Wiegelraderstraat 10 6456 AS Bingelrade

  • Verkocht
€ 735.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
20 september 2019
Verkoopdatum
23 oktober 2019
Looptijd
4 weken

Omschrijving

Wat een ontdekking, het buurtschapje Viel in Bingelrade! Ik was niet eerder in dit deel van het dorp geweest, maar werd gelijk verrast door de prachtige omgeving en karakteristieke bebouwing. Wat een ongekend mooi verborgen paradijsje.

Bingelrade telt, als relatief klein dorp, maar liefst 18 Rijksmonumenten en de Wiegelraderhof is daarvan zeker een heel bijzondere.
De hoeve wordt namelijk in 1423 al genoemd. In het midden van de zeventiende eeuw raakte de hoeve dermate vervallen dat het volledig werd herbouwd. Later in 1905 werd het woonhuis opnieuw rigoureus verbouwd. De wapensteen met chronogram uit 1658 kreeg een plek in de nieuwe gevel en prijkt nu nog boven de deur.

Buitenom heeft het gebouw een erg imposante en karakteristieke uitstraling. Als je vervolgens op de sfeervolle binnenplaats van deze typische carréhoeve staat en de vier gebouwvleugels om je heen ziet is de beleving juist ook weer heel intiem en beschut waarbij je de optimale privacy ook ervaart. Je herkent heel duidelijke de verschillende gebouwdelen om je heen die vroeger werden gebruikt. De woon- en stalvleugels zijn momenteel in gebruik voor privé bewoning en als zorgboerderij. De wagenschuur is nog wel een projectje, maar wow! wat een inspirerende ruimte met tal van extra mogelijkheden. Ik wil u verderop in deze brochure graag laten zien hoe dit kan worden ontwikkeld.
Achter de boerderij, strekt het enorme perceel van maar liefst 2,6 hectare weiland. Van uit de woning heb je daarbij direct zicht op dieren die je hier in het weiland kunt houden

OMSCHRIJVING
In het prachtige Limburgse Heuvelland, omringd door natuur en landbouwterreinen, en toch centraal gelegen tussen de steden Sittard-Geleen en Brunssum, ligt de prachtige monumentale carréboerderij de Wiegelraderhof.

De hoeve met volledig omsloten binnenplaats is grotendeels uit baksteen opgetrokken met delen in vakwerk. Gebouwd in 1658 en dankzij zorgvuldige restauraties is de authenticiteit ook bijzonder goed bewaard gebleven.

Het ruime multifunctionele complex bestaat uit een ruim woonhuis met 4 slaapkamers, diverse schuurdelen en een ruime, authentieke wagenschuur die nader ontwikkeld kan worden voor diverse functies zoals atelier, hobbyruimte, praktijkruimte of kantoor aan huis.

Het woonhuis is weliswaar gemoderniseerd, maar kent nog vele originele details, zoals de fraaie trappen en vloer- en dakconstructies. Tenslotte is er een ruime zolder die middels een vaste trap is te bereiken en nog nader kan worden herontwikkeld.

Op het tot in 1988 actieve agrarische bedrijf wordt sinds 1990 hobbymatig geboerd met als doel zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. In 1993 is gestart met een zorgboerderij. Door de kleinschalige opzet is ruimte voor individuele zorg en wordt er zinvolle dagbesteding geboden voor mensen met diverse hulpvragen.

Uiteraard behoort het voortzetten van deze activiteiten door een nieuwe eigenaar tot de mogelijkheden. Daarnaast biedt het complex volop ruimte voor ontwikkeling tot atelier, kantoor- of praktijk aan huis en/of verblijfsrecreatieve doeleinden.

LIGGING EN OMGEVING
De Wiegelraderhof is gesitueerd in het laaggelegen buurtschap Viel aan de Wiegelraderstraat ten westen van Bingelrade. Het dorp maakt sinds kort deel uit van de nieuwe gemeente Beekdaelen en ligt ten noorden van Brunssum en het bestaat voornamelijk uit lintbebouwing langs een aantal wegen.

De boerderij bevindt zich op een hoogte van ongeveer 75 meter. Van hieruit loopt de Quabeeksgrub, een droogdal, in noordelijke richting naar de Roode Beek. De omgeving wordt gekenmerkt door landbouw op leembodem. Het complex is toegankelijk via de Wiegelraderstraat, en aan de overzijde is vrij zicht op het omringende landschap. Aan de andere zijden is de hoeve omgeven door boomgaarden die deel uitmaken van het domein.

BEREIKBAARHEID
Bingelrade is goed bereikbaar per auto en bus. De dichtstbijzijnde bushalte is gelegen op 650 meter van de hoeve. Het openbaar vervoer bestaat uit diverse buslijnen die naar Sittard en Brunssum gaan. Het dichtstbijzijnde treinstation is het station in Sittard en is gelegen op ca. 9 km afstand.
Per auto is het dorp gesitueerd ten opzichte van de uitvalsweg A76, gelegen op 9 km afstand van de hoeve.

BESTEMMING
Het riante perceel is ruim 2,6 ha. groot en omvat de grond aan weerzijde van de hoeve en de riante huisweide achter het gebouw. Deze huisweide is aangeplant met diverse fruitbomen en is tevens geschikt voor het hobbymatig houden van dieren. Aan de zuidoostzijde van de hoeve is een deel als privétuin ingericht.

