Huis (ver)kopen en corona: stel jezelf deze vragen

De impact van het coronavirus (COVID-19) op de huizenmarkt is nog onduidelijk. Dat veroorzaakt twijfel en onzekerheid, dat snappen we. Daarom helpen we je zo goed als mogelijk met deze veelgestelde vragen én antwoorden.

Een bezichtiging plannen is ook nu zeker mogelijk. Je kunt hiervoor contact opnemen met de verkoopmakelaar van de woning. De makelaar kan je precies vertellen welke maatregelen hij neemt om de bezichtiging veilig te laten verkopen.

Natuurlijk gelden de richtlijnen van het RIVM ook tijdens een bezichtiging. Makelaars hebben afgesproken zich aan de volgende aanvullende richtlijnen te houden:

  1. Bezichtigingen vinden plaats wanneer de huidige bewoner níet in het pand aanwezig is
  2. Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar
  3. Andere mensen die de woning willen bezichtigen wachten buiten
  4. Alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes, en daarnaast adviseren we het gebruik van handschoentjes
  5. Tussen de bezichtigingen zit tien minuten zodat de makelaar de nodige hygiënemaatregelen kan nemen
  6. Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd.

Sommige makelaars bieden de mogelijkheid om virtueel te bezichtigen. Op funda zijn deze huizen te herkennen aan het groene label 'Virtueel open huis'.

Ook kun je steeds vaker op funda een 3D tour doen, te herkennen aan de 3D tour-button op de objectpagina.

Het coronavirus (COVID-19 ) heeft geen impact gehad op de huizenprijzen. Aan het begin van de uitbraak hielden analisten rekening met dalende huizenprijzen en terughoudendheid bij kopers. Inmiddels weten we dat de huizenprijzen alleen maar verder zijn gestegen. Dat is vooral het gevolg van de krapte op de huizenmarkt: de vraag naar koopwoningen is aanzienlijk groter dan het aanbod.

Meer vragen
Huis (ver)kopen tijdens coronacrisis: verdiep je verder