Feiko Clockstraat 31 9665 BB Oude Pekela

View photo 1 of Feiko Clockstraat 31
View photo 2 of Feiko Clockstraat 31
View photo 3 of Feiko Clockstraat 31
View photo 4 of Feiko Clockstraat 31
View photo 5 of Feiko Clockstraat 31
View photo 6 of Feiko Clockstraat 31

Hightlighted features

  • Year of construction 1906
  • Living area 441 m²
  • Number of rooms 17
  • Plot size 2,635 m²

Description

Een karakteristieke villa, genaamd Villa Elsa, gebouwd in 1906 in opdracht van handelaar W. Dethmers sr. De villa is prominent gelegen op een ruim perceel aan het lint langs het Pekeler Hoofddiep op de hoek van de Feiko Clockstraat en de Winschoterweg. Villa Elsa is opvallend vanwege de vele Art Nouveau stijlkenmerken die zowel in het exterieur als in het interieur zijn bewaard gebleven. Een bijzondere villa op een bijzondere plek!

Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudige uit omstreeks 1906 stammende erfafscheiding die bestaat uit een laag bruinbakstenen muurtje afgedekt met ezelsrug. De entree wordt gemarkeerd door twee gemetselde pijlers met in de linker pijler het woord `Villa' en in de rechter het woord `Elsa'; tussen de pijlers een tweedelig ijzeren hekwerk met Art Nouveau-motieven. Vanaf dit hek een pad naar de voordeur van Villa Elsa. Aan de linkerkant van de villa is nog een oprit richting carport en bijgebouwen.

Historie
Villa Elsa is gebouwd in opdracht van W. Dethmers sr. Dethmers was handelsagent en koopman in Oude Pekela. In 1906 liet hij een villa bouwen op de hoek van de Feiko Clockstraat en de Winschoterweg in Oude Pekela. Deze villa, een ontwerp van architect E. van der Laan te Groningen, werd genoemd naar de in 1905 op jonge leeftijd overleden dochter van de opdrachtgever (Elsina Lummechina) en kreeg de naam van Villa Elsa.

Begane grond (circa 145 m2)
Via een prachtige brede trap is de voordeur van Villa Elsa toegankelijk. Achter de gedetailleerde houten voordeur is een vestibule van (4 m2). Bij binnenkomst in de hal valt meteen het hoge plafond op, deze is ruim 4 meter. In de vestibule zijn prachtige art nouveau tegeltableaus aanwezig en op de vloer ligt in de hal en gangen een originele granitovloer met sterpatroon. Vanuit de vestibule komt u in de hal en vanuit hier zijn alle vier de woonkamers, de keuken, de tuin, het toilet, de kelder en de bovenverdieping bereikbaar.

Wanneer we de hal naar links vervolgen kijken we uit op een tweede entreedeur, dit is de vroegere dienstingang. Deze entree is eveneens via een stenen trap te bereiken en voorzien van een tegelwerk op het bordes. In de muur een ouderwetse brievenbus die uitkomt in de werkkamer. Aan de linkerzijde van deze hal is de zitkamer (18 m2). Deze kamer is voorzien van een ronde erker met uitzicht op het Pekeler Hoofddiep. De vloer is afgewerkt met een parket in visgraatmotief. Aan de andere kant van de hal is een werkkamer, deze kamer is 14 m2 groot. In de werkkamer bevindt zich een grote boekenkast en een originele ingebouwde brandkast annex kluis gemaakt door de firma J.Habraken te Veendam. Via de werkkamer is de ruime woonkamer toegankelijk, de woonkamer is eveneens bereikbaar via de centrale hal. Deze woonkamer is 38 m2 en voorzien van een tegelkachel en parketvloer. Dankzij de de vele ramen is de woonkamer een heerlijke lichte ruimte om te verblijven. Het gepleisterde plafond met ornament en sierlijsten is door de huidige eigenaren gerestaureerd en in ere hersteld.

