtig huis met rust en ruimte en een STADSTUIN van maarliefst 100 m2 op een prachtige plek in het pittoreske Amerongen

HOF 7 AMERONGEN
Het witgepleisterde huis met rode pannen ademt sfeer uit en springt met kop en schouders uit naast de omliggende panden. Het huis heeft een klassieke voorgevel, met prominent in het midden de hoofdentree. Links een toog met grote ramen waar oorspronkelijk paard en wagen naar binnen kon en rechts een raampartij met roedeverdeling en fraaie luiken. Het huis heeft een rijksmonumentale status en het is tevens een beschermd dorpsgezicht. In 2017 is het object volledig gerestaureerd en getransformeerd naar een heerlijk woon- en werkpand dat zijn weerga niet kent. Dit rijksmonument heeft zelfs energielabel B!

BEGANE GROND
Bij binnenkomst komt men eerst in de vestibule die gemaakt is van staal en glas. Aansluitend een grote ruimte met een diepte van ruim 18 meter, een breedte van 8,90 meter en een vrije hoogte van bijna 3 meter. Deze magnifieke ruimte is in gebruik geweest als interieur annex ontwerpstudio en voorzien van strak gestuukte wanden en een stoer industriële gevlinderde betonvloer. Het oude balkenplafond geeft de ruimte maat, maar ook heel veel sfeer. Halverwege is aan de rechterzijde het trappenhuis gesitueerd die de begane grond en de verdiepingen met elkaar verbindt. Ook hier is gekozen voor glas en zwart geanodiseerde stalen kozijnen, waardoor een luchtig geheel is ontstaan. Achter het trappenhuis loopt de ruimte door. Hier aan de linkerzijde een grote toog met openslaande deuren naar de achtergelegen stadstuin. Rechts een kleine pantry annex coffee corner.

VERDIEPING
Via het trappenhuis kom je op de verdieping. De trap herinnert aan de functie als gemeentehuis: breed, voorzien van bordessen met een knipoog naar de jaren ’80 van de vorige eeuw. De indeling is hier als volgt. Aan de zijde van het Hof is een riante woonkamer gepositioneerd. De vier grote ramen met roeden geven een prachtig licht in de kamer die vrijwel vierkant is en ruim 8,3 x 8,3 meter meet. Het houten plafond met balken en vloerdelen wordt ondersteund door zware stalen H-balken wat het geheel een New-York Loft uitstraling geeft. Hier zijn de vloeren afgewerkt in een robuuste gelakte betonvloer en zijn de wanden strak wit gestuukt. Tussen de woonkamer en de woonkeuken zit het trappenhuis met toilet en royale garderobe-wasruimte en daardoor zeer praktisch. Tevens staan zijn hier de wasmachine en droogtrommel mooi ingebouwd in een nis. Achter de eikenhouten deuren zit de CV-installatie weggewerkt waardoor het een representatieve ruimte is.

Aan de tuinzijde van het huis is de woonkeuken gesitueerd. Een fraaie stoere keuken met een royaal granieten blad van ruim 6 meter, handgemaakte Friese witjes met metaalglazuur tegen de achterwand en een fraai zes-pits RVS gasfornuis (Bertazzoni) met dubbele oven maken het leven in deze keuken bijzonder aangenaam. Ook fraai zijn de oude deuren die toegang geven tot de grote inloop proviand-servieskast. In dezelfde wand staat in een nis een dubbeldeurs koelkast uitgevoerd in RVS, eveneens van Bertazzoni. De ramen rondom geven ook hier op een plezierige manier daglicht en dat maakt deze woonkeuken tot een absoluut unique sellingpoint. Vanuit de keuken kan je met een spiltrap naar het terras op de begane grond aan de achterzijde komen. Het is voor de nieuwe eigenaar tevens mogelijk om een balkon te realiseren tegen de achtergevel van het rijksmonument. Er ligt reeds een bouwvergunning voor het realiseren van een balkon van 8,5 meter breed met een diepte van circa 1,20 meter.

De eerste verdieping is nu in gebruik als woonverdieping, maar dit kan uiteraard ook anders worden ingedeeld.

KAPVERDIEPING
Vervolg je de trappartij dan kom je op de kapverdieping. Ook deze woonlaag ademt sfeer uit. Door de gekozen natuurlijke materialen is het ook hier goed toeven. Op deze verdieping zijn – naast de master bedroom met badkamer voorzien van wastafel, douchte en vrijstaand bad, een tweetal slaapkamers ondergebracht. Tevens is er een tweede badkamer en een separaat toilet en nog een separaat toilet. Het aardige van deze woonlaag is dat de kapconstructie prominent zichtbaar is. De houten spanten geven de ruimten sfeer en grote Velux dakramen zorgen voor daglicht. De vloeren zijn voorzien van eiken delen die afgewerkt zijn in een white wash finish. De wanden en plafonds zijn strak gestuukt en de inbouwkasten op de overloop zijn voorzien van eikenhouten panelen met industriële hang en sluitwerk en daarnaast zijn er designradiatoren geplaatst. Een lichtplan voorzien van ledverlichting (hoofdverlichting en sfeerverlichting) maken het geheel compleet.

