• Sold under reservation

Tramweg 14 9422 BJ Smilde

Hightlighted features

  • 206 m² living area
  • 15,475 m² plot size
  • 4 bedrooms
Map

Description

Een zeer fraaie, statige karakteristieke boerderij genaamd “Assen Rode” (Rijksmonument), met stookhok, carport/veranda en opslagloods, gelegen op een historische locatie pal tegenover de Koepelkerk, staand op 1.12.75 ha. met achtergelegen bosperceeltje, op 4.200 m2 grond, plaatselijk bekend Tramweg 14 te Smilde.

Omschrijving Rijksmonument:
"Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten van gebeeldhouwde reliëfs op een terrein achter de boerderij Assen-Rode".
De boerderij was oorspronkelijk het buitenverblijf van de familie Rebenscheidt. De familie Rebenscheidt bezat een landgoed in Hattem.
De boerderij is groot ca. 1.825 m3 en is gelegen aan de rustige zijde van de Drentse Hoofdvaart, tegenover de Koepelkerk en daarnaast de voorzieningen van het dorp, zoals winkels, etc. en aan de achterzijde de weidsheid van de landerijen en een bosperceeltje. Dit bosperceeltje behoort bij deze boerderij.

De boerderij is gebouwd in ca. 1770 en is uitgevoerd in steens muren. Bij de nieuwe muren is muurisolatie aangebracht. Het goed onderhouden rieten dak is vervaardigd in 2008. De verwarming wordt geregeld middels centrale verwarming. Er is een glasvezelaansluiting aanwezig.
De boerderij heeft een statige uitstraling, met een mooi smeedijzeren sierhek aan de voorzijde met bomen. Binnen bieden de hoge plafonds, de fraaie deuren en het mooie uitzicht een unieke beleving. In vroegere tijden was er een zichtlijn vanaf de kansel in de kerk door de boerderij tot aan het bosperceeltje.

Indeling:
Gang met voordeur en originele klingelbel, met aan de zuidwestzijde een fraaie woonkamer, met een schitterend uitzicht over de bijbehorende tuin, de Drentse Hoofdvaart en de Koepelkerk. De woonkamer is voorzien van nieuwe roede verdeelde ramen, een balkenplafond (ca. 3.40 meter hoog) en mooie deuren. De woonkamer staat in open verbinding met een woonkeuken, met een ruime inbouwkeuken met schiereiland (2003), voorzien van gaskookplaat, afzuigschouw met externe motor, koelkast, nieuwe vaatwasser en combimagnetron. Via de keuken verkrijgt men toegang tot een ruime hal met extra toiletruimte en een buitendeur.

Aan de noordoostzijde bevindt zich een voormalige voorkamer, thans in gebruik als slaapkamer, met hetzelfde schitterende uitzicht als de woonkamer, met een originele schouw, balkenplafond (ca. 3.60 m. hoog) en twee vaste kasten (voorheen de bedsteden).
Via de gang is de slaapkamer te bereiken, met aansluitend een bijkeuken met de CV-ketel met gecombineerde boiler, een badkamer, vernieuwd in 1996, voorzien van douche en wastafel en een separate toiletruimte.

Via een trap in de gang is de bovenverdieping te bereiken, waar zich een overloop met twee slaapkamers bevinden.

Het goed onderhouden achterhuis doet dienst als opslagruimte en biedt plaats aan een afgescheiden werkplaats.

Verder is aanwezig:
Een karakteristiek stookhok met mooie ramen, gebouwd van steen en gedekt met pannen, geheel passend bij de stijl van de boerderij.
Een nieuwgebouwde carport/veranda, groot ca. 10,4 x 5.8 meter, gebouwd van hout op een stenen fundering, met een afgesloten gedeelte, groot ca. 3,5 x 5,8 meter.
Een geïsoleerde opslagloods, gebouwd en gedekt van metaal damwand, groot ca. 25.76 m. x 21.65 m. (totaal ca. 558 m²).

Het perceel biedt volop ruimte en privacy.

