• Verkocht

Eperweg 28 8181 EW Heerde Heerde

Uitgelichte kenmerken

  • 550 m² wonen
  • 20.350 m² perceel
  • 7 slaapkamers
€ 1.500.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
7 december 2020
Verkoopdatum
31 augustus 2021
Looptijd
8½ maand

Omschrijving

LANDHUIS DE OLDEKAMP TE HEERDE

Heel soms komen er huizen op de markt die echt heel bijzonder zijn in soort en verschijningsvorm. Zo ook dit prachtige Rijksmonumentale landhuis “De Oldekamp” gelegen aan de Eperweg 28 in Heerde. Het huis ontworpen in Engelse Landhuisstijl werd gebouwd in 1930 in opdracht van de (Klok)zeepfabrikant J.P. van Apeldoorn. Architect was de uit 's-Gravenhage afkomstige W.A. Lensvelt (1887-1963), die voor meer ontwerpen in Heerde verantwoordelijk is geweest, waaronder de verbouw van een villa tot Gemeentehuis, een beschuitfabriek en deze directeurswoning.

Kijk ook eens op de website van dit bijzondere landhuis: eperweg28heerde

De villa is gesitueerd aan de zuidkant van de bebouwde kom van Heerde. De Eperweg vormt een onderdeel van de oude doorgaande weg tussen Apeldoorn en Zwolle en kruist de A50 op een paar kilometer afstand. De toegang tot het huis is herkenbaar aan twee gemetselde kolommen met een fraai hek. Een 80 meter lange oprit geflankeerd door rododendrons, komt via een flauwe bocht uit op het voorplein. Dan ziet u dit verrassende, imposante huis, wat vanaf de weg nauwelijks zichtbaar was en zijn grootte vanuit deze gezichtshoek, nog niet meteen prijsgeeft. Het landhuis heeft een vloeroppervlak van circa 619 m² met een uitgebreide plattegrond, zoals een directeursvilla betaamt met onder meer een riante woonkamer, eetkamer, werkkamer, maar liefst 6 tot 8 slaapkamers en een modern inpandig zwembad. Een ideaal familiehuis en een huis waar leven en werken kunnen samensmelten.

Het huis ademt de sfeer van de Engelse Landhuisstijl en heeft een prachtige romantische uitstraling met fraai metselwerk, een royale kappartij met flinke overstekken en een charmante opgewipte dakvoet. Het huis is nog zeer oorspronkelijk door de origineel in staal uitgevoerde vensterkozijnen, glas-in-lood ramen, eikenhouten lambriseringen en paneeldeuren. Op de kap komen schoorstenen van verschillend formaat voor.

In 2013 is een nieuwe vleugel aangebouwd met hierin een riant binnenzwembad en een separaat gastenverblijf. De nieuwe vleugel sluit qua stijl naadloos aan bij het deel uit 1930. Voor het ontwerp van deze uitbouw tekende het Bureau voor de Harmonische Architectuur uit Voorstonden (Gld).

OMSCHRIJVING TOEGANG EN BEGANE GROND (1930)
Het voorplein zorgt ervoor, dat er genoeg manoeuvreerruimte is voor auto’s. Aan de linkerzijde ligt de carport voor twee auto’s en rechts de garage voor één auto. Ook bezoekers en leveranciers kunnen hun vervoermiddel ruimschoots kwijt op de open ruimte.

De overdekte entree biedt toegang tot het huis. Via de grote halfronde deur komt u in de vestibule en aansluitend de centrale hal. Opvallend zijn de prachtige en oorspronkelijke rijk uitgevoerde details. Eikenhouten lambriseringen, paneeldeuren en fraai geornamenteerde plafonds ademen de sfeer en rijkdom van weleer. De hal is breed van opzet en heeft een bordestrap met bewerkte trappaal die naar de verdiepingen leidt. De vloer is in stijl van het huis gerenoveerd en uitgevoerd in geel Portugees marmer en voorzien van een fraaie rode marmeren bies.

Rondom de hal zijn diverse vertrekken gesitueerd en allen vanuit de hal bereikbaar. Zo is er links naast de vestibule, de vestiaire met toilet en garderobe. De zitkamer (circa 45 m²) bevindt zich in de linkerhoek van het huis op het zuidoosten. De kamer heeft een bijzondere vorm, waardoor er een intieme sfeer heerst. Dit wordt versterkt door het balkenplafond met moerbalken met sleutelstukken en de grote robuuste haardplaats, waar omheen het goed toeven is. Een uitzonderlijk mooi glas in loodraam met de uitbeelding van een schip, geeft deze hoek van de kamer nog een extra dimensie. Naar twee zijden is er een prachtig zicht op de in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin. Er zijn twee deuren, die toegang tot buiten geven. Eén naar het op het zuiden liggende flagstones terras, de ander naar de loggia.

