Buren 25 8756 JP Piaam

View photo 1 of Buren 25
View photo 2 of Buren 25
View photo 3 of Buren 25
View photo 4 of Buren 25
View photo 5 of Buren 25
View photo 6 of Buren 25

Hightlighted features

  • Year of construction 1725
  • Living area 720 m²
  • Number of rooms 5
  • Plot size 3,550 m²

Description

RIJKSMONUMENTALE BOERDERIJ NYNKE PLEATS TE KOOP TE PIAAM

In het karakteristieke dorpje Piaam, gelegen ten zuiden van Makkum en midden in het Friese landschap vindt u deze boerderij. Het dorp ligt prachtig, net achter de dijk en telt ongeveer vijftig inwoners. Het dorpsgezicht van Piaam is beschermd.

Deze prachtige boerderij met HORECABESTEMMING van het zogenaamde Kop-Romp type dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw en heeft een perceel van ruim 3.500 m2 heeft een weids uitzicht over het zo kenmerkende Friese landschap. In het nabijgelegen natuurgebied kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt. De bekende Friese plaatsen Bolsward, Sneek, Leeuwarden, Hindeloopen, Lemmer, Harlingen en Franeker zijn allen binnen twintig autominuten te bereiken.

In deze rijksmonumentale rietgedekte boerderij was tot enkele jaren terug een restaurant gevestigd. Deze plek, het gebouw biedt tal van mogelijkheden om een nieuwe start te maken en biedt met de aanwezige horecabestemming en de dienstwoning enorm veel kansen. Door de unieke ligging, grootte, inrichting en uitrusting, zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een restaurant in combinatie met een woning.

Als u komt aanrijden in dit monumentale dorpje valt deze kop-hals-romp boerderij meteen op. Een prachtige voortuin met monumentale bomen. Aan de linkerzijde kunt u het erf op. Hier is plek voor circa 40 auto’s. Deze boerderij bestaat uit twee onderdelen. De kopwoning aan de voorzijde en het restaurantgedeelte in de voormalige deel aan de achterzijde.

INDELING KOPWONING (DIENSTWONING)
De indeling van de kleine kopwoning is als volgt.

BEGANE GROND (circa 25 m2)
Entree met kleine hal. Aan de linkerzijde de gezellige woonkamer / keuken.

VERDIEPING (circa 38 m2)
Via de trap komt u op de eerste verdieping. Hier een grote slaapkamer (suite) met doorloop naar de luxe badkamer.

INDELING RESTAURANT (VOORMALIGE DEEL)
De indeling van de voormalige deel waar het restaurant in gevestigd was is als volgt:

BEGANE GROND (circa 362 m2)
De entree bevindt zich aan de linkerzijde. Allereerst een vestibule en aansluitend een prachtige grote vierkante ruimte van circa 13 x 13 meter en een nokhoogte van bijna 10 meter. De oude gebinten zijn overal zichtbaar. Achter deze grote ruimte is een kleinere intiemere ruimte van bijna 60 m2. Met recht worden deze oude boerderijen wel eens de “kathedralen van het platteland” genoemd.

Rechts in de entree bevindt zich het damestoilet met 4 toiletten en 3 wastafels. De baropstelling is meteen rechts na de entree en links naast de bar bevindt zich het herentoilet met 1 toilet en 2 urinoirs. Achter de bar is de keuken via twee grote klapdeuren toegankelijk.

Het restaurant is al enge tijd niet meer in gebruik. Wel is de compleet ingerichte keuken functioneel en voorzien van alle denkbare apparatuur. De keuken heeft een eigen achteruitgang voor leveranciers en tevens een separate toegang naar het magazijn en het kantoorgedeelte. Het kantoor is bereikbaar via een hal en bevindt zich feitelijk in het “kopgedeelte” van de boerderij. Vanuit deze hal is tevens het magazijn en de bijkeuken bereikbaar. Ook is er nog een separate stookruimte en is er een grote koeling.

VERDIEPING (circa 135 m2)
Een gedeelte van de deel is voorzien van een omloop op de eerste verdieping.

