vraag & antwoord

Wat kost een verkoopmakelaar?

Gepubliceerd op - leestijd

En hoe bepaalt de makelaar de courtage?

Bij de verkoop van een woning komt veel kijken: je moet een goede verkoopstrategie bepalen, je woning promoten, geïnteresseerden rondleiden, een koopcontract opstellen. Een verkoopmakelaar neemt je al dit werk uit handen. In dit artikel lees je wat dat kost en waar dat prijskaartje van afhangt.

Als je een verkoopmakelaar inschakelt, krijg je met verschillende kosten te maken. Het grootste deel van deze kosten ben je kwijt aan de courtage: de beloning voor het werk van de makelaar. De meeste makelaarskantoren werken met een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs, maar een vooraf afgesproken tarief komt ook voor.

Doorgaans rekenen verkoopmakelaars een courtage tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs. Spreek je bijvoorbeeld een courtage af van 1,4% (inclusief btw) en verkoopt de makelaar je woning voor € 320.000? Dan betaal je dus € 4480. Dit bedrag betaal je op het moment van de sleuteloverdracht bij de notaris. Benieuwd welke werkzaamheden de verkoopmakelaar je hiervoor uit handen neemt? Bekijk deze video:

Hoe bepaalt de verkoopmakelaar de courtage?

Er gelden geen minimum- of maximumtarieven voor makelaarscourtage. Een makelaar mag zelf de hoogte van de courtage bepalen en dat geldt ook voor andere bijkomende kosten. De courtage hangt onder meer af van hoe snel de makelaar je woning denkt te kunnen verkopen.

Een woning waar veel belangstelling voor is, kost de makelaar minder werk dan een moeilijk verkoopbare woning. Hier kan hij bij het voorstel van de courtage rekening mee houden. Daarnaast hangt de courtage af van de diensten die de makelaar wel of niet levert. Er zijn ook makelaars die hun diensten aanbieden in pakketten, waarbij je bepaalde dingen, zoals de bezichtigingen leiden, zelf doet.

tip  Twijfel je of je een verkoopmakelaar nodig hebt? Neem deze overwegingen mee in je beslissing.

Andere kosten bij verkoop

Naast de courtage brengt een verkoopmakelaar nog een aantal andere kosten in rekening. Dit zijn de meest voorkomende:

Opstartkosten

Dit zijn kosten die de makelaar moet maken om jouw huis in de verkoop te zetten. Denk aan een fotoreportage, plattegronden, video, plaatsing op funda, maken van de brochure, plaatsing van het tekoopbord, etc.

Hoeveel? Dit verschilt per kantoor en is afhankelijk van wat er gedaan wordt. Gemiddeld liggen opstartkosten tussen de € 350 en € 750. Je betaalt deze aan het begin van de opdracht

Advertentiekosten

Wil je jouw woning gedurende de verkoop extra onder de aandacht brengen? Dan kun je ervoor kiezen om jouw woning op funda te promoten of in overleg met de makelaar in een lokale krant te plaatsen.

Hoeveel? Afhankelijk van de hoeveelheid en soort promotie, beginnend bij een paar tientjes. Je betaalt deze tijdens de verkoop, wanneer de advertentie is geplaatst.

Intrekkingskosten

Een vergoeding voor de inkomsten die de makelaar misloopt als je om wat voor reden dan ook besluit om je woning uit de verkoop te halen. Niet elk makelaarskantoor werkt met intrekkingskosten.

Hoeveel? Doorgaans een vast bedrag tussen de € 250 en € 750. Dit bedrag staat in de opdracht tot dienstverlening die je aan het begin van de verkoop hebt getekend. Je betaalt ze op het moment dat je je woning uit de verkoop haalt.

Verkoopmakelaars vergelijken

Nodig voordat je de verkoop start meerdere makelaars (twee à drie) uit. Zo’n kennismakingsgesprek kost niets en het is een goede manier om makelaars met elkaar te vergelijken. Niet alleen op prijs, maar ook wat betreft werkwijze en diensten. De makelaar komt bij je thuis langs en geeft je aan de hand van zijn bevindingen een advies over de mogelijkheden voor verkoop en een kostenplaatje. Wanneer je diverse makelaars vergelijkt, kijk dan naar de volgende punten:

  • de hoogte van de courtage.
  • de opstartkosten. En wat doet de makelaar hiervoor?
  • worden er intrekkingskosten gerekend?
  • de vraagprijs die de makelaar voor je woning voorstelt en de onderbouwing die hij daarvoor geeft.
  • de verkoopstrategie die de makelaar voorstelt.
  • plant de makelaar ook bezichtigingen in de avond en/of in het weekend?
  • hoe goed bereikbaar is deze makelaar voor geinteresseerde in jouw woning?

No cure, no pay

Als je besluit de opdracht tot verkoop in te trekken, kan je makelaar intrekkingskosten rekenen. Controleer wat je opdracht tot dienstverlening hierover zegt. Steeds minder makelaarskantoren rekenen overigens intrekkingskosten. In dat geval kun je zeggen dat de makelaar volgens het principe van no cure, no pay werkt. Zolang het huis niet wordt verkocht hoef je niet voor de diensten van de makelaar te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen betrekking heeft op de courtage. Eventuele opstartkosten of advertentiekosten worden vaak wel direct in rekening gebracht.

Hoe kun je de kosten van een verkoopmakelaar beperken?

Twijfel je nog of je een verkoopmakelaar wilt inschakelen vanwege de kosten? Vraag aan de makelaar of hij jou hierin tegemoet kan komen. En wat je eventueel zelf kunt doen om kosten te besparen, zoals zelf de teksten en foto’s maken voor de promotie van je woning. Sommige makelaars bieden pakketten met deeldiensten aan. Realiseer je wel dat dat veel tijd kan kosten. Doe je bijvoorbeeld de bezichtigingen zelf, dan ben je zelf aanspreekpunt voor geïnteresseerden, leid je zelf alle kijkers rond en ben je ook degene die eventuele (soms kritische) vragen nadien moet beantwoorden.

Vind makelaars in de buurt

Op funda vind je eenvoudig makelaars bij jou in de buurt. Handig: bij elk makelaarskantoor kun je zien welke woningen zij onlangs hebben verkocht en welke zij nog in de verkoop hebben. Ook kun je in de beoordelingen lezen wat anderen van dit kantoor vinden.

Meer vragen en antwoorden

Een makelaar mag zelf de hoogte van de kosten bepalen. Deze zijn afhankelijk van:

• Hoe snel een makelaar inschat jouw woning te kunnen verkopen • Of je het hele verkoopproces gaat uitbesteden, of een deel • Of je een open huis doet of (extra) wilt adverteren

Je kunt de kosten van een verkoopmakelaar beperken door bepaalde werkzaamheden zelf te doen. Bijvoorbeeld de bezichtigingen of het maken van foto’s en verkoopteksten. Daarnaast kun je proberen om over de courtage te onderhandelen.

Je kunt altijd van verkoop afzien, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Of omdat je toch niet tevreden bent over je verkoopmakelaar. In de opdracht tot dienstverlening tussen jou en de makelaar staan afspraken vermeld over het intrekken van de opdracht. Als de makelaar al kosten voor je heeft moeten maken, moet je deze waarschijnlijk wel betalen. In sommige gevallen rekent een makelaar ook intrekkingskosten wanneer je de woning uit de verkoop wilt halen, maar dit is niet altijd het geval.

Meer vragen