Meppelerweg 2 8331 CW Steenwijk

View photo 1 of Meppelerweg 2
View photo 2 of Meppelerweg 2
View photo 3 of Meppelerweg 2
View photo 4 of Meppelerweg 2
View photo 5 of Meppelerweg 2
View photo 6 of Meppelerweg 2

Hightlighted features

  • Year of construction 1896
  • Living area 369 m²
  • Number of rooms 14
  • Plot size 1,062 m²

Description

Voormalige doktersvilla te koop in Steenwijk

Vlak langs de stadsgracht, ligt aan de Oosterpoort één van de meest markante woningen van Steenwijk. Gelegen aan de oude uitvalsweg naar Meppel, springt dit gemeentelijke monument direct in het oog. Statig van karakter en beschikkend over een grote ommuurde stadstuin, waar het in de zomermaanden goed toeven is. De villa is gebouwd in 1896, naar een ontwerp van architect J. van Noorten als woonhuis met praktijk voor huisarts dr. Koster en zijn vrouw. Het is de afgelopen 120 jaar ook altijd in gebruik geweest als praktijkwoning door opeenvolgende huisartsen.

De villa valt op door de aan de voorgevel vijfzijdige traptoren met steile spits, opgetrokken in neorenaissance stijl met typerende speklagen, sierstenen en topgevels. Een gemeentelijk monument aan de rand van de gezellige historische binnenstad van Steenwijk. Ernaar de oase van rust en ruimte met de sfeer van weleer, in het hart van de stad.

Indeling
Achter deze gevels gaat een herenhuis schuil van meer dan 1800m3 inhoud. Verdeeld over de drie woonlagen heeft de villa ruim 400m2 woonoppervlak. De ruime hal en de traptoren met fraaie bordestrappartij vormen de spil vanwaar uit vrijwel alle ruimten toegankelijk zijn. Vanuit komt u via de vestibule in de grote hal. Hier valt de grote trappartij direct in het oog. Aan de linkerzijde van de hal bevindt zich de riante living met open haard waarbij de oorspronkelijke moderne lichtbakken voorzien van TL-verlichting (destijds een noviteit) uit de jaren ‘50 in het oog springen. Vanuit de living heeft u zicht op de straat. Naast de living is er een riante eetkamer met schitterende plafond voorzien van fraaie gipsen decoraties en aansluitend is er de authentieke tuinkamer. Een grote originele schuifdeur biedt toegang tot de grote tuin.

Vanuit de entreehal rechts komt u via een tussenhal in de keuken. Een royale ruimte voorzien van een functionele keuken. In traptoren verscholen bevindt zich de bijkeuken met toegang tot de stahoge en droge gewelfde kelder. Deze kelder ligt aan de voorzijde van de villa. Vanuit de hal komt u via een tweede tussenhal bij het toilet en de voormalige huisartsenpraktijk. Deze bestaat uit een tweetal kantoor- danwel praktijkruimten. Vanuit deze hal is er een buitenom naar de aangebouwde vleugel, waar zich onder andere de voormalige patiënten wachtruimte, de receptie en een toilet bevindt.

Eerste verdieping
Het trappenhuis dat naar de boven gelegen verdiepingen leidt, heeft fraaie bordessen van waaruit het mooi uitkijkt over de Oosterpoort. Op de eerste etage geeft een overloop met sierlijke boogconstructie toegang tot een viertal royale slaapkamers.

Aan de noordzijde liggen twee kamers, welk beiden voorzien zijn van een wastafel. De grootste van de twee (slaapkamer 1) ligt aan de voorzijde van het huis en beschikt over twee vaste kasten. De kleinere (slaapkamer 2) begrenst de achtergevel en is uitgerust met openhaard en vaste kasten alwaar het wasmeubel is ingebouwd. Hiernaast bevindt zich de badkamer. Slaapkamer 3 is de masterbedroom. Deze is bereikbaar vanuit de gang en heeft tevens een directe verbinding met de naastgelegen badkamer. Deze kamer beschikt, naast ook nog eens twee doorgangen naar het dakterras, over grote kastenwanden. In een van deze kasten bevindt zich tevens een doorgang naar de bergzolder, welke boven de praktijkruimte ligt. Voorts biedt deze verdieping nog een separaat toilet en een vierde slaapkamer (slaapkamer 4) op de zuidwesthoek.

