Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Ik koop mijn eerste huis
Deze stappen staan je als starter te wachten
1 Zoeken
Hoe stel je een zoekopdracht goed in? Of hoe ontdek je wat je financiële ruimte is?
Meer weten2 Bezichtigen
Welke vragen moet je aan de makelaar stellen? Waar moet je wel en juist niet op letten?
Meer weten3 Bieden
Wat kan en wil je bieden? Hoe bepaal je het juiste bod? Welke voorbehouden zijn belangrijk?
Meer weten4 Kopen
Wat moet je regelen voor de definitieve koop? Zijn er misschien subsidiemogelijkheden?
Meer weten5 Hypotheek regelen
Hoe zorg je dat je niet onnodig veel aan je hypotheek betaalt? Is maximaal lenen een optie?
Meer weten6 Verhuizen en wonen
Hoe bereid je je voor op een verhuizing? En wordt het zelf doen of toch professionele hulp?
Meer over je kansen en mogelijkheden op de woningmarkt
We hebben al een tijd te maken met een krappe woningmarkt. Hoe vergroot je als starter je kansen? Ontdek welke mogelijkheden je hebt met deze vehalen en tips
Het energielabel aanvragen
Sinds 2015 ben je verplicht om een definitief energielabel aan te leveren bij de verkoop van je huis. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Huis kopen? Ouders kunnen helpen
Er zijn veel verschillende manieren waarop ouders hun kinderen kunnen ondersteunen.
Video: wat is de NHG en hoe kom ik hiervoor in aanmerking?
De Nationale Hypotheek Garantie beperkt de financiële risico's van een eigen woning. Hoe kom je hiervoor in aanmerking?
Stel jezelf in ieder geval deze vragen als je voor het eerst een huis koopt
Je bent gelukkig niet de eerste die een huis koopt. Help jezelf met deze antwoorden op veel gestelde vragen.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:
- Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
- Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
- Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
- Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Als een huis onder bod staat, betekent dit dat de verkoop in een vergevorderd stadium is. Het huis is nog niet definitief verkocht. Iemand anders kan nog een bod uitbrengen. Hier geldt een aantal regels voor.