BESTEMMING
Het object heeft een horeca bestemming met bedrijfswoning.

Parkeren
Dient op eigen terrein te gebeuren.

Openings-/sluitingstijden
Een restaurant mag tot 01.00 uur open blijven. Een café/bar mag langer open blijven mits dit niet in strijd is met de bestemming of er een ontheffing voor is verleend.

Feesten en partijen
Dit past in het bestemmingsplan.

Huwelijken
Passen in het bestemmingsplan.

Alleen bedrijfswoningen zijn toegestaan ter plekke. Als iemand alleen wil wonen aan de Buren 25, zal er een bestemmingswijziging aangevraagd moeten worden.

Er mag een hotel van gemaakt worden. Voor het verstrekken van alcohol is er een drank- en horecavergunning nodig. Bij het aanvragen van een dergelijke vergunning moet er een Bibob-vragenformulier ingevuld worden. Wanneer er geen alcohol wordt verstrekt voor het gebruik ter plaatse maar wel eten wordt bereid en andere dranken worden geschonken is er een exploitatievergunning vereist.

Het gebouw is een monumentaal pand. Vrijwel alle wijzigingen aan het pand zijn vergunningsplichtig.

MOGELIJKHEDEN
Afhankelijk van de opstelling, biedt het ruim opgezette bedrijf plaats aan maximaal 225 gasten. De aanwezige terrassen bieden plaats aan nog eens circa 80 gasten. De huidige bestemming is “horecadoeleinden”. Er is tevens een dienstwoning aanwezig. Meer informatie kunt u vinden op ruimtelijkeplannen.nl

Kortom een boerderij met mogelijkheden voor het realiseren van een restaurant, een groepsaccommodatie, het organiseren van trainingen en cursussen of andere activiteiten. Middenin de rust van een bijzonder dorp, maar toch vlakbij grote Friese plaatsen.

PIAAM
Piaam komt voor een Fries dorp laat in de bronnen voor. De eerste geschriften waarin het wordt genoemd, stammen uit 1555. Het dorp is echter ouder want de kerk dateert uit de 13de eeuw. De bron uit 1555 is een schrijven van de inwoners van het dorp over de kerk. Zij wilden het rieten dak vervangen door leistenen. Piaam was een dorp van boeren. Het kende ooit wat kleinschalige akkerbouw, maar de veeteelt overheerste. In de buurt van het dorp, in de Polder Kooihuizen, lagen twee eendenkooien. Bekend is dat de gevangen eenden verkocht werden in Holland. De kooien zijn nu niet meer in gebruik voor de jacht. In een van de kooien worden wel eenden en andere watervogels geringd. Piaam zelf heeft weinig voorzieningen. Maar Makkum ligt op nog geen drie kilometer afstand en ook Bolsward (ruim dertien kilometer) is goed bereikbaar.

INTERESSE?
Neem contact op met redres.nl wij informeren u graag!

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 550,000 k.k.
Asking price per m²
info
€ 764
Listed since
5 weeks
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Converted farmhouse, detached residential property (official/company house or apartment)
Building type
Resale property
Year of construction
1725
Specific
Monumental building and listed building (national monument)
Type of roof
Gable roof covered with cane

Surface areas and volume

Areas
Living area
720 m²
Other space inside the building
167 m²
Plot size
3,550 m²
Volume in cubic meters
2,801 m³

Layout

Number of rooms
5 rooms (1 bedroom)
Number of bath rooms
1 bathroom and 1 separate toilet
Bathroom facilities
Bath, shower and toilet
Number of stories
2 stories
Facilities
Mechanical ventilation

Energy

Energy label
Not required
Heating
CH boiler
Hot water
CH boiler
CH boiler
NEFIT/REMEHA (gas-fired combination boiler from 1991, in ownership)

Cadastral data

MAKKUM H 369
Cadastral map
Area
2.205 m²
Ownership situation
Full ownership
MAKKUM H 370
Area
1.345 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Alongside a quiet road, unobstructed surrounding view, sheltered location, freestanding location and rural
Garden
Surrounded by garden

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Buren 25

€ 550,000 k.k.