Tweede verdieping
Na nogmaals de trappen beklommen te hebben, komt u op de bovenste verdiepingsvloer. Via de overloop heeft u toegang tot een tweetal slaapkamers en de vrije zolderruimte, die nog tal van mogelijkheden biedt. Er is ook nog een slaapkamer in de torenspits die vanaf de grote zolderruimte toegankelijk is. Boven deze slaapkamer bevindt zich nog een extra bergruimte met toegang tot de torenspits.

Tuin
De volledig ommuurde tuin biedt volop privacy, is goed op de zon gelegen en beschikt over een grote stenen garage en een houten berging. Aan de voorzijde bevindt zich parkeergelegenheid op eigen terrein voor twee auto’s.

Bestemming
De bestemming voor dit object is wonen -3. Meer informatie hierover vindt u op ruimtelijkeplannen.nl

Steenwijk
Steenwijk ligt in de kop van Overijssel op de grens van enkele stuwwallen (de Woldberg en de Havelterberg) en het laagveengebied van Giethoorn, De Wieden en De Weerribben. Door Steenwijk stroomt een kleine rivier, de Steenwijker Aa, die ontstaan is door smeltwater. Later is deze Steenwijker Aa gekanaliseerd en heet dan vanaf Steenwijk het Steenwijker Diep en deze maakte de stad bereikbaar voor scheepvaart. Aan het Steenwijker Diep ligt een kleine jachthaven. Steenwijk is ook een oude vestingstad. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. De naam Steenwijk houdt verband met de vele zwerfstenen die in de omgeving in de grond zitten. Steenwijk is met ruim 20.000 inwoners de grootste plaats in de gemeente Steenwijkerland en na Kampen de grootste plaats in de Kop van Overijssel. Het stadsbeeld wordt bepaald door de Sint Clemenstoren, met zijn hoogte van 87 meter de veertiende hoogste kerktoren van Nederland. De stad heeft een regionale functie (winkels, scholen, werkgelegenheid) voor een grote regio (Kop van Overijssel, Zuidwest-Drenthe).

Interesse?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 725,000 k.k.
Asking price per m²
info
€ 1,965
Listed since
6+ months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Desirable residence/villa, detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
1896
Specific
Monumental building and listed building (national monument)
Type of roof
Combination roof covered with slate

Surface areas and volume

Areas
Living area
369 m²
Other space inside the building
49 m²
Exterior space attached to the building
12 m²
Plot size
1,062 m²
Volume in cubic meters
1,800 m³

Layout

Number of rooms
14 rooms (7 bedrooms)
Number of bath rooms
1 bathroom and 2 separate toilets
Bathroom facilities
Bath
Number of stories
3 stories
Facilities
Flue

Energy

Energy label
Not required
Insulation
Secondary glazing
Heating
CH boiler
Hot water
CH boiler
CH boiler
Nefit (gas-fired combination boiler, in ownership)

Cadastral data

STEENWIJK E 4814
Cadastral map
Area
59 m²
Ownership situation
Full ownership
STEENWIJK E 6509
Area
152 m²
Ownership situation
Full ownership
STEENWIJK E 6510
Area
851 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
In center and unobstructed surrounding view
Garden
Back garden
Back garden
660 m² (22m deep and 30m broad)
Garden location
Located at the south accessible via the rear
Balcony/roof garden
Roof terrace present

Storage space

Shed / storage
Detached wooden storage
Insulation
No insulation

Garage

Type of garage
Detached brick garage
Capacity
1 car
Facilities
Electricity
Insulation
No insulation

Parking

Type of parking facilities
Public parking

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Meppelerweg 2

€ 725,000 k.k.