View photo 1 of Laakweg 78
View photo 2 of Laakweg 78
View photo 3 of Laakweg 78
View photo 4 of Laakweg 78
View photo 5 of Laakweg 78
View photo 6 of Laakweg 78

Hightlighted features

  • Year of construction 2001
  • Living area 385 m²
  • Number of rooms 9
  • Plot size 6,740 m²

Description

HACIENDA IN HET VEEN

Spraakmakend, bijzonder en excentriek, zo kan deze villa genaamd "Haciënda in het Veen" het beste omschreven worden. Een bijzonder huis, ontworpen door architect en eigenaar Kees Bos die hier samen met zijn gezin deze bijzondere locatie vorm gaf.

Het geheel bestaat uit een royaal kavel van bijna 7.000 m² grond, met hierop een woonhuis, een bijgebouw, een geheel ommuurde patio met zwemvijver en een weiland, boomgaard, siertuin en geitenweide. Het huis ligt enigszins van de Laakweg af. Een idyllische landweg (eigen weg) biedt toegang tot het perceel. Opvallend is de rieten kap en de bijzondere horizontale verdeling van de kozijnen in combinatie met twee verticale afgeronde stijlen in de kop van de gevel. Ook zijn er twee grote uitgebouwde dakkapellen (koper) die als twee volumen uitsteken uit het dak en waar de horizontale geleding in de kozijnen doorloopt. De hoofdentree is meteen aan de linkerkant.

BEGANE GROND
Alles is anders. Dat merkt u en voelt u meteen bij binnenkomst. Door de vier gigantische openslaande deuren in de voor- en achtergevel van de woonkamer kan de begane grond helemaal opengezet worden en hierdoor loopt de achtergelegen patio als het ware door in het woonhuis. Buiten en binnen loopt in elkaar over. Dit binnen-buiten gevoel wordt versterkt door de fraaie lichtinval en het feit dat de verdiepingsvloer los van de muren is gehouden. De verdiepingsvloer staat namelijk als "tafel" op 16 kolommen. Daarbij loopt het grind vanuit de patio langs de muren door het huis heen naar de voorgelegen tuin.

De onderkant van de verdiepingsvloer -het plafond van de begane grond- heeft een fascinerend levendige uitstraling, doordat er als bekisting twee verschillende soorten plaatmateriaal zijn gebruikt –vlak en grof- toen de betonnen verdiepingsvloer in het werk gestort werd. Door de vide ontstaat er een groots gevoel van ruimte. De centraal gelegen trap is een kunstwerk op zich. De trap van staal en hout (Oregon pine) met zwevende leuningen en treden is als een los volume gepositioneerd. Masterpiece in deze ruimte is de houtkachel die met blauw geglazuurde tegeltjes als een kolom in de ruimte tegen de achtergevel staat.

Via de hoofdentree komt men in een ruime hal, hiervandaan is meteen een zichtas zichtbaar over de lengte van de patio. Binnen en buiten lopen ook hier in elkaar over. Er is een bijkeuken met veel bergruimte en een zijingang naar de eigen weg en een achteringang naar de patio. Het toilet is royaal en pas als u zit ontdekt u een raampje dat precies op ooghoogte is gemaakt om naar buiten te kijken. Aansluitend de woonkamer. De formidabele woonruimte, die hierboven beschreven is. Bijna vierkant met flinke afmetingen van 8 x 9,5 meter. De keuken staat vrij in de ruimte. Deze is eenvoudig, maar doeltreffend. Er is een bovengelegen verdieping en een kelder. Verbindend element tussen de drie bouwlagen is de eerder genoemde trap.

VERDIEPING
Vanaf de trap naar boven is een fenomenaal zicht op de nok. Op de verdieping is een grote overloop met in het tussenlid een toilet en compacte douche. Op de verdieping is het dak eveneens vrijgehouden van de wanden waardoor een hele transparante ruimte ontstaat. Rechts op de overloop een open ruimte met werkplek en verbinding met en zicht op de benedenverdieping via de vide. Aan de achterzijde over de breedte de masterbedroom. Deze ruimte is een drieluik met links de badkamer, in het midden de masterbedroom en rechts de walk-in-closet. De badkamer hier is virtuoos vormgegeven waarbij de ruimtelijke beleving en de kunst van het weglaten basis is geweest voor het ontwerp. Ook hier loopt de vloer niet door en is er verbinding met de benedenverdieping en staat de wastafel pal voor het raam. Uw spiegel is klein van formaat, maar het zicht op het omliggende landschap heel groot. Aan de andere kant – dus aan de voorgevel – bevinden zich twee identieke (kinder)slaapkamers die onderling zijn gescheiden door een luchtbrug. De verduistering is inventief geconstrueerd en door de toepassing van geveldoek zeer efficiënt te noemen.

