View photo 1 of Dorpsstraat 19
View photo 2 of Dorpsstraat 19
View photo 3 of Dorpsstraat 19
View photo 4 of Dorpsstraat 19
View photo 5 of Dorpsstraat 19
View photo 6 of Dorpsstraat 19

Hightlighted features

  • Construction period 1906-1930
  • Living area 255 m²
  • Number of rooms 16
  • Plot size 380 m²

Description

Prachtige pastorie te koop in Vreeswijk (Nieuwegein) Dorpsstraat 19

Wanneer je aan Nieuwegein denkt, dan denk je vooral aan kantoorgebouwen. Door de ligging tussen de A2 en de A27 is Nieuwegein erg goed bereikbaar. Wat minder mensen weten, is dat Nieuwegein een prachtige oude kern heeft. Het dorp Vreeswijk met zijn ophaalbruggen, authentieke panden en gezellige terrassen. Dit alles rondom de Vaartse Rijn met rivier de Lek op de achtergrond.

Middenin dit oude dorp vindt u pal aan het water deze prachtige voormalige pastorie aan de Dorpsstraat 19.

De pastorie is op vakkundige wijze gerestaureerd en voorzien van alle gemakken van de 21ste eeuw. Het karakteristieke huis ademt sfeer uit door de fraaie details die behouden zijn gebleven en de zorgvuldig gekozen kleurstelling. Het is een heel plezierig en vooral ruim familiehuis, dat zich ook prima leent voor kantoor of praktijk aan huis. Er is een mooie vestibule, een kamer-en-suite met glas in lood schuifdeuren en op de eerste verdieping een leuke loggia met zicht op de vaart. Aan de achterzijde is een fijne stadstuin met veel privacy en een flinke schuur voor het opbergen van fietsen en tuinspullen.

De pastorie is ontworpen in 1919 door de gemeentearchitect H.W. van der Meij uit Woerden en is van jongere datum dan het ernaast gelegen kerkje dat ook tot woning is verbouwd. De indeling is als volgt:

Begane grond
Door de voortuin, via de entree komt u in de vestibule van de pastorie. Wanneer u doorloopt komt u in een ruime hal met een prachtige bordestrap naar de verdiepingen. Hier valt meteen de grote verdiepingshoogte op van maar liefst 3.15 meter. Aan de linkerzijde een fijne bibliotheek/werkkamer (circa 11 m2) met aansluitend een sauna en badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet.

Ook aan de linkerzijde bevindt zich de gezellige woonkeuken (circa 21 m2). Deze luxe keuken is voorzien van allerhande inbouwapparatuur (koelkast, vaatwasser, 5-pits gasfornuis met afzuigunit, magnetron/oven). De blikvanger in deze ruime keuken is de AGA-cooker, een slowcooker waarmee heerlijke maaltijden bereid kunnen worden en die tevens de ruimte verwarmt in de winter.

De kelder (circa 7 m2) is vanuit de keuken bereikbaar met een trap en leent zich goed voor bijvoorbeeld de opslag van wijnen. Aansluitend aan de woonkeuken ligt de bijkeuken (circa 11 m2) met toilet en ruimte voor witgoedapparatuur. Achter de bijkeuken bevindt zich de schuur (circa 13 m2) die vanuit de tuin toegankelijk is.

Rechts van de entree ligt de woonkamer en-suite (voorkamer circa 21 m2 - achterkamer circa 22 m2) met aan de voorzijde een ruime erker. Vanuit de voorkamer heb je een fraai uitzicht over de vaart en de oude haven. Aan de achterzijde ligt de tuinkamer met een open haard en dubbele openslaande deuren naar de achtertuin.
De begane grond is afgewerkt met een mooie visgraatparketvloer in de woonkamers en de werkkamer. De hal en de woonkeuken zijn voorzien van een fraaie lichte natuurstenen vloer voorzien van vloerverwarming.

Eerste verdieping
Via de bordestrap komt u op de overloop van de verdieping. Hier vindt u vier slaapkamers variërend in grootte van 12-20 m2. Twee aan de voorzijde van het huis, waarvan één een gezellige loggia heeft. Tussen deze twee kamers ligt de moderne badkamer, ontworpen in een lichte kleurstelling. Deze badkamer is voorzien van een dubbele wastafel, hangend toilet, riante douche en een designradiator.

Aan de achterzijde liggen twee grote slaapkamers met uitzicht op de tuin en de kerk. De overloop is voorzien van een houten vloer, de slaapkamervloeren van witgeschilderde houten delen. Ook hier zijn een aantal muren in prachtige kleuren geschilderd.

Kapverdieping
Wanneer u de trap vervolgt komt u op de kapverdieping. Deze verdieping heeft een overloop met een grote, open zolder, een werkkamer en een slaapkamer. In het midden ligt een badkamer die van de overloop wordt gescheiden door glazen bouwstenen. De badkamer is voorzien van een vaste wastafel, toilet en douche en heeft een dakkapel.

Buiten
Achter het huis ligt een fraaie stadstuin op het westen voor heerlijk lange zomeravonden. De tuin is bereikbaar via een achterom. In de tuin zijn diverse terrassen, een ruime schuur en een grote overkapping voor het stallen van onder andere fietsen.

Omgeving
In de oude dorpskern van Vreeswijk bevinden zich kerken, een basisschool, een huisartspraktijk en diverse winkels op loopafstand. U vindt hier onder meer een Dagverswinkel, een delicatessenwinkel, een biologische slager, een aantal kledingboetiekjes, een kapsalon, een winkel voor bloem- en interieurdesign en een Kruitvat. Ook zijn er gezellige restaurants voor lunch en diner met terrassen aan de vaart.

