• Sold

Wilhelminapark 69 a 5041 ED Tilburg Theresia

Hightlighted features

  • 150 m² living area
  • 333 m² plot size
  • 3 bedrooms
Map
€ 629,000 k.k.

Sales history

Listed since
March 24, 2021
Date of sale
April 12, 2021
Term
2 weeks

Description

'Eigenwijze' stadsvilla uit 1995 gelegen aan het Wilhelminapark.
Achter de 'gesloten' gevel schuilt een verrassend lichte ruime woning gericht op de zonnige zuidkant. Een patio in het midden van de woning zorgt voor een oase aan rust midden in de drukke stad.

ARCHITECTUUR
Tussen de voornamelijk majestueuze 19e eeuwse panden rondom het Wilhelminapark ontstond in de jaren '90 van de 20e eeuw een 'verborgen' architectonische parel aan de zuidzijde van het park.
Op de vroegere plek van de melkfabriek C.T.M. aan het Wilhelminapark werd een prijsvraag door de gemeente Tilburg uitgeschreven. 4 Architecten wonnen en kregen opdracht ieder een stadsvilla te ontwerpen. De architectuur-vierling werd geboren.
Wilhelminapark 69a is naar een ontwerp van de Tilburgse Architect Wil Smulders (1957).
In 1996 genomineerd voor de architectuurprijs regio Midden Brabant.

Architect
Wil Smulders, geboren in Eindhoven (1957), studeerde Bouwkunde aan de universiteit van Delft. Sinds 1986 werkzaam als architect bij (eigen) bureau's in Tilburg, Amsterdam en Lent. In de periode 1996-2002 verbonden als docent Architectonische vormgeving aan het St. Joost in Breda. Lid van de monumentencommissie Tilburg in de periode 1996-2004. Sinds 2006 werkzaam als Welstand architect in Noord-Brabant en Noord-Holland.

Toelichting op het ontwerp van de architect
Het ontwerp is gemaakt op uitnodiging van de afdeling Stedenbouw van de gemeente Tilburg als 1 van 4 woningen die door verschillende architecten werden ontworpen. Emeritus professor Bert Dirrix de latere spoorbouwmeester werd door de gemeente als supervisor gevraagd om de architectonische samenhang tussen de woningen te waarborgen. Naast afspraken over hoogte, breedte en bebouwingsvlak werd een gezamenlijk uitgangspunt geformuleerd: “De gevel als intermediair tussen stad en woning”. Ondanks de zeer verschillende manieren waarop dit in de vier woningen is opgepakt vormen ze daardoor een “eenheid in verscheidenheid”.
Na afronding van dit voorontwerp is het plan in overleg met de huidige bewoners nader uitgewerkt.
Het prachtige Wilhelminapark werd door mij gezien als de belangrijkste stedelijke kwaliteit op deze plek. Woning nr. 69a heeft dan ook een voorgevel die de aandacht extreem op het park vestigt door de nagenoeg gesloten gevel die alleen door vier op het park gerichte erkers wordt geopend. Achter de gevel opent zich een heel andere, extreem open en rustige binnenwereld. Door de verschillende ruimten uit te strekken over een groot deel van het langgerekte kavel komt overal het licht van de zuidelijke zon binnen. Zo wordt ook vermeden dat achter de woning een langgerekte pijpenla als tuin ontstaat. De zo gevormde patio tussen zitkamer en woonkeuken vormt bij droog weer een extra buitenkamer.
Om de woning generatiebestendig te maken is op de begane grond aan de gesloten voorgevel een extra kamer geplaatst met eigen sanitaire ruimte. Deze geeft de mogelijkheid voor ouder wordende bewoners om op de begane grond in een soort stadsbungalow in de stad te blijven wonen. Deze ruimte is ook bruikbaar als werkruimte, redelijk onafhankelijk van de rest van de woning, of als ruimte voor een rolstoelgebruiker.
De kamers op de verdieping hebben door de zijdelingse erker zicht op het park en aan de achterzijde uitzicht op het binnengebied achter de woningen. De schoorsteen markeert de maat van het dakterras op de woonkamer.
Een fijn plan voor wie van rust èn van de stad houdt.

Wil Smulders
architect-ingenieur

De woning is veelvuldig gepubliceerd. O.a.:
- Eigen Huis & Interieur (juni 1996)
- Archis (11-1995)
- Magazine Tilburg (2003)
- Brabants Dagblad

OMSCHRIJVING

Ligging
Als u houdt van rust, ruimte en privacy is dit uw kans: in het centrum van Tilburg ligt deze unieke stadsvilla waar u volop kunt genieten van uw royale stadstuin en het nabij gelegen Wilhelminapark. Op loopafstand bevindt zich tevens de levendige Spoorzone, een plek waar alle functies van de stad samenkomen: wonen, studeren, werken en ontspannen!
De gesloten gevel aan de straatzijde (noordkant) biedt bescherming/beschutting tegen het rumoer van de stad. Via schuine erkers is er wel zicht op het park.
De achterzijde van de woning daarentegen is juist open gehouden om in verbinding te staan met het licht en de rust van de tuin / het licht en de rust 'naar binnen' te laten komen.