KELDER
De ondergelegen kelder is bijna een meter breder dan de bovengelegen woonkamer, waardoor er plaats ontstaat voor een lange lichtstraat. Slim en heel doelmatig. Dat geldt ook voor de afwerking. Beton en staal voeren hier de boventoon. De kelder bestaat uit een viertal ruimten; een ruime hobbyruimte, een slaapkamer (gastenkamer) met naastgelegen ruime douche, wastafel en toilet, een bergruimte met kastenwand en een installatieruimte. In deze laatste ruimte is de warmwater installatie opgenomen (CV-ketel met zonneboiler) en het controlepaneel voor de zonnepanelen die op het platte dak van de hal en bijkeuken geplaatst zijn, maar daarover later meer. Ook de luchtverwarming met WtW-unit zijn hier te vinden.

BUITENRUIMTE
Achter de villa is door een fraai gemetselde muur (stucwerk, bakstenen rollaag, koper afgedekt) een grootse patio met natuurlijke zwemvijver tussen woonhuis en bijgebouw ontstaan. De ommuurde patio doet intiem aan en staat garant voor een heerlijk buitenzijn vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Beschut, privé en onbezorgd genieten. De patio heeft een totale lengte van 50 meter en is grotendeels 12 meter breed. Rechts achter het bijgebouw is een boomgaard met plantenkas. Tevens is er een beschutte siertuin op het zuiden aan de voorkant van het huis en daarvoor is er een geitenweide met walnotenbomen en schuilstal. Vanuit de toegangsweg zijn meerdere parkeerhavens tussen de hagen gecreëerd. Achter het wooncomplex bevindt zich nog een weiland met boomgaard (90 laagstam fruitbomen) en de oude hooiberg. Het erf en de tuinen omvat bijna 3.000 m², het achtergelegen weiland ruim 4.000 m².

BIJGEBOUW
Achter het huis aan de andere zijde van de patio bevindt zich het bijgebouw. Het bijgebouw is groot en met een footprint van 6 x 20 m te gebruiken voor verschillende doeleinden. Praktijk aan huis, gastenverblijf, hobbyruimte of zorgwoning. Het bestemmingsplan laat deze functies toe. Het gebouw is net zoals het hoofdhuis fraai afgewerkt en heeft een landelijke uitstraling.

INDELING
Aan de patiozijde is de entree. Hier een hoge ruimte tot aan de nok. Fraai is de trappartij naar de verdieping. Rechts is de toegang naar het kantoor (circa 24 m²). Een lichte open ruimte met ook hier zicht op de nok. Een mooiere werkplek is bijna niet te vinden. Bijzonder is ook hier de prachtige detaillering, waarbij de glazen pui een overhoekse sluiting heeft. Hierdoor kan – bij het openen van de deuren – de hele hoek volledig opengezet worden. Waardoor ook hier een binnen-buitengevoel ontstaat. Vanuit de entree is er toegang tot de separate douche en toilet. En aan de linkerzijde van de entree is er inpandig toegang tot een dubbele garage. Deze zijn elk toegankelijk door een hekwerk in de patiomuur en twee openslaande dubbele garagedeuren. Tenslotte is er nog een ruime stal en een separate fietsenschuur die aan de achterzijde van de patio toegankelijk is.

VERDIEPING
Via de trappartij in de entreehal komt u op de verdieping. Deze bestaat uit een grote loft en is voorzien van een compacte keuken. Ook aan de buitenruimte is gedacht. Er is een grote loggia aan de oostzijde. 's-Ochtends wakker worden met een kop koffie is op deze plek fenomenaal.

