vraag & antwoord

Wanneer ben ik in onderhandeling en welke regels gelden er?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Het uitbrengen van een bod

Het is misschien een tijd geleden dat je hebt onderhandeld over een huis. Daarom een opfrisser, zodat je precies weet hoe je je bod uitbrengt, vanaf welk moment je in onderhandeling bent en waar je tijdens het bieden rekening mee kunt houden.

Je hebt een bod uitgebracht. Heb je dit mondeling gedaan? Dan is het verstandig om dit ook per e-mail nog een keer te bevestigen. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Geef niet alleen de hoogte van het bod door, maar ook de voorwaarden waaronder je het bod uitbrengt. Zorg daarnaast altijd voor een goede onderbouwing. Zo wordt het voor de verkopende partij duidelijk hoe je tot de hoogte van het bod bent gekomen. Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, brengt hij of zij het bod voor je uit.

Zijn we nu in onderhandeling?

De onderhandeling gaat pas echt van start op het moment dat de verkopende partij met een tegenvoorstel komt of wanneer de verkoper expliciet stelt dat jullie in onderhandeling zijn. Zolang dat niet het geval is en je geen reactie hebt gehad op jouw bod, ben je dus officieel nog niet in onderhandeling.

Een tegenbod! En nu?

Je hebt een tegenbod ontvangen en bent dus in onderhandeling. Weet je nog wat je kunt verwachten?

De bezichtigingen gaan door

De makelaar kan besluiten om de bezichtigingen bij het huis door te laten gaan. Het is namelijk nog niet zeker of jullie tot een overeenstemming gaan komen.

Andere biedingen

Er kunnen zomaar nog andere biedingen binnenkomen op het huis. Ook al is de status van de woning op funda inmiddels veranderd in ‘onder bod’. Aangezien de verkoopmakelaar voor de belangen van de verkoper opkomt, zal hij deze biedingen altijd bespreken. De verkoper kan besluiten om de onderhandeling met jou te beëindigen of je wordt gevraagd een uiterst voorstel, een eindbod te doen. De makelaar doet hierbij geen uitspraken over de hoogte van het andere bod. Is jouw eindbod niet naar de verkoper z’n zin, dan kan hij besluiten met de andere partij verder te gaan.

Kun je nog bieden op een huis dat 'onder bod' is?

Zo lang er geen getekend koopcontract is, mag iedereen die geïnteresseerd is het huis nog bezichtigen en er zelfs op bieden. Dus zelfs als je al een mondelinge overeenstemming hebt bereikt met de verkoper en het huis 'onder bod' op funda staat, kunnen andere geïnteresseerden nog bieden. In deze video leggen we uit wat 'onder bod' betekent en hoe het werkt als je zelf wilt bieden op een huis dat onder bod is. Je kunt het ook nalezen in dit artikel over een huis onder bod.

Is de koop rond wanneer ik de vraagprijs bied?

Helaas betekent het bieden van de vraagprijs niet dat de koop rond is. De verkoper kan alsnog besluiten om hier niet mee akkoord te gaan. Vanwege het hoge aantal bezichtigingen bijvoorbeeld, hoopt hij op een hogere verkoopprijs.

Het bod is geaccepteerd, hoe gaan we nu verder?

De eerste grote stap naar jouw volgende huis is gezet. Je bent met de verkoper tot overeenstemming gekomen. De verkoopmakelaar vraagt jou of je aankoopmakelaar om alle persoonsgegevens toe te sturen zodat hij de koopakte kan maken.

Houd er rekening mee dat zolang er nog niks getekend is de (particuliere) verkoper er alsnog van af kan zien. Erg vervelend als dit jou overkomt, maar het is wettelijk toegestaan. Pas wanneer de verkoper een handtekening heeft gezet, kan hij zich niet meer terugtrekken. Jij hebt als koper daarentegen nog drie dagen bedenktijd en dus meer ruimte om kosteloos en zonder opgaaf van reden van de verkoop af te zien. Deze drie dagen gaan in zodra je de volledig getekende koopakte hebt ontvangen. Hoe sneller jij je gegevens aanlevert, hoe sneller je mogelijk wat meer zekerheid hebt.

Meer informatie over de regels tijdens het onderhandelen?

Vraag het een aankoopmakelaar. Hij weet hoe het onderhandelingsproces, met bijbehorende regels, verloopt en kan je hierbij helpen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Neem toch altijd contact op met de makelaar. Misschien zijn de onderhandelingen net die dag afgebroken. En vraag anders of de makelaar je gegevens wilt noteren zodat ze contact op kunnen nemen wanneer de woning weer beschikbaar is.

De makelaar zal vragen om je persoonsgegevens toe te sturen. Aan de hand hiervan kan de koopakte worden opgemaakt. Zolang de verkoper nog geen handtekening heeft gezet, kan hij van de koop afzien. Van belang dus om zo snel mogelijk alles aan te leveren.

Een bod mag je mondeling uitbrengen, maar bevestig het altijd per mail. Noteer daarin:

  • de hoogte van het bod;
  • waarom je tot dit bod bent gekomen (je onderbouwing);
  • onder welke voorwaarden je het bod uitbrengt (bijvoorbeeld het kunnen verkrijgen van de financiering);
  • de transportdatum die je graag wilt aanhouden;
  • of je roerende zaken wilt overnemen.
Meer vragen