Deze inpandige ruimte, maakt het mogelijk uit de wind en de regen van de buitenlucht te genieten van het vroege voorjaar tot het late najaar. In de winter kan deze ruimte worden afgesloten met lossen glazen deuren, waardoor er een fijne plek ontstaat om planten te laten overwinteren.

Naast de zitkamer bevindt zich een werkkamer (circa 16 m²) met bibliotheekinrichting, een prachtige plek om in alle rust te genieten van literatuur en muziek. Ook deze kamer heeft een eigen haardpartij in art deco stijl. De eetkamer (circa 35 m²) bevindt zich in de rechterhoek van het huis op het zuidwesten. De openslaande deuren geven toegang tot het flagstones terras. Ook deze kamer heeft weer een open haard en biedt naar twee zijden uitzicht, waardoor de vijverpartij en pergola’s van hieruit volop in beeld zijn. Door de ligging naast de keuken is dit een echte leefkamer, mede omdat de kamer volop ruimte biedt voor een zitopstelling.

De keuken (circa 15 m²) is in 1997 aangepast aan modernere eisen, maar wel in de stijl van het huis. Er staan handige handgemaakte kasten en in het midden van de keuken bevindt zich een Godin fornuis met twee ovens, 6 gaspitten en 2 elektraplaten. Uiteraard is er een koelkast en een afwasmachine. De vloer is van Belgisch hardsteen evenals de aanrechtbladen. De keuken biedt volop plaats aan potten en pannen en ademt een genoeglijke sfeer.

De keuken is bereikbaar vanuit de eetkamer, maar ook vanuit een kleine hal. De kleine hal heeft een zogeheten leveranciersingang. Dit is de snelste route van buiten naar de keuken en ook naar de stahoge voorraadkelders via de deur tegenover die van de keuken. De bijkeuken is via de keuken bereikbaar, maar ook rechtstreeks vanuit de tuin. Deze keuken heeft een uitstortgootsteen en een aanrecht van Belgisch hardsteen, waaronder plek voor is voor een wasmachine een droogtrommel en een tweede koelkast of vriezer. Er is een diepe kastruimte voor buitenkleding en laarzen met daar tegenover een toilet.

Aansluitend aan de bijkeuken is een ruimte, die in de dertiger jaren in gebruik was voor het koken van de was en later als garage. Bij de plannen voor het bouwen van een nieuwe vleugel in 2013 werd deze ruimte de meest voor de hand liggende toegang tot de nieuwe vleugel met daarin het zwembad. De ruimte werd ingericht voor gezelligheid en ontspanning na het zwemmen en aangeduid als Bar, vanwege het niet te missen gelijknamige meubel. De bar heeft een gezellige potkachel (gas), een oude stenen vloer en nog een originele waterpomp.

Boven deze ruimte en die van de bijkeuken is een separate bergzolder. Deze is bereikbaar via een trap, die via een katrol in stelling wordt gebracht. De bar is rechtstreeks toegankelijk vanaf het voorplein.

OMSCHRIJVING NIEUWE VLEUGEL (2013)
Deze bouw uit 2013 begint na de toog in de bar. Het geheel bestaat uit de zwembad hal, kleedruimte met douche en sauna, separaat toilet doorgaande gang met vaste trap, vide en slaapkamer. Op het dak van het zwembadgedeelte liggen onzichtbaar opgestelde zonnepanelen. Het ganggedeelte en de kleedruimte hebben vloerverwarming.

De inpandige garage (circa 22 m²) voor uw automobiel, is bereikbaar via een deur in het verlengde van de bar. De garage heeft 2 boogvormige garagedeuren, hergebruikt uit het oude gedeelte. In de garage bevindt zich ook de grondwaterpomp voor de besproeiingsinstallatie. De gang, die naar het zwembad leidt staat in open verbinding met de bar. De deur rechts geeft toegang tot de kleedruimte met douche en wastafel. Vanuit de kleedruimte betreedt u de sauna, die ook een infrarood voorziening heeft. Door de glazen wand van de sauna vormen de ruimtes één geheel. De spiegeldeuren geven toegang tot de technische ruimte met zwembad apparatuur. Tegenover de kleedruimte is een separaat toilet.

De zwembadhal (100 m²) is te zien vanuit de gang door de glazen toegangsdeur. Het is een mooi zwembad (10 x 5 m), met een romeinse trap aan de lange zijde. In het zwembad is er een bank onder de waterlijn met een mogelijkheid tot bubbelen. Deze bank bevat tevens het automatische roldek. Door de openslaande deuren met glas tot bijna op de vloer van het zwembad, heeft u vanaf de waterlijn een panoramisch uitzicht. Doordat de deuren aan de zuidzijde en de westzijde geplaatst zijn kunt u de terrassen, die het zwembad omgeven, makkelijk bereiken. Het terras op het zuidwesten is omgeven door een tuinmuur. Door de aan het zwembad gebouwde open haard ontstaat zo een besloten terras met vele mogelijkheden.

