vraag & antwoord

Is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Ja, en zo vraag je 'm aan

Sinds 2015 is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht wanneer je je huis verkoopt. Zo’n aanvraag doe je door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Wat gebeurt er als je dit in alle drukte rondom de verkoop en verhuizing vergeet?

Alle huiseigenaren in Nederland ontvingen begin 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Bij verkoop van een woning is het sindsdien verplicht om dat label om te zetten in een definitief energielabel. Dit doe je door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt bij je thuis en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. Hierbij moet je zelf aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie van je woning beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen. De adviseur neemt kenmerken op als:

  • de afmetingen;
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming;
  • warm water;
  • ventilatie;
  • koeling van de woning.

De energieadviseur doet ook aanbevelingen om de energiezuinigheid van je huis te verbeteren. Deze aanbevelingen komen ook op het energielabel te staan.

tip  Definitief energielabel nodig? Vraag hiervoor een offerte aan bij een vakbewame energieadviseur in. Deze vind je via het Centraal Register Techniek.

Energielabel kost geld

Een energielabel aanvragen kost geld. Reken voor een eengezinswoning op ongeveer 190 euro en voor een appartement op ongeveer 100 euro. De energieadviseur bepaalt de uiteindelijke kosten.

Aanvraag vergeten: wat nu?

Het is belangrijk dat je op de dag van de overdracht een definitief energielabel kunt overhandigen. Wacht dus niet te lang met het regelen hiervan. De meeste makelaars zullen je er ook op wijzen. Verkoop je je woning tóch zonder definitief energielabel, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport je een boete opleggen van 170 euro.

Verhuizen als je energielabel nog geldig is

Definitieve energielabels zijn tien jaar geldig. Verkoop je binnen die termijn je woning, dan hoef je het label niet opnieuw aan te vragen. Het definitieve label staat voor tien jaar geregistreerd in een landelijke database en is gebonden aan een woning.