vraag & antwoord

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Laatst bijgewerkt op

Een definitief energielabel is verplicht bij verkoop

Een voorlopig en een definitief energielabel kunnen van elkaar verschillen. Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt door gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning.

Een voorlopig energielabel is gebaseerd op kenmerken als bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Dit zijn gegevens die geregistreerd zijn bij het Kadaster. Een definitief label moet je als woningeigenaar zelf laten opstellen door een energieadviseur. Dat is sinds 2015 verplicht bij verkoop. Een vakbekwame energieadviseur vind je via het Centraal Register Techniek.

Op basis van deze woningkenmerken wordt het definitieve energielabel bepaald:

  • Beglazing in woon- en slaapruimte(s)
  • Isolatie van muren, vloer en dak
  • Tapwatervoorziening
  • Verwarmingstoestel
  • Ventilatiesysteem
  • Aanwezigheid van zonneboiler en/of zonnepanelen

Energielabel opvragen

Op Zoekjeenergielabel.nl kun je het energielabel van je huidige of toekomstige droomhuis zelf opvragen en checken. Gewoon even postcode en huisnummer invullen en je ziet meteen wat het energielabel is en of dat voorlopig of definitief is.

Van voorlopig naar definitief energielabel

Als je veel energiebesparende maatregelen in je woning doorgevoerd hebt, zoals de installatie van een nieuwe verwarmingsketel, het plaatsen van dubbelglas of de isolatie van je vloer, valt het definitieve energielabel waarschijnlijk gunstiger uit. Dat is niet alleen gunstig voor je portemonnee – energiezuiniger huis = minder stookkosten – maar ook voor je verkoopprijs.

Een definitief label kan echter ook minder gunstig uitvallen dan het voorlopige label. Bijvoorbeeld wanneer er sinds de oplevering van een woning geen verbeteringen aangebracht zijn. Het maakt de overheid niet uit welk definitief energielabel een woning krijgt, áls het er maar een heeft.

Energielabel van je droomhuis checken

Verliefd geworden op een woning op funda, maar is het energielabel aan de lage kant? Laat je niet meteen afschrikken. Wellicht is dit een voorlopig energielabel en zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Vraag de verkoper gerust om het definitieve energielabel. En vraag ook dóór, want het is na aanvraag van een definitief energielabel weer niet verplicht om eventuele (energiebesparende) wijzigingen van daarna door te geven. Houd ook in je achterhoofd dat duurzame maatregelen niet altijd mogelijk zijn; bij veel rijksmonumenten is dubbel glas aanbrengen bijvoorbeeld niet toegestaan, waardoor je dus automatisch meer kwijt bent aan energie.

tip  Als je een huis koopt, controleer dan of het energielabel klopt of laat dit doen door een aankoopmakelaar of bouwkundige. Dan weet je zeker dat er niet gesjoemeld is met het bewijsmateriaal van de energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld een foto van de zonnepanelen op het dak van de buren in plaats van op jouw droomhuis).