Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerVoor het eerst een huis bezichtigen
Zorg dat je de juiste vragen stelt aan de makelaar tijdens een bezichtiging. Wij helpen je met de voorbereiding.
Stel jezelf deze vragen voor de eerste bezichtiging van een huis
Hoe zorg je dat je alles haalt uit een bezichtiging? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Een bezichtiging plannen is ook nu zeker mogelijk. Je kunt hiervoor contact opnemen met de verkoopmakelaar van de woning. De makelaar kan je precies vertellen welke maatregelen hij neemt om de bezichtiging veilig te laten verkopen.
Natuurlijk gelden de richtlijnen van het RIVM ook tijdens een bezichtiging. Makelaars hebben afgesproken zich aan de volgende aanvullende richtlijnen te houden:
- Bezichtigingen vinden plaats wanneer de huidige bewoner níet in het pand aanwezig is
- Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar
- Andere mensen die de woning willen bezichtigen wachten buiten
- Alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes, en daarnaast adviseren we het gebruik van handschoentjes
- Tussen de bezichtigingen zit tien minuten zodat de makelaar de nodige hygiënemaatregelen kan nemen
- Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd.
Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:
- Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
- Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
- De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
- Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
- Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.
Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:
- Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
- Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
- Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
- Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Maak onderscheid in verbouwkosten die noodzakelijk zijn om gebreken te herstellen of achterstallig onderhoud te repareren en verbouwkosten die je maakt om een huis meer naar je zin te maken. De kosten zijn afhankelijk van hoe luxe je het wilt afwerken en wat je zelf wilt doen (bijvoorbeeld het sloopwerk). Wil je meer inzicht in de noodzakelijke verbouwkosten die direct uitgevoerd moeten worden of waar je op termijn rekening mee moet houden? Laat een bouwkundige keurder de woning bekijken, neem een aannemer mee naar de bezichtiging of schakel een aankoopmakelaar in om je te adviseren.
Ben je van plan een appartement te kopen, let dan in elk geval op deze zaken:
- Hoe zien de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entree of galerij, eruit? Dit geeft een goed beeld van hoe de bewoners met de leefruimte omgaan.
- Check bij de verkoper of makelaar of de Vereniging van Eigenaren actief is. Banken verstrekken geen hypotheek voor appartementen met een slapende of niet-actieve VvE.
- Informeer welke bijkomende kosten je nog kunt verwachten: hoe hoog is de VvE-bijdrage (servicekosten) en wat valt hieronder? Welke onderhoudswerkzaamheden staan er op de planning en wordt hier elke maand voldoende geld voor gereserveerd?
In onder andere het eigendomsbewijs, de splitsingsakte, VvE-documenten en de Kadaster-gegevens kun je van alles terugvinden over extra voorwaarden en bedingen die voor de woning gelden. Deze stukken zijn heel belangrijk bij de aankoop en kun je bij de verkoopmakelaar opvragen. Let bijvoorbeeld op erfdienstbaarheid, kettingbeding en controleer of de woning op eigen grond of erfpacht staat.
Huis bezichtigen: verdiep je verder in dit onderwerp
23 artikelen
Huis bezichtigen? Deze checklist gaat je helpen
Gebruik deze checklist als je een huis gaat bezichtigen. Zo beschik je over voldoende informatie om een bod uit te brengen.
Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar kan het kopen van een huis gemakkelijker maken. Vooral in deze vijf situaties.
Video: wat doet een aankoopmakelaar?
Wat kun je van een aankoopmakelaar verwachten als je een huis wilt kopen? Bekijk de video.
Video: welke stappen neem je bij het kopen van een woning?
Welke stappen doorloop je als je voor het eerst een woning koopt? We laten het zien in deze video.
Video: wat doet een Vereniging van Eigenaren?
Benieuwd wat een Vereniging van Eigenaren doet en wat het betekent om lid te zijn? We leggen het uit in deze video.