artikel

Hypotheek en studieschuld: wat nu?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Wat je ook doet: verzwijgen dat je een studieschuld hebt kun je beter niet doen

Ben je eindelijk begonnen met dat Grote Mensenleven, met leuke baan en dito inkomen, en wil je een leuk huisje kopen, zit je nog met die vreselijke studieschuld. Kun je dan nog wel een hypotheek afsluiten?

Eindelijk je studentenwoning uit en je je studentenleven gedag zeggen. Al kan dat leven je nog wel even achtervolgen. Je studieschuld heeft namelijk invloed op het bedrag dat je kunt lenen. De laatste jaren zijn de regels over hypotheekverstrekking en studieschuld nogal eens veranderd. Ben je de draad kwijt? Wij zetten het nog even voor je onder elkaar.

Lenen met een schuld

Laten we met het goede nieuws beginnen. Een huis kopen terwijl je een studieschuld bij DUO hebt kan gewoon. En nu komt de maar: het weegt wel mee in je hypotheekaanvraag. Handig om vooraf dus te kijken hoeveel je precies kunt lenen. Als je een huis wilt kopen is het slim om als eerste te berekenen wat je maximaal kunt lenen. Dit kan gewoon snel online berekend worden of je gaat naar een hypotheekadviseur. Kijk vervolgens of je dat bedrag ook wílt lenen. Want je moet de maandelijkse lasten van de hypotheek wel kunnen dragen. Heb je alles onder elkaar gezet en afgewogen dan weet je voor welk budget je kunt gaan shoppen op de huizenmarkt.

Even rekenen

Wat betekent die schuld nu precies? En hoe zit dat dan weer met de rente? Het rentepercentage over je studieschuld maakt gelukkig niet uit voor je hypotheekaanvraag. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk naar het bedrag dat je in totaal hebt geleend. Nu geldt dat de banken een standaard weegfactor van 0,75% over de oorspronkelijke studieschuld hanteren. Anders gezegd: bij het berekenen van je hypotheek gaan ze ervan uit dat je elke maand 0,75% van die oorspronkelijke schuld terugbetaalt. Kosten die je dus niet meer aan wonen kunt uitgeven en daarom worden verminderd op je hypotheek.

Heb jij je studieschuld opgebouwd in het nieuwe leenstelsel (na 1 juli 2015)? Dan wordt over dat bedrag gerekend met een weegfactor van 0,45%.

Handig om te weten

Heb je al een deel van je studieschuld terugbetaald, pak dan nog even de rekenmachine erbij. Want de hypotheekverstrekker kijkt vooralsnog naar de hoogte van je oorspronkelijke lening en niet naar het bedrag wat je nog moet afbetalen. Soms kan het dus aantrekkelijker zijn om nog even te wachten. Totdat je DUO niks meer schuldig bent en je een hoge(re) hypotheek kunt afsluiten.

Eerlijk zeggen

Hoe aantrekkelijk ook, verzwijgen dat je een studieschuld hebt kun je beter niet doen. Een studieschuld wordt niet gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden, zoals een lening voor een keuken of auto, en staat daarom dan ook niet geregistreerd bij het BKR. Je hoeft het dus niet te vertellen als je met de bank rond de tafel zit. Weet alleen wel dat als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit en je om wat voor reden dan ook je huis met restschuld moet verkopen, je recht op vergoeding vervalt als ze erachter komen dat je niet eerlijk over je financiële plaatje bent geweest.

Hypotheek kiezen

Klaar voor de grote stap? Huis gezien waar je hart sneller is van gaan kloppen? Dan moet je dus een hypotheek gaan uitzoeken. We hebben het vaker gezegd: het loont om te shoppen als het om hypotheken gaat. De ene hypotheek is nu eenmaal de andere niet.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.