Conform opgave van bestemmingsplan “Buitengebied (2006)” van de gemeente Beekdaelen heeft het bebouwde perceel de bestemming: “woondoeleinden”. Het toegestaan gebruik is wonen.
Tevens is het complex specifiek aangeduid als Rijksmonument en ‘cultuurhistorische waarden’, waarbij de instandhouding en versterking van de cultuurhistorisch waardevolle elementen wordt nagestreefd.
De gemeente is verder bevoegd om af te wijken van
deze bestemming om ter plaatse aan huis verbonden
bedrijven toe te staan. Tevens kan de gemeente op grond van de bestemmingsregels haar medewerking verlenen om de bestemming Wonen te wijzigen ten behoeve van meerdere woningen ter plaatse (woningsplitsing). Ook bestaat er de mogelijkheid tot vestigen van een agrarisch bouwblok en recreatieve doeleinden met verblijfsrecreatie

Zowel de achtergelegen weide als de weide aan de overzijde is bestemd als “Agrarisch met landschappelijke en/of natuurlijke waarden”. Daarnaast kennen deze percelen de dubbelbestemmingen “beekdal”, “erosie”, “cultuurhistorische waarden” en “kleinschalige landschapselementen”.
Deze gronden zijn bestemd voor dynamisch agrarisch gebruik en instandhouding en ontwikkeling van de aanwezige natuurlijke, landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische waarden. Op deze gronden is geen bebouwing toegestaan.

Mogelijke toekomstige bestemmingen dienen nader met gemeente te worden afgestemd.

ONTWIKKELING
De noordelijke vleugel van de hoeve bestaat grotendeels uit één grote open ruimte van ca. 20,80 meter lang en 13 meter breed, die voorheen als hooiopslag en wagenschuur in gebruik is geweest. Deze is zowel vanaf de straatzijde als ook vanaf de achterzijde middels een grote poort toegankelijk.

Momenteel wordt deze ruimte enkel gebruikt voor statische opslag en stalling voor tractoren en materieel. Doch, is er zoveel meer mogelijk!

Met relatief beperkte ingrepen, biedt deze prachtige schuur de ruimte voor de vestiging van een breed scala aan bedrijfsactiviteiten, van kantoor tot (lichte)bedrijvigheid, en van zorgvoorziening tot recreatiewoningen. De schuur grenst aan de binnenplaats en vormt daarmee ook een prettige buffer in relatie tot de privacy in het woonhuis.

Het bijzondere karakter van het complex en de vrije ligging maken het mogelijk om wonen, recreatie en (lichte) bedrijvigheid te combineren, waarbij de cultuurhistorische waarden van het complex behouden blijven.

INDELING
De hoeve is in de periode van 1991 tot 2019 door de huidige eigenaresse grondig gerestaureerd waarbij met name alle buitengevels zijn hersteld. De indeling van de hoeve is als volgt:

Kelder
Praktische provisieruimte bereikbaar vanuit de entree.

Begane grond privé woonvleugel
Entree, ruime toiletruimte (voor minder validen), open leefkeuken, ruime eetkamer met houtkachel en direct tuincontact, woonkamer met eveneens aan weerszijden fraai uitzicht richting de tuin en binnenplaats.

Verdieping privé woonvleugel
Overloop met toegang tot 4 slaapkamers, de badkamer en werkkamer. De badkamer (ca. 7 m²) is half betegeld en ingericht met een vaste wastafel, toilet en douchecabine.

Zolder
Een vaste trap geeft toegang tot de zolder welke geheel als bergzolder dient en diverse uitbreidingsmogelijkheden biedt.

Oostvleugel
In het verlengde van het woonhuis is een stalvleugel met hooizolder.

Zuidvleugel
Voormalige stal ingericht als werkplaats met nog onbestemde verdieping.

Westvleugel
Diverse stallen en voormalige melkkamer met hooizolder.

Wagenschuur (noordvleugel)
Grote open ruimte momenteel in gebruik t.b.v. opslag.

Terrein
Ruim 2,5 hectrare eigen grond met diverse fruitbomen en graasweide.

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 735.000 k.k.
Vraagprijs per m²
info
€ 1.997
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1658
Specifiek
Monumentaal pand
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
368 m²
Overige inpandige ruimte
751 m²
Externe bergruimte
45 m²
Perceel
26.460 m²
Inhoud
6.005 m³

Indeling

Aantal kamers
21 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
2 douches en 2 toiletten
Aantal woonlagen
2 woonlagen, een zolder en een kelder
Voorzieningen
Satellietschotel en rookkanaal

Energie

Energielabel
G Wat betekent dit?
Isolatie
Dubbel glas
Verwarming
Cv-ketel en houtkachel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Gas gestookt combiketel, eigendom

Kadastrale gegevens

BINGELRADE C 711
Kadastrale kaart
Oppervlakte
26.460 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, aan rustige weg, in woonwijk, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving en landelijk gelegen
Tuin
Achtertuin, zijtuin en tuin rondom
Achtertuin
22.750 m² (175m diep en 130m breed)
Ligging tuin
Gelegen op het noordoosten bereikbaar via achterom

Bergruimte

Schuur/berging
Aangebouwde stenen berging
Voorzieningen
Elektra en stromend water
Isolatie
Geen isolatie

Garage

Soort garage
Aangebouwde stenen garage
Capaciteit
10 auto's
Voorzieningen
Elektra en stromend water
Isolatie
Geen isolatie

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Openbaar parkeren
Betrokken makelaar

Verkoopmakelaar

Klement2 Rentmeesters

Bel 043 3233511

Woningmarkt Beta

Gem. vraagprijs

Bingelrade

Heel Bingelrade

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Gem. vraagprijs per m2

Bingelrade

Heel Bingelrade

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs / m2 te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Hulp nodig bij het kopen?

Met een makelaar krijg je meer inzichten in de woningmarkt.

arrow-right Vind een makelaar
Gebaseerd op verkochte woningen in deze buurt in het afgelopen jaar. Meer informatie

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.