Kerklaan 2 3161 KH Rhoon

Hightlighted features

  • Year of construction 1950
  • Living area 212 m²
  • Number of rooms 8
  • Plot size 3,915 m²

Description

Gerard Reve heeft hier vaak gelogeerd en geschreven in de studeerkamer van zijn beschermer Q.

Q. was een schuilnaam die voor het eerst wordt genoemd in ‘Brief uit Schrijversland’ (Op weg naar het einde, 1963) en staat voor Ludo Pieters 1921-2008, de rode havenbaron en kunstbestuurder uit Rotterdam die dit huis in 1950 heeft laten ontwerpen en bouwen door architect Jan J. Van der Linden.

Het huis kreeg de poëtische naam ‘Voorbij de wegen’ naar een gedicht van Adriaan Roland Holst. Het is zeer kenmerkend vanwege de antroposofische uitgangspunten, herkenbaar aan de afgeronde hoeken van diverse vertrekken, de ronde ‘patrijspoorten’ en de gebogen deuren.

OMSCHRIJVING
Uniek in Nederland zo kan deze villa worden omschreven. Bijzonder ook omdat Gerard Reve hier vaak te gast was, maar ook omdat het hele huis nog steeds in eigendom is van de familie die het ooit heeft laten bouwen. Het huis is origineel en bevindt zich in authentieke staat. Een architectuurliefhebber of een liefhebber van kunst en design kan zijn hart ophalen aan dit bijzondere huis.

De ligging van villa ‘Voorbij de Wegen’ is prachtig, geheel door groen omringd en ligt vlak achter het kasteel van Rhoon. Alle dagelijkse en stedelijke voorzieningen zijn binnen handbereik. De modernistische villa valt op door zijn vorm en moet in de jaren welhaast op een UFO hebben geleken die aan de Kerklaan was geland. Dit valt zeker op als u de plattegronden van de villa aanschouwt. De gang aan de achterzijde meandert door het huis en de trapeziumvormige woonkamer is een typerend tijdsbeeld voor de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Aan de voorzijde ligt de villa prominent aan de Kerklaan die wordt gescheiden door een sloot. De wufte brug biedt toegang tot het perceel en de a-symmetrische voorgevel is fraai door de aanwezige raampartijen, de entree met gebogen metselwerk en het kenmerkende dakoverstek van het platte dak dat schuin omhoogsteekt. De hoeken zijn afgerond en links naast het hoofdvolume bevindt zich een tweede lager volume alwaar de trapeziumvormige woonkamer met pianohoek gesitueerd is.

BEGANE GROND
Via de entree komt u in het huis. Opvallend is dat het huis in de breedte is gebouwd. Hier aan de achterzijde (tuinzijde) de karakteristieke trappartij naar de verdieping terwijl in de langs richting van het huis een gang loopt die door de schuine wanden het antroposofische gedachtengoed benadrukt. Aan de linkerzijde – de van oorsprong – ontworpen dienstbodekamer met plek voor een bed een tafel en een stoel en een eigen kleine badkamer. Uniek aan het huis is dat alle oorspronkelijke details grotendeels bewaard zijn gebleven. Rechts van de gang de authentieke keuken, ooit ontworpen naar Amerikaans model, maar ook deze is behouden gebleven. Vanuit de keuken toegang tot de (stahoge) provisiekelder. Deze bestaat uit drie separate kelderruimten, allen ook weer voorzien van ronde hoeken en schuin geplaatste wanden. Twee kelderruimten zijn voor opslag en een ruimte is thans in gebruik als CV-ruimte.

WOONKAMER
Dan de woonkamer, bijzonder is de trapeziumvormige vorm, de pilaar in het midden en het podium voor de eetkamertafel en een riante vleugel. Opvallend zijn ook de op maat gemaakte kasten die in de ruimte staan en de haardpartij die specifiek voor dit huis zijn ontworpen. Het oorspronkelijke visgraat parket en zelfs de oorspronkelijke plafonnières zijn nog aanwezig. Het geeft de ruimte sfeer en je waant je zo weer in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Openslaande deuren geven u toegang tot de tuin.

Rechts van de entree bevinden zichen aan de straatzijde nog een tweetal slaapkamers, een kleine en een grotere, elk voorzien van een eigen wastafel, een inbouwkast(en), plek voor een bed (twee bedden) en een bureau. Tussen beide kamers in een authentieke badkamer voorzien van bad, douche, wastafel en inbouwkast. Naast de trap is een toilet met een afzonderlijke ruimte voor de garderobe.

VERDIEPING
Via de karakteristieke trappartij komt u op de verdieping. Rechts een originele badkamer, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Daarnaast de oude werkkamer van Ludo Pieters. Een bijzondere ruimte waar Gerard Reve altijd zijn brieven schreef. Een deur geeft toegang tot een riant terras. Op deze verdieping zijn een drietal slaapkamers gesitueerd waarbij de gang hetzelfde (antroposofische) patroon heeft als op de begane grond. Er zijn twee slaapkamers elk met een ingebouwde kast, plek voor een bed en een bureau. De trapeziumvormige masterbedroom zit op de kop van de gang en heeft – doordat de gang toegevoegd is aan deze kamer – een riant formaat.

PERCEEL
Het huis staat op een groot perceel. De oorspronkelijke tuin werd ontworpen door Ernée van der Linden ’t Hooft maar verdient het om weer in oude luister hersteld te worden. Rechts naast het huis is het oorspronkelijke zwembad en tevens is er een separate garage voor twee auto's auto.

KERKLAAN 4 SEPARAAT TE KOOP
Naast het huis is op de Kerklaan 4 in 2006 een nieuw huis gerealiseerd ontworpen door bekende architect Quist. Deze woning wordt separaat verkocht.

KORTOM
Een bijzonder huis met een bijzondere geschiedenis dat vraagt om een bijzondere koper.

INTERESSE?
Kijk ook op de website van Redres voor meer gedetailleerde informatie en achtergronden. Wij informeren u graag!

Features

Transfer of ownership

Asking price
Price on request
Listed since
6+ months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Villa, detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
1950
Specific
Monumental building
Type of roof
Shed roof covered with asphalt roofing

Surface areas and volume

Areas
Living area
212 m²
Other space inside the building
27 m²
Exterior space attached to the building
32 m²
External storage space
22 m²
Plot size
3,915 m²
Volume in cubic meters
683 m³

Layout

Number of rooms
8 rooms (6 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 2 separate toilets
Bathroom facilities
2 baths and toilet
Number of stories
2 stories and a basement
Facilities
Swimming pool

Energy

Provisional energy label
F What does this mean?
Insulation
No insulation
Heating
CH boiler
Hot water
CH boiler
CH boiler
Atag Q51C (gas-fired combination boiler from 2012, in ownership)

Cadastral data

RHOON A 287
Cadastral map
Area
1.985 m²
Ownership situation
Full ownership
RHOON A 6288
Area
1.930 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
On the edge of a forest, alongside water, alongside a quiet road, unobstructed surrounding view and freestanding location
Garden
Surrounded by garden

Garage

Type of garage
Detached wooden garage
Capacity
2 cars

Parking

Type of parking facilities
Public parking

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Market insights Beta

Avg. asking price

Rhoon Noord

All of Rhoon

Not enough data available to show the average asking price.

arrow-right What does this mean?
Avg. asking price per m2

Rhoon Noord

All of Rhoon

Not enough data available to show the average asking price per m2.

arrow-right What does this mean?
Need help with buying?

A real estate agent can give you more insights in the housing market.

arrow-right Find an agent
Based on homes that were sold in this neighborhood in the past year. More information

Kerklaan 2

Price on request