Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerBezichtigingen en onderhandelingen
Als de bezichtigingen beginnen is het wachten op een goed bod.
Verdiep je verder in de bezichtigingen en het onderhandelingsproces
Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je in onderhandeling gaat:
De bezichtigingen van je huis bereid je samen met je makelaar voor. Zorg ervoor dat je huis schoon en opgeruimd is en dat je makelaar alle informatie heeft. Van tevoren bespreken jullie wat handige dagen zijn en wat mogelijke scenario’s zijn. Verwacht je makelaar veel belangstelling? Dan is een open huis soms een optie. Na afloop van een bezichtiging brengt je makelaar je op de hoogte van het verloop.
De nummer 1 tip bij bezichtigingen van je huis: zorg dat de eerste indruk goed is. Het eerste wat mensen zien is de buitenkant van je huis: de straat, je voortuin en de staat van de gevel. Zorg dus dat:
- Er geen vieze vuilcontainers voor je deur staan.
- Je voortuin en eventuele plantenbakken er netjes en fleurig uitzien.
- De fietsen of scooter in de schuur staan.
- Eventueel kinderspeelgoed is opgeborgen.
- Je eigen auto niet op de oprit staat zodat de kijkers gemakkelijk voor de deur kunnen parkeren. Dit geeft een gevoel van thuiskomen.
Zorg er daarnaast voor dat je huis netjes is opgeruimd, je persoonlijke spullen zoveel mogelijk zijn weggehaald en dat er voldoende licht is. Open dus de gordijnen en jaloezieën.
Het eerste bod van een potentiële koper heet het openingsbod. Om te beoordelen of je dit bod goed genoeg vindt om op in te gaan of over te onderhandelen, kun je kijken naar:
- De tijd dat je huis al te koop staat.
- Het aantal bezichtigingen dat is geweest.
- Het aantal bezichtigingen dat nog ingepland staat.
- Of het bod in verhouding staat tot jouw minimale verkoopprijs.
- Onder welke (ontbindende) voorwaarden het bod wordt uitgebracht.
Samen met je verkoopmakelaar bespreek je de mogelijkheden. Hij of zij zal je adviseren wat in jouw situatie de beste stap is.
Je verkoopmakelaar ontvangt rechtstreeks van de koper of zijn aankoopmakelaar het openingsbod. Pas op het moment dat jij, of je verkoopmakelaar namens jou, een tegenvoorstel doet, ben je in onderhandeling.
Vijf veelvoorkomende scenario’s tijdens het onderhandelen zijn:
- Iemand biedt de vraagprijs of hoger.
- De bieder stopt de onderhandelingen.
- Het bod is goed, de gestelde voorwaarden niet.
- Je ontvangt een nóg beter bod.
- Iemand biedt onder de vraagprijs.
Je verkoopmakelaar adviseert je over je mogelijkheden om tot een zo hoog mogelijke verkoopprijs te komen onder de gunstigste voorwaarden en communiceert namens jou met de koper.
Zodra je een verkoopprijs en voorwaarden met de koper overeen bent gekomen, kan de verkoopmakelaar de koopakte opmaken. Hij of zij verzamelt de gegevens van de koper en verwerkt alle gemaakte afspraken in de akte. Na het tekenen van de koopakte is het voor jou als verkoper afwachten tot de drie dagen bedenktijd van de koper voorbij is. Is het zover? Dan is je woning ‘verkocht onder voorbehoud’. Gefeliciteerd! Als ook de termijn voor de ontbindende voorwaarden is verstreken, is je huis definitief verkocht. En ben je toe aan de volgende stap, de eindinspectie en sleuteloverdracht.
Jouw huis op funda
Huis verkopen of verhuren? Wij helpen je met een soepele plaatsing.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij
42 artikelen
Wat als de koper na afloop een verborgen gebrek meldt?
Wat gebeurt er als de koper van je huis je aansprakelijk wil stellen voor een verborgen gebrek? Dit adviseren makelaars.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Paniek omdat je huis al verkocht is en je nog niets anders hebt gevonden? Deze makelaars vertellen wat je kunt doen.
Wat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Moet je potentiële kopers informeren over je lastige buren? Bekijk wat makelaars hierover adviseren.
Wat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Mag je nog ingaan op een beter bod als je al een verkoopprijs met iemand bent overeengekomen?
Wat als ik een briefje krijg van iemand die mijn huis wil kopen?
Je huis verkopen aan een briefjesschrijver leidt niet altijd tot het best mogelijke verkoopresultaat.