DUURZAAMHEID
Dit bijzondere huis met bijgebouw is voorbereid op de toekomst. Op het platte dak (van hal en bijkeuken) staan 2 zonnepanelen om het tapwater voor te verwarmen. Het woonhuis heeft luchtverwarming in combinatie met mechanische ventilatie en warmteterugwinning. Door het vele glas komt in de winter warmte op passieve wijze binnen, een teveel aan warmte in de zomersituatie laat zich eenvoudig weg ventileren door de grote deuren.

LIGGING
Centraal in Nederland én landelijk gelegen. Enkele kilometers van knooppunt Hoevelaken. 35 minuten van Amsterdam-Zuid, 25 minuten van Utrecht. Twee NS-stations, beiden op 3 km. Halte buurtbus voor de deur. Basisonderwijs op 1 km, divers voortgezet onderwijs op 3 km. Meerdere supermarkten op 1 – 3 km.

ARCHITECT KEES BOS AAN HET WOORD
Voor een architect is het ontwerpen van een eigen huis een speciale gebeurtenis: je bent opdrachtgever én opdrachtnemer tegelijkertijd. Een unieke kans om te laten zien waar je voor staat, als architect, als bewoner. Als vertrekpunt voor het ontwerp is gekozen voor een metamorfose van het oude boerderijprincipe zoals bij het bestaande Veluwse boerderijtje, dat eerst op het perceel stond: wonen in het voorhuis en werken erachter op de deel. Het idee achter het ontwerp is dat wonen en werken nadrukkelijk van elkaar gescheiden zijn. De ruimten zijn letterlijk (zo'n 30 meter) uit elkaar getrokken. Beide onderdelen zijn met elkaar verbonden door middel van tuinmuren, ongeveer 2,5 m¹ hoog. Door hun lange maten reageren ze op de structuur van het landschap. Zo ontstaat een patio van ongeveer 12 x 50 m¹, die functioneert als "buitenkamer". Dit wordt versterkt door de lange vijver die vanuit de woning visueel doorloopt richting de patio. In de patio staat het "werkgebouw" (6 x 20 m¹). Het 'samenvatten' van diverse functies middels een muur is een idee dat zijn oorsprong vindt in de door Luis Barragán ontworpen Mexicaanse haciënda's. Vandaar de benaming Haciënda in het Veen.

KORTOM
Een uniek huis op een bijzondere plek. Bij uitstek geschikt voor de purist, de liefhebber van bijzondere architectuur, maar ook een liefhebber van deugdelijke bouwmaterialen in een gedurfd jasje.

Features

Transfer of ownership

Asking price
Price on request
Listed since
6+ months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Country house, detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
2001
Specific
Partly furnished with carpets and curtains
Type of roof
Gable roof covered with cane and asphalt roofing

Surface areas and volume

Areas
Living area
385 m²
Other space inside the building
2 m²
Exterior space attached to the building
11 m²
External storage space
8 m²
Plot size
6,740 m²
Volume in cubic meters
1,385 m³

Layout

Number of rooms
9 rooms (5 bedrooms)
Number of bath rooms
3 bathrooms
Bathroom facilities
Bath, 3 showers and 3 toilets
Number of residential layers (stories)
4 residential layers (stories) and a basement
Facilities
Alarm installation, skylight, mechanical ventilation, flue, TV via cable and swimming pool

Energy

Energy label
A What does this mean?
Insulation
Roof insulation, insulated walls, floor insulation, double glazing and completely insulated
Heating
CH boiler, hot air heating and partial floor heating
Hot water
CH boiler and solar boiler
CH boiler
NEFIT PROLINE (gas-fired combination boiler from 2001, in ownership)

Cadastral data

NIJKERK G 4537
Cadastral map
Area
4.080 m²
Ownership situation
Full ownership
NIJKERK G 6559
Area
2.660 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Alongside a quiet road, outside the built-up area, rural, freestanding location and unobstructed surrounding view
Garden
Back garden, front garden, side garden and patio/atrium
Patio/atrium
600 m² (50m deep and 12m broad)
Garden location
Located at the north accessible via the rear
Balcony/roof garden
Roof terrace present

Storage space

Shed / storage
Detached wooden storage
Facilities
Electricity
Insulation
No insulation

Garage

Type of garage
Detached brick garage
Capacity
2 cars
Facilities
Heating, electricity and running water
Insulation
Roof insulation and insulated walls

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.