- Middels spaargeld: de goedkoopste optie.
- Meefinancieren in je hypotheek. Een taxatierapport zal uitwijzen wat de waarde ná verbouwing zal worden, dit is vervolgens het maximale bedrag wat je kunt lenen.
- Middels een persoonlijke lening. Dit is vanwege de relatief hoge rente en korte afbetaaltermijn vaak niet de beste optie.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Huis onder bod? Dit betekent dat de koper en verkoper in onderhandeling zijn of overeenstemming hebben over de verkoopprijs. Toch kun je als potentiële koper het huis nog steeds bezichtigen en er zelfs een bod op uitbrengen. Ben jij de verkopende partij? Dat ben je vrij om in te gaan op een beter bod van een andere partij zolang het koopcontract nog niet is getekend.
Je huis verkopen kun je zelf doen. Maar realiseer je wel dat er veel tijd en regelwerk in gaat zitten. Kun jij dit combineren met je werk en gezin? En heb je voldoende juridische kennis om alle risico’s uit te sluiten? Er komt meer kijken bij het verkopen van je woning dan je misschien denkt.
Een hypotheek afsluiten of meenemen
Als je een nieuw huis koopt, kun je jouw huidige hypotheek meenemen of oversluiten. Lees er hier alles over.
Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je een hypotheek meeneemt of afsluit
Hoe ontdek je of het goed voor jouw situatie is om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende huis, of om een nieuwe af te sluiten? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Je kunt jouw hypotheekvorm meenemen naar de volgende koopwoning. Je krijgt lagere maandlasten als je bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek uit de oude hypotheek meeneemt. Kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm heeft als voordeel een volledige aflossing van de hypotheekschuld op de einddatum.
Je hypotheekadviseur kan jou helpen met het kiezen van de hypotheek die goed bij jou, het huis en de toekomst past. De adviseur kijkt ook gelijk naar de mogelijkheden met de oude hypotheek. Soms - maar niet altijd - loont het om de oude hypotheekvorm of -rente mee te nemen.
Als huiseigenaar kun je ervoor kiezen om je oude hypotheekvorm met zijn aflossingsvrije voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. In sommige gevallen loont het om toch een nieuwe hypotheek af te sluiten. De populairste hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij beide los je de hypotheek volledig af én heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
De keus voor een hypotheekverstrekker is niet alleen gebaseerd op de hoogte van de hypotheekrente. Ook de aanvullende voorwaarden zoals extra tussentijds aflossen en de rentevaste termijn zijn belangrijk om mee te wegen.
Bij het oversluiten of aanvragen van een nieuwe hypotheek zijn een aantal verzekeringen wenselijk of zelfs verplicht. De verzekeringen van je woning kun je vaak behouden na enige aanpassingen aan de nieuwe situatie. De overlijdensrisicoverzekering wordt in de meeste gevallen opnieuw afgesloten.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Een paar maanden voor het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode, stuurt de bank je een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Je kunt de hypotheekrente weer voor een bepaalde periode vastzetten, maar de hypotheek oversluiten naar een andere bank is ook een mogelijkheid. Houd in elk geval rekening met je pensionering: je hypotheeklasten moeten ook dan nog betaalbaar zijn.