Vanuit de oude pastorie kunt u langs de Lek mooie wandelingen en fietstochten maken naar karakteristieke plaatsen zoals Tull en ’t Waal, Houten en IJsselstein. Het fiets/voetveer brengt u over de Lek naar Vianen.

De bus of de tram vervoert u in 25 minuten naar het centrum van de mooie domstad Utrecht. Ook de Hogeschool en de Universiteit van Utrecht zijn met het openbaar vervoer goed en snel te bereiken.

Voor een breed winkelaanbod kunt u terecht in het centrum van Nieuwegein in winkelcentrum City Plaza met ruim 90 winkels, een bioscoop, een theater en vele eetgelegenheden. Een kleiner winkelcentrum op 2 km afstand biedt onder andere een supermarkt en een gezondheidscentrum.

In Nieuwegein zijn drie scholengemeenschappen voor alle richtingen en niveaus van onderwijs. Verder is de stad rijk aan sportclubs en verenigingen, waaronder een atletiekvereniging, een honkbalclub en twee golfbanen. Tennisvereniging, roei- en voetbalverenigingen en sportscholen liggen in de nabijheid van de Dorpsstraat.

Vreeswijk
De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in het begin van de 9e eeuw. De rivier de Lek en de daarop aansluitende waterwegen en sluizen zijn vanaf de vroegste tijden bepalend geweest voor de geschiedenis van het dorp. Zonder de rivier zou het dorp niet zijn ontstaan. In de 14e eeuw ging Vreeswijk fungeren als voorhaven van de stad Utrecht. In 1373 begon de bouw van een houten sluis in de Vaartse Rijn, op de plaats waar vandaag de dag zich nog steeds de Oude Sluis bevindt. Deze sluis werd gebouwd om Utrecht, dat enige jaren daarvoor zijn verbinding met de Rijn was kwijtgeraakt, opnieuw te verbinden met de grote waterwegen. Om het sluisje militaire bescherming te bieden, werd een vestingwerk gebouwd, het blokhuis Gildenborgh waar tot 60 militairen gestationeerd konden worden.

Hieruit ontwikkelde zich door de eeuwen heen het dorp Vreeswijk. De sluis werd in de loop der jaren verbeterd en vernieuwd en hield het uit tot 1815. In dat jaar stortte de sluis onverwacht in en stroomde het rivierwater het dorp binnen. Van 1822 tot 1824 werd de sluis herbouwd en ontstond de huidige Oude Sluis. In 1881 werd besloten tot de aanleg van het Merwedekanaal. Hiervoor werd in de periode 1882-1886 de Koninginnensluis, met de Emmabrug en de Wilhelminabrug, gebouwd. Het in 1892 geopende kanaal maakte van Vreeswijk een belangrijke scheepvaartplaats.

Tot op de dag van vandaag wordt de haven van Vreeswijk gebruikt en op veel nautische kaarten staat nog altijd 'Vreeswijk' in plaats van 'Nieuwegein' aangegeven. Echter sinds de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal, vindt vanaf 1931 het merendeel van het economisch scheepvaartverkeer over die route plaats. Veel scheepvaartverkeer richting Rotterdam gaat door de recent vernieuwde Prinses Beatrixsluizen, die aan de noordoostkant van Vreeswijk zijn gelegen. Vanaf deze sluizen kunt u via het "Schuttevaerpad" te voet het oude dorp Vreeswijk bereiken.

Nieuwegein
In 1971 werden de gemeenten Vreeswijk en Jutphaas samengevoegd tot de nieuwe groeikern Nieuwegein, welke op dit moment zo’n 63 000 inwoners telt. Vreeswijk is nu samen met Jutphaas één van de twee oude kernen. Een deel van Vreeswijk heeft een beschermd dorpsgezicht.

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 1,025,000 k.k.
Asking price per m²
info
€ 4,020
Helpful?
/
Thank you!
Original asking price
€ 1,150,000 k.k.
Listed since
6+ months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Desirable residence/villa, detached residential property
Building type
Resale property
Construction period
1906-1930
Specific
Protected townscape or village view (permit needed for alterations)
Type of roof
Combination roof covered with roof tiles

Surface areas and volume

Areas
Living area
255 m²
Other space inside the building
13 m²
Exterior space attached to the building
11 m²
Plot size
380 m²
Volume in cubic meters
900 m³

Layout

Number of rooms
16 rooms (6 bedrooms)
Number of bath rooms
3 bathrooms and 1 separate toilet
Bathroom facilities
Sauna, 3 showers and 3 toilets
Number of residential layers (stories)
3 residential layers (stories) and a basement
Facilities
Flue, skylight, sauna and glass fiber cable

Energy

Provisional energy label
G What does this mean?
Insulation
Roof insulation and double glazing
Heating
CH boiler, fireplace and partial floor heating
Hot water
CH boiler and electrical boiler
CH boiler
HR Ketel (gas-fired combination boiler from 2019, in ownership)

Cadastral data

VREESWIJK B 4841
Cadastral map
Area
380 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Alongside water, alongside a quiet road, in center and on navigable waterway
Garden
Back garden, front garden, side garden and patio/atrium
Back garden
209 m² (19m deep and 11m broad)
Garden location
Located at the west accessible via the rear
Balcony/roof garden
Balcony present

Storage space

Shed / storage
Attached brick storage
Facilities
Electricity and loft
Insulation
No insulation

Parking

Type of parking facilities
Public parking

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Dorpsstraat 19

€ 1,025,000 k.k.