Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je een bod uitbrengt

Hoe zorg je dat je alles haalt uit het biedingsproces van je volgende huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.

De maximale bestedingsruimte voor het kopen van je volgende koopwoning kan de hypotheekadviseur voor je inschatten. Online kun je het ook berekenen, maar deze berekeningen zijn minder nauwkeurig.

De ontbindende voorwaarden worden door de koper bepaald en opgesteld ten tijde van de onderhandelingen. Zodra partijen tot overeenstemming zijn gekomen over de prijs van de woning, worden de ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopakte en zijn ze een extra zekerheid voor jou als koper. Wordt er niet binnen de gestelde termijn aan de ontbindende voorwaarde voldaan, dan mag jij kosteloos van de koop afzien. Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • voor de financiering;
  • voor de financiering met NHG;
  • voor de bouwtechnische keuring;
  • voor de verkoop van je eigen huis.

Je bent in onderhandeling wanneer je een tegenvoorstel hebt ontvangen op je openingsbod. Houd er rekening mee dat de bezichtigingen door kunnen gaan (het is tenslotte nog niet duidelijk of jullie tot overeenstemming gaan komen) en dat de verkoper nog andere biedingen kan ontvangen. Als deze interessant zijn, kan hij jou om een eindvoorstel kan vragen. Zolang de verkoper geen handtekening heeft gezet onder de koopakte, kan hij van de koop afzien.

Meer vragen
Handig van funda
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij

18 artikelen