Indeling stadsvilla

Begane grond
Entree met meterkast. Hal met wenteltrap naar de 1e verdieping. Via de hal toegang tot de slaapkamer, toiletruimte en de woonkamer.

Slaapkamer begane grond
Aan de noordzijde gelegen slaapkamer met inbouwkasten en badkamer. De open badkamer met lichtkoepel heeft een ligbad, douche en enkele wastafel.

Woonkamer
Via de hal is er een open verbinding met de lichte woonkamer. Op de vloer liggen massief houten vloerdelen en naast de glazen pui met openslaande deuren met toegang tot de patiotuin bevindt zicht een sfeervolle open haard. Aan de zijkant van de woonkamer biedt een schuine nis een doorkijk naar de hal door een glazen wand.

Keuken en eetkamer
Via een corridor vanuit de woonkamer komt u in de keuken en aparte eetkamer terecht. De keuken biedt een speelse doorkijk naar de eetkamer met op de vloer eenzelfde houten parketvloer als in de woonkamer. De keuken is voorzien van een 5-pits gasfornuis met oven en RVS afzuigkap, koelkast en spoelbak. In de keuken is een deur naar de achtergelegen tuin.
De eetkamer heeft door middel van een aan beide zijden glazen pui met openslaande deuren aan de noordzijde toegang tot de patiotuin en aan de zuidzijde toegang tot de diepe achtertuin.

1e Verdieping
Op de eerste verdieping heeft men via de overloop toegang tot een studeer- werkkamer (of 2e slaapkamer) met prachtig uitzicht. Vanuit de overloop heeft u toegang tot het grote dakterras en 2e badkamer. De badkamer heeft een wastafel en douche. Het dakterras heeft een houten vlonder terras. De lichtkoepels op het dakterras liggen mooi omlijst in een groen sedumdak.

2e Verdieping
Via een wenteltrap komt u op de bovenste verdieping welke toegang geeft tot een 3e slaapkamer. Tevens bevindt zich hier de technische ruimte.

Patiotuin
Tussen de woon- en eetkamer prachtig gelegen beschutte patiotuin met groene omlijsting.

De tuin
Aan de achterkant van de eetkamer en keuken ligt de prachtig, onder architectuur aangelegde omsloten diepe stadstuin van ca. 250 m2. Deze heerlijke tuin met meerdere terrassen, een vijverpartij en een verscheidenheid aan bomen en planten biedt u midden in de stad een heerlijke oase van rust en privacy. Tegen de achtergrens aan staat een ruime berging met betonnen vloer, v.v. elektra. Via de berging heeft u toegang tot het gemeenschappelijke terrein van de 4 stadsvilla's. Dit terrein is met een poort afgesloten.

Gebruikte materialen binnen
- strak stucwerk
- linoleum
- houten kozijnen met dubbele beglazing
- keramische tegels
- massief houten vloerdelen

Algemeen
- Heerlijke stadsvilla met enorm veel privacy;
- Zonnepanelen op het dak van de eetkamer;
- Een oase van rust midden in de stad;
- Een omsloten dakterras met houten vlonders;

Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een bezichtiging van deze woning en ervaar zelf hoeveel rust een woning kan bieden midden in een drukke stad!

Features

Transfer of ownership

Last asking price
€ 629,000 kosten koper
Asking price per m²
€ 4,193
Status
Sold

Construction

Kind of house
Single-family home, row house
Building type
Resale property
Year of construction
1995
Type of roof
Flat roof

Surface areas and volume

Areas
Living area
150 m²
Exterior space attached to the building
44 m²
External storage space
18 m²
Plot size
333 m²
Volume in cubic meters
538 m³

Layout

Number of rooms
7 rooms (3 bedrooms)
Number of bath rooms
1 bathroom and 1 separate toilet
Bathroom facilities
Shower and toilet
Number of stories
3 stories
Facilities
Skylight and solar collectors

Energy

Energy label
A What does this mean?
Insulation
Completely insulated
Heating
CH boiler
Hot water
CH boiler
CH boiler
Remeha Calenta (gas-fired combination boiler from 2012, in ownership)

Cadastral data

TILBURG N 17915
Cadastral map
Area
333 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
Alongside busy road, alongside park and in center
Garden
Back garden
Back garden
248 m² (27,5 meter deep and 9 meter broad)
Garden location
Located at the south

Garage

Type of garage
Not yet present but possible

Parking

Type of parking facilities
Public parking
Involved real estate agent

NVM selling agent

Architectuurmakelaar

Call 013 5913887

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.