Stel jezelf in ieder geval deze vragen als je wilt weten of je een makelaar moet inschakelen

Het kopen of verkopen van een huis vraagt veel van je. De makelaar helpt je hier graag bij. Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.

Ben je van plan een woning te kopen of verkopen met behulp van een makelaar? Dan krijg je met diverse kosten te maken. Houd rekening met courtage: het bedrag voor de diensten die de makelaar je levert. Bij de verkoop van een woning krijg je daarnaast te maken met opstartkosten, eventuele intrekkingskosten en mogelijk extra kosten om je huis beter onder de aandacht te brengen.

Het is voor een makelaarskantoor geen verplichting om bij een beroeps- of branchevereniging aangesloten te zijn. Het is voor jou als koper of verkoper wel een extra zekerheid. Zo weet je zeker dat ze over alle benodigde expertise en deskundigheid beschikken: iedereen mag zich makelaar noemen, maar bij een beroeps- en branchevereniging kom je niet zomaar binnen.

Je gaat een huis kopen of verkopen en wilt daarbij de hulp van een makelaar inschakelen. Je kunt een makelaar vinden via funda, je netwerk of onderzoek op straat. Bij welk kantoor staan de woningen bij jou in de buurt te koop? Wanneer je een paar makelaars op het oog hebt, kun je hun websites en socialmediakanalen vergelijken, de beoordelingen van eerdere (ver)kopers lezen op funda en checken of ze zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Uiteindelijk kun je pas echt een goede afweging maken aan de hand van een kennismakingsgesprek. Zo weet je of er een klik is en je vertrouwen hebt in het kantoor en de werkwijze.

Meer vragen
Meer over makelaars

4 artikelen