Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerBieden op je volgende huis
Heb je een huis op het oog? Fris je geheugen op over de ongeschreven regels en mogelijkheden tijdens het biedingsproces.
Bod uitbrengen op een nieuw huis: stel jezelf deze vragen
Hoe zorg je dat je alles haalt uit het biedingsproces van je volgende huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.
De maximale bestedingsruimte voor het kopen van je volgende koopwoning kan de hypotheekadviseur voor je inschatten. Online kun je het ook berekenen, maar deze berekeningen zijn minder nauwkeurig.
De ontbindende voorwaarden worden door de koper bepaald en opgesteld ten tijde van de onderhandelingen. Zodra partijen tot overeenstemming zijn gekomen over de prijs van de woning, worden de ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopakte en zijn ze een extra zekerheid voor jou als koper. Wordt er niet binnen de gestelde termijn aan een ontbindende voorwaarde voldaan, dan mag jij kosteloos van de koop afzien. Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:
- voor de financiering;
- voor de financiering met NHG;
- voor de bouwtechnische keuring;
- voor de verkoop van je eigen huis.
Je bent in onderhandeling wanneer je een tegenvoorstel hebt ontvangen op je openingsbod. Houd er rekening mee dat de bezichtigingen door kunnen gaan (het is tenslotte nog niet duidelijk of jullie tot overeenstemming gaan komen) en dat de verkoper nog andere biedingen kan ontvangen. Als deze interessant zijn, kan hij jou om een eindvoorstel kan vragen. Zolang de verkoper geen handtekening heeft gezet onder de koopakte, kan hij van de koop afzien.
Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Huis onder bod? Dit betekent dat de koper en verkoper in onderhandeling zijn of overeenstemming hebben over de verkoopprijs. Toch kun je als potentiële koper het huis nog steeds bezichtigen en er zelfs een bod op uitbrengen. Ben jij de verkopende partij? Dat ben je vrij om in te gaan op een beter bod van een andere partij zolang het koopcontract nog niet is getekend.
Bieden op een huis kan op verschillende manieren gaan. Het meest gebruikelijk is dat je een bod uitbrengt waarover je met de verkoper gaat onderhandelen. Maar soms kiest de verkoper voor een andere biedingsvorm, zoals:
- bieden per inschrijving
- bieden met een vanafprijs
- bieden via een veiling
Bieden en onderhandelen over een nieuw huis: verdiep je verder
23 artikelen
Video: wat is een onderzoeksplicht?
Wist je dat je als koper zelf moet onderzoeken of een woning gebreken of verplichtingen heeft? We leggen het uit in deze video.
Online bieden op een huis
Hoe werkt online bieden en wat zijn de voordelen van deze nieuwe manier van bieden voor kopers en verkopers?
Video: wat doet een aankoopmakelaar?
Wat kun je van een aankoopmakelaar verwachten als je een huis wilt kopen? Bekijk de video.
Kopen zonder voorbehoud van financiering of keuring?
Uit de funda Index blijkt dat veel kopers bereid zijn om te kopen zonder voorbehoud of boven de vraagprijs. Wat zijn de risico's daarvan?
Video: wat is een bouwkundige keuring?
Waarom en wanneer is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen? Bekijk de video.