GASTENKAMER VERDIEPING (2013)
De gastenkamer (20 m²) en vide zijn bereikbaar via de trap, naast de kleedruimte. De kamer heeft 2 dakkapellen, en een bijzondere hardhouten wastafel. De vide kan gebruikt worden voor een kleine zithoek.

EERSTE VERDIEPING (1930)
De bordestrap in de hal leidt u naar de eerste verdieping. Hier een royale overloop met toegang naar 4 of 5 ruime slaapkamers variërend van circa 16 m² tot circa 21 m². Aan de linkerzijde van de overloop is een deur, die toegang verleent aan een apart slaapgedeelte, bestaande uit een halletje, een badkamer, een royale slaapkamer met balkon en een kleedkamer. De luxe uitgevoerde bruin marmeren badkamer in Engelse stijl, is voorzien van een wastafelmeubel met dubbele wastafel, een toilet, separaat bad en douche en heeft vloerverwarming. De kleedkamer heeft een mooie handgemaakte kastenwand. In het midden van de overloop is er een royale slaapkamer, met wastafel en ingebouwde kasten.

Aan de rechterkant bevindt zich een hele grote L-vormige slaapkamer met balkon, die ook uitstekend te gebruiken is als kantoor. Indien gewenst kan deze kamer gesplitst worden, zodat de oorspronkelijke plattegrond hersteld wordt. Ook hier veel ingebouwde kasten. Op deze verdieping is ook een separaat toilet met een scheidingsmuur, waarachter zich een douche bevindt.

KAPVERDIEPING
De trap volgend komt u op de tweede verdieping. Hier is wederom een overloop met toegang tot 2 slaapkamers. De grootste van de twee bevindt zich links. Dit is een echte zolderkamer, (45 m²) met balken en een nokhoogte van 4,70 meter, een groot raam en een klein dakterras. Via een vaste trap is de vide te bereiken, welke via een luik toegang verleent aan de vliering met stahoogte. De vaste bank met opbergruimtes en de vaste werktafels, maken deze kamer tot een multifunctionele ruimte. De kamer beschikt over airco en verwarming. De andere slaapkamer is ook royaal omdat deze ruimte oorspronkelijk bestond uit twee dienstbodekamers. Daglicht komt er via de dakkapellen. De kamer beschikt over veel ingebouwde kasten. Op deze verdieping is wederom een separaat toilet en een separate kleine badkamer.

BUITEN
Het huis staat op een oud perceel van ruim 2 hectare. Vóór 1930 stonden er kleine boerderijtjes. Dat verklaart, waarom op het terrein een bakhuisje, wagenschuur, waterput en een schaapskooi te ontdekken zijn. Het terrein is heel gevarieerd. Bos, een schapenweide, water, siertuinen, gazons, pergola’s en terrassen. Er staan grote lindes, beukenbomen, acacia’s, camelia’s, magnolia’s en deze variëteit toont aan, dat de bewoners op zoek waren naar bijzondere bomen en struiken.

Veel groen wordt weerspiegeld in de enorme vijverpartij, die overtollig water kwijt kan in een beek, die langs het terrein loopt. Een oase van rust en groen te midden van de bewoonde wereld. De vele terrassen zorgen ervoor, dat buiten een verlengstuk is met binnen. Er is altijd wel een plek in zon of schaduw, in of uit de wind voor een kop koffie met zijn tweeën of een heerlijke lunch of maaltijd voor familie en vrienden.

KORTOM
Een romantischere villa als deze, komt vrijwel nooit te koop. Deze villa in Engelse Landhuisstijl met veel privacy is bij uitstek geschikt voor een liefhebber, die op zoek is naar een droomhuis. Ondanks het grote vloeroppervlak is dit huis echter niet geschikt voor dubbele bewoning.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 1.500.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 2.727
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Landhuis, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1930
Specifiek
Erfgoed, monument en monumentaal pand
Soort dak
Samengesteld dak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
550 m²
Overige inpandige ruimte
69 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
26 m²
Perceel
20.350 m²
Inhoud
2.700 m³

Indeling

Aantal kamers
13 kamers (7 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 2 aparte toiletten
Badkamervoorzieningen
Ligbad, douche en 2 toiletten
Aantal woonlagen
3 woonlagen, een vliering en een kelder
Voorzieningen
Dakraam, glasvezelkabel, rookkanaal, zonnepanelen en zwembad

Energie

Energielabel
Niet verplicht
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Atag Q38S (gas gestookt combiketel uit 2019, eigendom)

Kadastrale gegevens

HEERDE H 2947
Kadastrale kaart
Oppervlakte
20.350 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, aan park, aan rustige weg, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, in centrum, landelijk gelegen en vrij uitzicht
Tuin
Tuin rondom
Balkon/dakterras
Balkon aanwezig

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande houten berging

Garage

Soort garage
Inpandig
Capaciteit
1 auto
Voorzieningen
Elektra

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein
Betrokken makelaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.