artikel

Een verkoopmakelaar die bij je past

Gepubliceerd op - leestijd

Zo vind je een fijne verkoopmakelaar

Je wilt je huis verkopen. Dus je wilt een makelaar, logisch, maar welke? Wil je iemand die alles voor je regelt tegen een vaste prijs? Of heb je heel af en toe, bijvoorbeeld bij de notaris, wat hulp nodig en wil je alleen daarvoor betalen? Zó bepaal je dat voor jezelf.

Het is wel zaak dat je een verkoopmakelaar vindt met wie je op een lijn zit. Goede startpunten voor je zoektocht zijn het internet en een vragenrondje in je eigen buurt. Hoe worden verkoopmakelaars daar gewaardeerd? Welke soort huizen hebben ze verkocht en hoe lang hebben ze daarover gedaan?

Al twee verkocht

Ook is het goed om te kijken welke makelaars bij jou in de buurt actief zijn. Als makelaar is het belangrijk dat je het pand in een bepaalde stad of buurt goed kunt duiden. Een verkoopmakelaar die al twee huizen bij jou in de straat verkocht heeft, kan kopers waarschijnlijk precies vertellen waarom het zo’n aantrekkelijke buurt is.

Hoeveel tijd heb je?

Het derde punt waar je op kunt letten is tijd. Als je zelf een (groot) deel van de verkoop wilt doen, kan het lonen om een verkoopmakelaar in te schakelen via internet. Anderzijds brengt een fullservice makelaarskantoor, waarbij je wordt begeleid van het begin tot het eind van het verkoopproces, een bepaalde expertise met zich mee. De makelaars die hier werken zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in jouw stad of zelfs wijk en weten dus goed wat wel en niet werkt voor de verkoop van jouw woning.

Uiteindelijk gaat het erom dat je een makelaar vindt die met je op een lijn zit. Het gaat dus niet alleen om de courtage, de vergoeding die een makelaar ontvangt voor het helpen verkopen van een huis, maar ook om de begeleiding bij de verkoop. Helpt de makelaar in kwestie je ook met je nieuwe huis, is er regelmatig overleg? Hoe voelt het contact? Kan hij kopers enthousiasmeren?

Ga het gesprek aan

Als verkopende partij mag je best kritisch zijn. ‘Je wilt dat hij voor jou gaat werken.’ Dat brengt ons op nog een criterium: kijk en vergelijk. Als de ene verkoopmakelaar denkt dat je drie ton voor je huis kunt krijgen, en een tweede zegt: makkelijk € 330.000. Ga dan het gesprek aan. Hoe denkt hij dat te gaan doen? Of is hij alleen happig op het binnenslepen van de verkoopopdracht? En houd altijd in je achterhoofd: de makelaar koopt je huis niet, hij adviseert voor welke prijs je je huis het beste in de markt kunt zetten. Zijn prijsbepaling is nog niet het eindbod.

Verkoopmakelaars zoeken en vergelijken

Het is handig om met een paar verschillende verkoopmakelaars een kennismakingsgesprek te plannen en een offerte op te vragen. Zo kun je goed vergelijken. Benieuwd welke verkoopmakelaars bij jou in de buurt zitten?

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.