PERCEEL
Het huis is gelegen op een perceel van 280 m2. Achter het huis ligt een volledig ommuurde stadstuin pal op het zuiden van circa 100 m2 met eigen uitgang naar de straat. Deze kan nog geheel naar eigen wens worden ingericht.

GROOTS BALKON
Het is voor de nieuwe eigenaar tevens mogelijk om een groots balkon te realiseren tegen de achtergevel van het rijksmonument. Er ligt reeds een bouwvergunning voor het realiseren van een balkon van 8,5 meter breed met een diepte van circa 1,20 meter. Hierdoor ontstaat achter het huis een intieme ruimte waar gedurende de lange zomermaanden van harte geborreld kan worden. Aan de voorzijde kan gratis geparkeerd worden op het parkeerterrein op het plein.

AMERONGEN
De naam Amerongen wordt voor het eerst genoemd in 1126. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vindt op 23 juni 1585 de slag bij Amerongen plaats waarbij de Spaanse troepen de Staatse troepen vernietigend heeft verslagen. Amerongen was van oudsher een agrarische gemeenschap, de schapen op de heidevelden van de Heuvelrug leverden de mest voor de akkers. Na de bedijking waren de uiterwaarden met vruchtbare rivierklei eveneens geschikt voor landbouw. Vanaf de 17e tot de 20e eeuw kende Amerongen tabaksteelt. Het dorp telt nog een tiental karakteristieke tabaksschuren uit deze tijd.

KASTEEL
Tot 1 januari 2006 was Amerongen een zelfstandige gemeente. Sindsdien is het dorp onderdeel van de nieuwgevormde gemeente Utrechtse Heuvelrug, bestaande uit Amerongen, Leersum, Doorn, Maarn, Overberg, Maarsbergen en Driebergen-Rijsenburg. Amerongen is vooral bekend dankzij Kasteel Amerongen dat vlakbij Hof 7 net ten zuiden van het dorp in de uiterwaarden ligt. Kasteel Amerongen is in het rampjaar 1672 geheel verwoest door de Fransen en in de huidige stijl weer opgebouwd. De laatste Keizer van Duitsland Wilhelm II heeft anderhalf jaar op het kasteel gelogeerd alvorens naar Huize Doorn te verhuizen. Op 28 november 1918 tekende hij in Kasteel Amerongen zijn troonsafstand.

Het kasteel is tegenwoordig een museum met een fraaie kasteeltuin. Ook is hier het eigentijdse restaurant Bentinck gevestigd in de voormalige stallen van deze buitenplaats. Voor de poort van kasteel Amerongen ligt een pittoresk plein, “De Laan” genaamd. Dit plein, dat vlakbij Hof 7 ligt, heeft verschillende functies in het dorp. Al meer dan 100 jaar is De Laan het speelterrein van de kinderen van de aangrenzende Wilhelminaschool en ook wordt ook gebruikt voor evenementen als de Grietmarkt en Koningsdag.

Tegenover Hof 7 staat, tegen de uiterwaarden aan en vlakbij het kasteel, de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de hoge toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. De Protestantse Gemeente te Amerongen-Overberg (PKN) is eigenaar van de Andrieskerk. De toren is, zoals gebruikelijk sinds de Franse tijd, eigendom van de burgerlijke gemeente. De kerk is te bezichtigen en er worden rondleidingen verzorgd. Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht waaronder ook het Hof.

OMGEVING
In de omgeving zijn vele fiets- en wandelroutes, waaronder Klompenpad Cotlandenpad. Er is ook een prachtige (fiets)route tussen Leersum en Amerongen waarbij landgoed Zuylenstein de moeite waard is. Je kan daar prachtig wandelen en er is ook hier een pittoresk restaurantje Il Sogno dat de moeite van het bezoeken waard is.

KORTOM
Hof 7 is een prachtig rijksmonument, voor iemand die zoekt naar een gezellige woonplek met de charme van een dorp en de gezelligheid van de stad!

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 1,195,000 k.k.
Asking price per m²
info
€ 2,735
Helpful?
/
Thank you!
Original asking price
€ 1,295,000 k.k.
Listed since
6+ months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Desirable residence/villa, row house
Building type
Resale property
Year of construction
1850
Specific
Listed building (national monument), double occupancy possible and protected townscape or village view (permit needed for alterations)
Type of roof
Combination roof covered with roof tiles

Surface areas and volume

Areas
Living area
437 m²
Exterior space attached to the building
15 m²
Plot size
281 m²
Volume in cubic meters
1,547 m³

Layout

Number of rooms
6 rooms (3 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 3 separate toilets
Bathroom facilities
Bath, 2 showers and toilet
Number of residential layers (stories)
3 residential layers (stories)
Facilities
Alarm installation and flue

Energy

Energy label
B What does this mean?
Insulation
Roof insulation, insulated walls, floor insulation and completely insulated
Heating
CH boiler and fireplace
Hot water
CH boiler
CH boiler
Nefit Topline (gas-fired combination boiler from 2016, in ownership)

Cadastral data

AMERONGEN D 6459
Cadastral map
Area
281 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
In center
Garden
Back garden
Back garden
100 m² (10m deep and 10m broad)
Garden location
Located at the west
Balcony/roof garden
Balcony present

Parking

Type of parking facilities
Public parking

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Hof 7

€ 1,195,000 k.k.