De gezellige keuken (18 m2) bevindt zich aan de achterkant van de woning, vanuit de keuken is er heerlijk uitzicht op de groene tuin. De keuken heeft veel bergruimte en is van alle gemakken voorzien. De verdiepingshoge keukenkastjes dateren nog uit vroegere tijden.De laatste kamer op de begane grond is de eetkamer (circa 30,5 m2), deze kamer is opgedeeld in tweeen door originele ensuite deuren.

Eerste verdieping (circa 95,5 m2)
Vanuit de hal komt u via de prachtig geornamenteerde houten trap met tussenbordes op de eerste verdieping, De eerste verdieping heeft een ruime overloop en is ruimtelijk van opzet mede dankzij de hoge ramen en de grote verdiepingshoogte van maar liefst 3 meter. Vanuit de overloop zijn de diverse slaapkamers, de badkamer en de zolder te bereiken. De masterbedroom (24,5 m2) heeft toegang tot het balkon en is voorzien van een aparte douchegelegenheid met antieke wastafel. De overige slaapkamers zijn 24 m2, 15 m2 en 12 m2 groot.

Zolder (circa 55,5 m2)
Via de zoldertrap komt u op de kapverdieping. Op de zolder bevinden zich aan weerskanten nog twee slaapkamers, één van 16,5 m2 en een van 28 m2, gescheiden door een middenzolder. De zolderkamer aan de voorkant heeft een mooi uitzicht op het met leien gedekte torentje van Villa Elsa.

Souterrain (circa 145 m2)
Vanuit de hal komt u via een vaste trap in het het souterrain. Het souterrain is onder het hele huis gesitueerd en heeft een royale plafondhoogte van 2,6 meter! Aangezien het souterrain half verdiept is en er ramen aanwezig zijn kan deze laag beschouwd worden als een extra woonlaag. In het souterrain bevinden zich ondermeer een wijnopslag, een fitnessruimte met eenvoudige douche en sauna (17 m2), een wasruimte (13,5 m2) en een riante werkplaats voorzien van krachtstroomaansluiting (60 m2). Daarnaast is er nog een toilet, een CV- ruimte, een waterreservoir en zijn er nog diverse opslagruimten aanwezig voor gereedschap, tuinspullen et cetera.

Tuin en bijgebouwen
Het perceel van Villa Elsa is 2.635 m2 groot. De tuin bevindt zich geheel rondom de villa, met achter de villa een grote vijver. De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een erfafscheiding uit omstreeks 1906. Op het perceel staan diverse bijgebouwen, allen via de oprit aan de linkerzijde van het huis bereikbaar. Een zeer ruime garage van 7,20 m x 15,20 m en twee garages van 3 m x 6 m. Aansluitend aan de grote garage bevindt zich een opslagruimte van 36 m2. In de tuin bevindt zich nog een kas van 18 m2.

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 550,000 k.k.
Asking price per m²
info
€ 1,247
Listed since
6+ months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Villa, detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
1906
Specific
Monumental building
Type of roof
Combination roof covered with slate and roof tiles

Surface areas and volume

Areas
Living area
441 m²
Other space inside the building
76 m²
External storage space
164 m²
Plot size
2,635 m²
Volume in cubic meters
1,500 m³

Layout

Number of rooms
17 rooms (4 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 2 separate toilets
Bathroom facilities
2 showers and toilet
Number of stories
2 stories, a/an loft and a basement

Energy

Provisional energy label
G What does this mean?
Hot water
CH boiler

Cadastral data

OUDE PEKELA A 2763
Cadastral map
Area
2.635 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
In residential district, sheltered location and on navigable waterway
Garden
Surrounded by garden
Balcony/roof garden
Balcony present

Garage

Type of garage
Detached brick garage
Capacity
4 cars

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Feiko Clockstraat 31

€ 550,000 k.k.