Deze stappen staan je te wachten als verkoper

Meer weten

4 Verkopen

Van de laatste inspectie tot het tekenen van de leveringsakte: fris je geheugen op.

Meer weten
Verdiep je meteen in een van deze onderwerpen

Maak de juiste keuzes wanneer je een huis verkoopt

Er komt veel kijken bij het verkopen van een huis. Vergroot je kennis met een van deze artikelen.

Een woning verkopen? Hoe meer je weet, hoe makkelijker het wordt

Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het verkopen van een huis

Je bent gelukkig niet de eerste die een woning verkoopt. Help jezelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen.

Het inschakelen van een verkoopmakelaar kost een paar duizend euro, maar het levert je kennis, ervaring en tijd op. Voor de diensten betaal je courtage. Dit is een percentage (gemiddeld tussen de 1% en 1,5%) van de uiteindelijke verkoopprijs en betaal je pas op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de volgende eigenaar.

De opstartkosten (doorgaans € 400 tot € 600) zorgen ervoor dat jouw huis op de best mogelijke manier online wordt gepresenteerd.

Extra kosten kunnen voorkomen wanneer je deel wilt nemen aan de landelijke Open Huizen Dag of wanneer je (online) met je woning wilt adverteren.

Controleer altijd in de opdracht tot dienstverlening of je makelaar intrekkingskosten rekent op het moment dat je besluit om de woning uit de verkoop te halen.

Een huis zet je niet zelf op funda: dat doet een makelaar. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en weet wat er nodig is om een huis zo compleet mogelijk in de markt te zetten. Hij zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360°-foto’s en een mooie video. Een goede eerste indruk maak je namelijk geen tweede keer.

Om je woning verkoopklaar te maken, moet je een aantal documenten verzamelen. Niet alleen voor de makelaar, maar ook voor potentiële kopers die meer informatie over het huis willen:

  • De lijst van zaken en vragenlijst (blanco exemplaren worden door de makelaar aangeleverd)
  • Legitimatiebewijs (alleen voor de makelaar zijn dossier)
  • Eigendomsbewijs
  • Aanslagbiljet met de gemeentelijke belastingen

Controleer daarnaast of je een definitief energielabel hebt; dit moet aanwezig zijn wanneer het huis verkocht is.

Zorg ervoor dat je huis opgeruimd en schoongemaakt is voordat de fotograaf komt. Denk aan een opgeruimde hal zonder al te veel schoenen en jassen, een leeg aanrechtblad in de keuken, het speelgoed opgeborgen en de fietsen in de schuur. Gebruik de complete checklist zodat je niks kunt vergeten.

De makelaar bepaalt de vraagprijs door:

  • Goed marktonderzoek te doen. Wat is er recent verkocht en zijn deze woningen vergelijkbaar met jouw woning?
  • De vraag. Is er veel vraag naar jouw woning doordat het in een populaire buurt ligt? Dan is dit van invloed op de hoogte van de vraagprijs.
  • Jouw persoonlijke situatie. Moet je door omstandigheden snel de woning verkopen? Dan drukt dit op de hoogte van de vraagprijs.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar het kan je wel veel opleveren: een lagere koopsom, het helder krijgen van je woonwensen en goed advies na het bezichtigingen van een woning.

Meer vragen