- Middels spaargeld: de goedkoopste optie.
- Meefinancieren in je hypotheek. Een taxatierapport zal uitwijzen wat de waarde ná verbouwing zal worden, dit is vervolgens het maximale bedrag wat je kunt lenen.
- Middels een persoonlijke lening. Dit is vanwege de relatief hoge rente en korte afbetaaltermijn vaak niet de beste optie.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Huis onder bod? Dit betekent dat de koper en verkoper in onderhandeling zijn of overeenstemming hebben over de verkoopprijs. Toch kun je als potentiële koper het huis nog steeds bezichtigen en er zelfs een bod op uitbrengen. Ben jij de verkopende partij? Dat ben je vrij om in te gaan op een beter bod van een andere partij zolang het koopcontract nog niet is getekend.
Je huis verkopen kun je zelf doen. Maar realiseer je wel dat er veel tijd en regelwerk in gaat zitten. Kun jij dit combineren met je werk en gezin? En heb je voldoende juridische kennis om alle risico’s uit te sluiten? Er komt meer kijken bij het verkopen van je woning dan je misschien denkt.
Alles over het energielabel
Een energielabel is maar een klein kenmerk van een huis, maar heeft veel impact. Ontdek hier wat dit voor jou betekent.
Dit zijn veelgestelde vragen over het energielabel
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Doe je voordeel met deze antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.
De labelklassen van het energielabel geven aan hoe zuinig een woning is. Je ziet dit aan de letter en de kleur: een woning met energielabel A (donkergroen) is het meest energiezuinig. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:
- A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
- B (groen) - laag energieverbruik
- C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
- D (geel) - gemiddeld energieverbruik
- E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
- F (oranje) - hoog energieverbruik
- G (rood) - zeer hoog energieverbruik
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.
Ja, je bent verplicht een definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van je woning. Anders riskeer je een boete van 170 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die bekijkt in 1 à 2 uur tijd de kenmerken van je woning en hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Na afloop krijg je een definitief energielabel en aanbevelingen voor verduurzaming.
Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp.