Engwijkpad 14 5397 BG Lith

  • Verkocht
€ 655.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
19 januari 2010
Verkoopdatum
17 maart 2020
Looptijd
121½ maand

Omschrijving

‘Zo hoort een mens te wonen’

Het Engwijkpad is alles wat het zegt te zijn: geen straat of laan, maar een nostalgisch klinkerpad tussen bomen en hagen door, onmogelijk te begaan door auto’s. Waar het afbuigt, wordt het gevoel van geborgen veiligheid opgevangen door de oude monumentenboerderijen die erlangs staan en, hoewel allemaal vrijstaand, een doorleefde wand vormen. Er tegenover liggen weides en boomgaarden die bij de diverse boerderijen blijken te horen. Nummer 14 heeft er een leuke speelweide en de in ere herstelde kleine boomgaard biedt een keur aan appel- , peren- en pruimenrassen.

Achter de boerderij is de sfeer totaal anders. Hier reikt de blik tot aan de einder, met bij tijd en wijle prachtige luchten boven het agrarische landschap, waar de paarden lopen. De natuur manifesteert zich hier alle dagen in al haar seizoenen, en u geniet mee. Ook aan deze zijde heeft u, naast een behoorlijke tuin tot aan de doorgaande weg -vanwaar u uw erf oprijdt- nog een brede strook grond aan de overkant, lopend tot iets achter de wetering.

De letterlijk monumentale woonboerderij heeft niet alleen zeer verschillende uitzichten, maar ook verschillende gezichten. Aan de entreezijde, het voorhuis, lijkt ze nog gevangen in haar oorspronkelijke tijdsgewricht, aan de achterzijde heeft liefdevolle aandacht haar reeds in al haar glorie hersteld. Deze aanpak is geen toeval; daar er sprake is van een rijksmonument zijn grote delen van het voorhuis in de originele staat gehouden, inclusief bedsteden, deuren, plafonds, vloeren, etc. Een deel van het dak is vernieuwd en kamers zijn zodanig gerenoveerd dat er comfortabel gewoond kan worden. Aangezien het leven zich echter vooral in de deel en het zich daarlangs bevindende bakhuisje afspeelt, heeft de grootscheepse vernieuwing zich vooral hierop gericht. Waarbij ervoor is gewaakt zoveel mogelijk te werken met oorspronkelijke materialen.

Vanaf de doorgaande weg leidt de oprit naar een ruime parkeervoorziening voor drie auto’s. U parkeert voor de nieuw gebouwde schuur van ruim 6,5 x 12,5 m, die een prachtige woonruimte blijkt te bevatten. Ideaal bijvoorbeeld voor ouders die zorg nodig hebben, als gastenverblijf, maar ook goed in gebruik te nemen als kantoor of praktijk. Het pand is volledig in stijl met de boerderij opgetrokken, waarbij gebruik is gemaakt van eenzelfde type oude stenen als de gevels van het achterhuis en bakhuis. De getoogde houten roederamen zijn kantel/kiep en hebben dubbel glas. Binnen blijken de diverse ruimtes hier en daar nog niet te zijn voltooid, hetgeen u alle mogelijkheden biedt nog volledig naar eigen inzicht keuzes te maken in gebruik en inrichting. Praktisch is het dat deze, in feite tweede woning, haar eigen meterkast, cv. en boiler heeft. In diverse vertrekken zijn de plafondbalken in het zicht gehouden en de begane grond heeft gedeeltelijk vloerverwarming.

In de royale entree ligt een hardstenen vloer, het toilet is modern en beschikt over een wastafelmeubel.
De achterkamer, thans in gebruik als speelkamer, is uitstekend geschikt als woonkamer, met openslaande deuren en een prachtig uitzicht.
Naast deze ruimte is een vertrek dat als keuken kan worden ingericht. De badkamer is enorm en alle voorzieningen voor alle denkbare sanitair zijn aanwezig.
Het schuurwerk plafond met spots is al klaar. Aan de voorzijde, langs het Engwijkpad bevindt zich een grote slaapkamer met inloopgarderobe. En ook op de verdieping blijkt de ruime overloop toegang te geven tot twee ruime kamers met dakramen.

Nieuw is met oud verbonden door een tussendeur waarmee u in de keuken van de oorspronkelijke boerderij terecht komt. Wij lopen echter weer naar buiten en langs de achterzijde om de boerderij heen, waarbij we langs het terras komen dat hier is neergelegd in oude klinkers.
Eronder blijkt de pompkelder te liggen, waar nu het hemelwater naartoe wordt geleid dat in droge tijden voor de tuin kan worden gebruikt. Alles wat we zien, straalt oorspronkelijkheid uit, maar wel in perfecte staat. De gevels zijn opnieuw (in spouw) opgetrokken van de oude stenen die zijn schoongebikt, zonder bijvoorbeeld het fraaie vlechtmetselwerk onder de goed onderhouden rieten kap te vergeten. Onder de knusse, invallende entree tussen het bakhuisje en de boerderij, blijkt nog een oude put te liggen die 7 m diep reikt. Ook hier kan water uit worden opgepompt.

