Wat doet een aankoopmakelaar?

 

Hulp bij het zoeken, bezichtigen, bieden en kopen

Wil je een huis kopen, dan krijg je te maken met professionals die je hierbij helpen. Heel veel professionals: van een notaris tot bouwkundig keurder en van de hypotheekadviseur tot aankoopmakelaar. Op die laatste gaan we hier in, want wat kan een aankoopmakelaar voor jou doen?

Een aankoopmakelaar kun je zien als jouw ondersteuner bij het kopen van een huis. Zo ziet Mike Kudrya, aankoopmakelaar bij Van Sonsbeeck makelaars in Arnhem het. Die ondersteuning mag je gedurende het hele aankoopproces verwachten.

In deze video legt makelaar Mike Kudrya uit waarom het handig is een aankoopmakelaar in te schakelen.

De zoekfase

Aanbod filteren
Zelf funda doorspitten is natuurlijk heel leuk, maar misschien vind je net niet wat je zoekt. Een aankoopmakelaar kan je helpen met het vinden van huizen die voldoen aan jouw wensenlijstje. Een goede makelaar heeft veel kennis over de regio waarin hij of zij opereert, en dat betekent dat hij of zij je ook kan voorzien van informatie over bijvoorbeeld de wijk waarin je graag wilt wonen.

Bezichtigingen plannen
Mooie woning gevonden op funda en zin om een kijkje te nemen? Dan bel je de aankoopmakelaar, zodat hij of zij een bezichtiging voor je kan inplannen. Wel zo fijn als dat klusje je uit handen wordt genomen. Bijkomend voordeel: de makelaar kan dan meteen bepalen of het al nodig is om mee te gaan of niet.

Bezichtigingen bijwonen
Idealiter bekijk je een huis twee keer, zegt Kudrya. ‘Dan kun je de eerste keer rustig zelf rondkijken en het huis op je laten inwerken. De tweede keer ga ik mee om de woning bouwtechnisch door te lopen, zodat ik de waarde kan bepalen – en je daarmee kan adviseren over het bod dat je wilt uitbrengen.’

De onderzoeksfase

Vertalen van verkooppraatjes
Verkopend makelaars, het woord zegt het al, hebben als doel een huis te verkopen. Dus worden er heel wat mooie praatjes gehouden: het huis is altijd goed onderhouden, de buurt is zo gezellig en de ligging uniek. Misschien is dat allemaal wel waar, maar als een ‘gezellige buurt’ betekent dat er de hele dag kinderen op straat spelen terwijl jij op zoek bent naar rust, moet je dat weten. De aankoopmakelaar ‘vertaalt’ daarom wat de verkoopmakelaar waarschijnlijk bedoelt.

Roze bril afzetten
Als jij eenmaal je droomhuis hebt gevonden, zie je alleen nog maar die romantische luiken. Die prachtige houten vloer. De zeeën van licht en ruimte, en ga zo maar door. Die verliefde fase is fijn, maar een huis is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Dat betekent dat je wel je hoofd erbij moet houden en dus ook erop moet letten of die luiken niet hoognodig een likje verf kunnen gebruiken, en of die vloer wel zo duurzaam is als-ie eruitziet. Enter de aankoopmakelaar: die kan je hierop wijzen en zo even je roze bril afzetten. Bovendien ziet hij altijd meer dan jij. Hij kijkt met een objectieve blik naar het huis.

Onderzoek doen
Dit, vindt Mike Kudrya, is de belangrijkste taak van de aankoopmakelaar. ‘Wij doen vooronderzoek naar de bouwtechnische staat van het huis dat jij op het oog hebt. Zo kunnen we de waarde ervan bepalen en weet jij dat je geen kat in de zak koopt.’ Een aankoopmakelaar kijkt hierbij ook naar juridische zaken (bepalingen en clausules in het koopcontract) en milieutechnische zaken. Hoe zit het bijvoorbeeld met asbest? En is het mogelijk om eventueel uit te bouwen?

De onderhandelfase

Namens jou onderhandelen en het bod uitbrengen
Na het onderzoek weet de aankoopmakelaar wat het huis ongeveer waard is en kun je een bod gaan uitbrengen. Je kunt dit zelf doen, maar de aankoopmakelaar kan het ook vóór je doen. Dat laatste raadt Kudrya aan: ‘Makelaars communiceren onderling gemakkelijk en snel. Het helpt dus, vooral op de huidige drukke woningmarkt waar je snel actie moet ondernemen, als ik namens jou contact opneem met de verkoopmakelaar. Dan is de kans om ertussen te komen groter.’

Kiezen van een bouwkundig keurder
Zeker weten wat de staat van het huis is dat je op het oog hebt, en wat het je eventueel gaat kosten qua onderhoud de komende jaren? Laat dan een bouwkundige keuring doen. Je aankoopmakelaar kan er eentje voor je regelen.

De daadwerkelijke koop

Notaris kiezen
Als je een huis koopt, heb je ook een notaris nodig. Die regelt de overdracht en stelt onder meer de noodzakelijke leverings- en hypotheekakte op. Jouw aankoopmakelaar kan een notaris voor je vinden.

Taxateur vinden
Als je een hypotheek nodig hebt om je nieuwe woning te financieren, dan moet dit huis worden getaxeerd. Die waardebepaling mag niet gebeuren door je eigen aankoopmakelaar, maar door een taxateur die een onafhankelijk oordeel kan geven. Je aankoopmakelaar kan een taxateur voor je regelen.

Afhandeling tot aan de overdracht bij de notaris begeleiden en controleren
Een aankoopmakelaar is van het begin tot het eind bij de koop van je huis betrokken. Dat betekent dat hij er ook bij is als de overdracht plaatsvindt bij de notaris en dat hij die voor je controleert. Gefeliciteerd, want daarna is het huis van jou!

Kosten aankoopmakelaar

Toch neemt niet iedereen een aankoopmakelaar in de arm. Het is dan ook zeker niet verplicht, maar het kan je wel geld besparen. Door bijvoorbeeld geen woning te kopen die op een gasveld staat, of te veel te bieden voor een huis. Er is geen prijs te zetten op wat een aankoopmakelaar zelf kost: dat ligt eraan wat je wilt dat hij zoal voor je doet. Hierover mag je onderhandelen; er zijn geen wettelijk vastgelegde bedragen. Shoppen kan dus lonen.

Op zoek naar een goede makelaar? Hier leggen we je in tien stappen uit hoe je die vindt.

Meer binnen dit onderwerp