Via een pad langs de landerijen is het bosperceeltje te bereiken. De graftombe behoort bij de boerderij, maar is voor iedereen toegankelijk. De gemeente zorgt voor het onderhoud hiervan.

Voor mensen die fraai willen wonen in een boerderij met een statige uitstraling en de kenmerken van een rijksmonument waarderen en graag op een historische locatie willen wonen, is dit een buitenkans!

Enkelbestemming: agrarisch met waarden 1.
Er is een principe uitspraak afgegeven door de gemeente Midden Drenthe, waarin de gemeente aangeeft mee te willen werken aan het wijzigen van de agrarische bestemming naar een wonen voormalige boerderijen bestemming. Indien gewenst dient een nieuwe eigenaar deze procedure aan te vragen.
Dubbelbestemming: Archeologie 2.
Bouwaanduiding karakteristiek.
Rijksmonument.

Oplevering: in overleg.

Herinrichtingsrente: € 14,67, eindjaar 2025.

Historie volgens
"Een karrenpad voert langs een aardappelveld naar een bosje, dat zich op enige afstand bevindt van de Tramweg; de weg die de stille kant vormt van de Drentse Hoofdvaart. Het bosje bevindt zich achter een boerderij met een wit voorhuis, dat een zekere voornaamheid uitstraalt en doet denken aan een havezate of borg. Zo kent men de boerderij op Smilde ook, als "de borg", als herinnering aan het vroegere landgoed. Op het landgoed woonde eind 18e, begin 19e eeuw het echtpaar Rebenscheidt-Buschman.
Dr. J.B.F. Rebenscheidt diende sinds 1758 als majoor-chirurgijn bij het Regiment Nassau-Weilberg. In 1773 trad hij in het huwelijk met de domineesdochter Catharina Henrina Buschman. Hij was toen 47 jaar, zij 35 jaar.
Het echtpaar was geen gemakkelijk leven beschoren. Het legeronderdeel werd nogal eens verplaatst en het was in die tijd geen gebruik dat de echtgenote haar man volgde. Zij bleef dus vaak alleen achter. Wel was er daardoor alle gelegenheid om haar niet geringe talenten als dichteres te benutten. Grieks en Hebreeuws gaven haar toegang tot de klassieken en de grondtekst van het Oude en het Nieuwe Testament".

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 699,000 kosten koper
Asking price per m²
info
€ 3,393
Listed since
6+ months
Status
Sold under reservation
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Converted farmhouse, detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
1770
Specific
Heritage listed, listed building (national monument) and monumental building
Type of roof
Gable roof covered with roof tiles and cane

Surface areas and volume

Areas
Living area
206 m²
Other space inside the building
225 m²
External storage space
682 m²
Plot size
15,475 m²
Volume in cubic meters
1,825 m³

Layout

Number of rooms
6 rooms (4 bedrooms)
Number of bath rooms
1 bathroom and 1 separate toilet
Bathroom facilities
Shower
Number of stories
2 stories
Facilities
Optical fibre and passive ventilation system

Energy

Energy label
Not required
Heating
CH boiler
Hot water
CH boiler and electrical boiler
CH boiler
Gas-fired combination boiler from 1999, in ownership

Cadastral data

SMILDE H 2385
Cadastral map
Area
11.275 m²
Ownership situation
Full ownership
SMILDE H 2386
Area
4.200 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Alongside a quiet road, on navigable waterway, alongside water, rural, freestanding location and unobstructed surrounding view
Garden
Surrounded by garden

Storage space

Shed / storage
Built-in
Facilities
Electricity

Garage

Type of garage
Carport and built-in
Capacity
4 cars

Parking

Type of parking facilities
Parking on private property

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Market insights Beta

Avg. asking price

Smilde-Centrum

All of Smilde

Not enough data available to show the average asking price.

arrow-right What does this mean?
Avg. asking price per m2

Smilde-Centrum

All of Smilde

Not enough data available to show the average asking price per m2.

arrow-right What does this mean?
Need help with buying?

A real estate agent can give you more insights in the housing market.

arrow-right Find an agent
Based on homes that were sold in this neighborhood in the past year. More information

Tramweg 14

€ 699,000 k.k.