We komen binnen in een grote hal met hardstenen vloer. De oude muren zijn deels in het zicht gehouden, wat sterk sfeerverhogend werkt. Ook het originele balken plafond en de gebinten met poeren zijn behouden en zichtbaar. Een gegeven dat voor de hele boerderij geldt. De trap blijkt naar een verrassende ruimte te leiden, waarover zo meer, en uiteraard ontbreekt het nieuwe, in stijl uitgevoerde toilet niet. De meterkast en alle bedrading zijn uiteraard nieuw en door de hele boerderij zijn cai- en netwerkaansluitingen aangebracht.
We gaan naar de keuken die van een omvang is zoals het een boerderij betaamt. De bijkeuken lijkt dan ook bijna overbodig, maar is aanwezig. Op de vloer van de keuken liggen de gezellige oude mozaïektegeltjes in zwart, grijs en wit. De inrichting is nieuw, U-vormig en stemmig blauw. Eén zijde van de U-vorm is vrij de keuken in gebouwd, waardoor een soort kookeiland ontstaat met een zeer brede RVS-afzuigkap erboven. Verder treft u er onder meer een close-in boiler, vaatwasser, magnetron, koelkast en inductiekookplaat.
Ook hier laat een in ere herstelde oude muur de geschiedenis van de boerderij ‘lezen’. Het is een sfeervolle, wat donkere ruimte, wat de juist zeer lichte, riante living nóg indrukwekkender maakt. Deze ruimte is prachtig geproportioneerd (ca. 85 m2) en wint aan stijl door het contrast tussen de hardstenen vloer (waaronder vloerverwarming) en het witte balkenplafond dat tot in de nok open is gehouden. Verrassend is de tussenvloer die is aangebracht in de ruimte achter de wand waarop de open haard is geplaatst. Het leidt tot een vide in de living die via de trap in de hal bereikbaar blijkt. Vanuit deze royale ruimte die vele toepassingen kan hebben, heeft u mooi zicht en direct contact met de living. Een andere eyecatcher zijn de grote ramen met staldeuren en de glaspui met dubbele deuren aan de zijde van het terras. Deze bieden u het fantastische uitzicht over de weilanden.
Twee lage deuren in de living geven toegang tot het ‘aanleunende’ bakhuisje. In oorsprong wilde men hier een muziekkamer realiseren, maar uiteindelijk zijn er twee kamers van de ruimte gemaakt met mooie ramen en in één van de kamers een houtkachel. De hardstenen vloer van de living is er doorgetrokken, de plafonds zijn er wit, radiatoren zorgen voor warmte.

Als we het voorhuis door de entreehal binnenstappen, komen we in een smalle gang. Ook in het voorhuis zijn de vloeren vernieuwd, waarover vervolgens weer de oude planken vloeren zijn gelegd. In de eerste gang ligt een granieten vloer, in de gang die naar de voordeur aan het Engwijkpad leidt, ligt de authentieke boerderijvloer.
De gewelfde aardappelopslagruimte van weleer is omgetoverd tot een klassieke badkamer met douche, urinoir en wastafel. Het tegelwerk is van zwart/beige marmar, het sanitair wit.
Er tegenover ligt de eerste slaapkamer. Achter een deur blijkt een steile trap naar de kelder te gaan.
Hetgeen verklaart dat de volgende kamer waar we in terechtkomen, iets hoger ligt qua vloer. Het blijkt de opkamer te zijn met haar originele zwarte tegelvloer. Tezamen met een tweede, door een toog van de opkamer gescheiden ruimte, is ze nu in gebruik als tweede slaapkamer. In de opkamer treffen we een originele bedstee aan en een diepe oude kast met zeldzaam oud behang. Ook de houten schouw is behouden.
De laatste dubbele kamer aan de voorzijde, is de oorspronkelijke ‘mooie’ kamer met oude planken vloer. Grappig is het oude keukentje met authentieke tegelwand dat achter de originele deuren schuilgaat. Achter de volgende dubbele deuren bevindt zich de ‘hoofd’-bedstee.

Het hele voorhuis heeft een aparte monumentenstatus. Daarnaast, voor zover dit u nog niet duidelijk was, ligt de boerderij in een beschermd dorpsgezicht en is het totaal ook door de provincie tot beschermd monument verklaard. Dit gezegd hebbende, hebben de huidige bewoners er een heerlijk eigendom van gemaakt, waar eigentijds comfort goed is geïntegreerd in oude sferen.

Bijzonderheid: geschikt voor dubbele bewoning of praktijk aan huis!

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 655.000 k.k.
Vraagprijs per m²
info
€ 1.031
Oorspronkelijke vraagprijs
€ 895.000 k.k.
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1890
Specifiek
Monumentaal pand

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
635 m²
Perceel
2.501 m²
Inhoud
1.650 m³

Indeling

Aantal kamers
12 kamers (9 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Douche en 2 toiletten
Aantal woonlagen
2 woonlagen en een kelder
Voorzieningen
TV kabel

Energie

Voorlopig energielabel
G Wat betekent dit?
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Eigendom

Kadastrale gegevens

LITH A 2234
Kadastrale kaart
Oppervlakte
1.030 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
LITH A 2334
Oppervlakte
1.339 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
LITH A 3240
Oppervlakte
132 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg en vrij uitzicht
Tuin
Achtertuin, voortuin en zijtuin
Achtertuin
935 m² (55m diep en 17m breed)

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande stenen berging

Garage

Soort garage
Parkeerplaats
Betrokken makelaar

Woningmarkt Beta

Gem. vraagprijs

Lith

Heel Lith

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Gem. vraagprijs per m2

Lith

Heel Lith

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs / m2 te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Hulp nodig bij het kopen?

Met een makelaar krijg je meer inzichten in de woningmarkt.

arrow-right Vind een makelaar
Gebaseerd op verkochte woningen in deze buurt in het afgelopen jaar. Meer informatie

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.