artikel

Onderhandelen doe je zo

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zo krijg jij je droomhuis onder jouw voorwaarden

Bod gedaan? Zodra de verkoper daar op reageert, ben je in onderhandeling. Over de kosten van het huis, de voorwaarden, de opleverdatum… Maar wist je dat je ook kunt onderhandelen over die mooie haard? Of over de gordijnen? Zo zorg je ervoor dat jij krijgt wat jij krijgt wat je wil.

Er zijn een hoop dingen waar je over kunt onderhandelen. De prijs staat daarbij met stip op 1, maar een goede tweede is de opleverdatum. Ook wordt vaak uitgebreid gesproken over de ontbindende voorwaarden en wie opdraait voor onverwachte reparatiekosten aan het huis bij achterstallig onderhoud. Maar ben je als een blok gevallen voor zogenaamde ‘roerende zaken’ zoals het prachtige Italiaanse fornuis in de keuken, de op maat gemaakte luxaflex of de steigerhouten bank in de tuin, dan kun je daarover ook onderhandelen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Hoe je de onderhandelingen het beste aangaat? Wij zetten 7 tips voor je op een rijtje.

7 tips voor een succesvolle onderhandeling

Er zijn nog veel meer tips voor een succesvolle onderhandeling, ook tips waar je misschien niet meteen aan denkt. Aanbellen bijvoorbeeld.

 1. Neem een aankoopmakelaar
  Makelaar Wout Melief van Brummer Makelaars in Amsterdam is er kort over: ‘Neem voor een goede onderhandeling altijd een aankoopmakelaar. Die heeft het meeste verstand van de prijs-kwaliteit verhouding, weet veel over bouwkundige zaken en heeft natuurlijk vaker onderhandeld. Zeker als het een makelaar is die ook zelf huizen verkoopt. En ja, ook aankoopmakelaars willen heus onderhandelen over gordijnen of die mooie koelkast.’ En het bespaart jou een hoop zenuwen.
 2. Ga je liever zelf de strijd aan? Hou het dan vooral zakelijk
  Een verkoper kan namelijk denken dat hij in het voordeel is, omdat een onderhandeling zonder aankoopmakelaar vaak minder officieel voelt. Dat is natuurlijk niet zo. Wees desondanks open, vriendelijk en hou de sfeer er een beetje in. Je hebt dan namelijk kans dat de gunfactor mee gaat spelen en dat de verkoper graag met je meewerkt. Let er wel op dat je je in de gezelligheid niet laat verleiden het achterste van je tong te laten zien.
 3. Wees een goede acteur
  Je mag de verkopend makelaar best een beetje op het verkeerde been zetten wat betreft jouw wil tot kopen, dan blijft de ruimte tot onderhandelen het grootst. Oftewel: play hard to get. Je bent natuurlijk meerdere huizen aan het bekijken (ook al is dat niet zo) en vindt uiteraard dat er echt nog wel veel aan het huis gedaan moet worden, ook al valt dat wel mee. Vertellen hoe je financiële situatie precies is, is ook zeker niet nodig. Laat zelf geen twijfel zien: presenteer je bod of onderhandelingspunt stellig en geef de verkoper op deze manier zo min mogelijk onderhandelingsruimte.
 4. Verdiep je in de koper
  Zoek uit wie het huis verkoopt en in welke situatie diegene verkeert. Misschien wil hij wel snel van de woning af. Dan kun je goed onderhandelen over de prijs bijvoorbeeld. In het Kadaster kun je opzoeken hoe hoog de hypotheek van de verkoper is. Blijkt die hoger dan de waarde van het huis, dan kan ook dat in je onderhandelingsvoordeel werken. Blijk je de verkopende partij via via te kennen? Wie weet speelt dan de gunfactor mee.
 5. Bel aan en maak een praatje
  Je kunt ook de stoute schoenen aantrekken en zomaar buiten bezichtigingsuren aanbellen. Dat deed huizenkoper Maria Bannink (36) uit De Bilt. ‘Er bleken heel leuke mensen in ons droomhuis te wonen, met wie we supergezellig koffie gedronken hebben. Het klikte echt. Dus het zou me niet verbazen dat dat de reden is dat wij er nu wonen – ondanks dat we niet het hoogste bod hadden. We durfden dat aan omdat ze ons verteld hadden dat ze om financiële redenen moesten verhuizen. Dat voelde trouwens wel een beetje lullig, maar ja, zo is het spel.’
 6. Noem je hoogste bod
  Soms kan het slim zijn, zeker als je de indruk krijgt dat de verkoper je weinig onderhandelingsruimte geeft, om gewoon op tafel te leggen wat je hoogste bod is en wat de voorwaarden zijn waaronder je het huis wilt kopen. En geef hem dan een deadline: voor morgen 18.00 uur wil ik weten of je akkoord gaat. Daarmee zet je de verkoper een beetje onder druk en wil hij wellicht toch met je onderhandelen.
 7. Blijf zakelijk en denk na
  Een goede onderhandelaar blijft zakelijk. Hou dus het hoofd koel en laat je niet gek maken door onderhandeltrucs van de verkoper, waardoor je misschien meer gaat bieden dan je hebt.

Andere bieders

Tenslotte, als jij in onderhandeling bent met de verkoper, kunnen andere geïnteresseerden nog altijd een bod uitbrengen op jouw droomhuis. Het kan dus zomaar zijn dat je er al bijna uit bent met de verkoper en dat hij op het laatste moment toch nog met een andere bieder in zee gaat. Dat is ontzettend balen, maar het mag wel.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.