vraag & antwoord

Er is een bod op mijn huis uitgebracht, wat kan ik nu doen?

Gepubliceerd op - leestijd

Het onderhandelen kan beginnen

Na een aantal bezichtigingen is daar ineens het telefoontje van je verkoopmakelaar: er is een openingsbod gedaan. Het kan zomaar zijn dat jouw woning binnenkort echt verkocht is. Hoe ga je nu verder, wat kun je verwachten en hoe ziet het onderhandelingsproces eruit?

De koper of zijn aankoopmakelaar communiceert het openingsbod naar jouw verkoopmakelaar. Daarbij wordt niet alleen de hoogte van het bod doorgegeven, maar ook onder welke voorwaarden het bod is uitgebracht. Je kunt hierbij denken aan de datum voor de sleuteloverdracht, of het bod wordt gedaan onder voorbehoud van de financiering en onder de voorwaarde dat ze misschien een aantal meubels willen overnemen. Jouw verkoopmakelaar bespreekt het bod en de voorwaarden met jou en samen besluiten jullie wat de vervolgstappen gaan zijn.

Wat zijn mijn opties?

Op het moment dat het openingsbod is ontvangen, zijn er drie opties:

  1. Je wijst het bod af, bijvoorbeeld omdat het te laag is of omdat de voorwaarden niet gunstig zijn. De bieder kan naar aanleiding hiervan natuurlijk besluiten om een nieuw en beter voorstel uit te brengen.
  2. Je brengt een tegenvoorstel uit om te kijken of je op een hogere koopsom uit kunt komen. Dit tegenvoorstel bestaat uit een specifiek bedrag, eventueel aangevuld met andere voorwaarden, zoals een andere datum voor de sleuteloverdracht.
  3. Je accepteert het bod.

Je verkoopmakelaar gaat je hierbij natuurlijk adviseren. Hij of zij houdt gedurende het proces contact met de koper of de aankoopmakelaar, geeft jullie reactie op het bod door en houdt jou op de hoogte van de reactie daarop.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Op het moment dat er een openingsbod wordt gedaan, ben je nog niet in onderhandeling. Dit is pas het geval wanneer je een tegenvoorstel uitbrengt. Vanaf dat moment kun je zeggen dat je in onderhandeling bent.

Wat kan er tijdens de onderhandeling gebeuren?

Nu je in onderhandeling bent, kun je rekening houden met een aantal scenario’s.

De bezichtigingen gaan door of worden gestopt

Is je makelaar er niet zeker van dat jullie uit de onderhandelingen gaan komen? Dan kan er besloten worden om de bezichtigingen door te laten gaan. Wanneer je alles stopzet voor één iemand waarvan nog maar moet blijken of hij of zij daadwerkelijk de koper wordt, loop je het risico andere geïnteresseerden mis te lopen.

Er kan ook besloten worden om geen nieuwe bezichtigingen meer in te plannen. Indien er toch nog geïnteresseerden bellen voor de woning (de woning blijft net zolang op funda staan tot de verkoop definitief is), dan worden de gegevens van deze persoon genoteerd. Zodra de onderhandelingen en/of koop toch niet doorgaan, worden de geïnteresseerden teruggebeld om alsnog een bezichtiging in te plannen.

Er komt nóg een bod binnen

Je bent in onderhandeling wanneer er ineens nog een bod binnenkomt van iemand die ook is komen bezichtigen. En het is niet zomaar een bod, het is heel goed. Wat doe je nu? Er zijn een aantal scenario’s die je in overleg met je verkoopmakelaar kunt overwegen:

  1. Je stopt per direct de onderhandelingen met de eerste bieder en gaat in op het bod van de tweede bieder.
  2. Je vraagt de eerste bieder om een uiterst bod uit te brengen. Is dit uiterste bod toch niet goed genoeg, dan wijs je het af en ga je met de tweede bieder onderhandelen.
  3. Je kunt zowel bieder één als bieder twee vragen een uiterst bod uit te brengen, zo geef je ze allebei dezelfde kans.

Nog een paar aandachtspunten:

  • Een makelaar mag naar bieders toe geen uitspraken doen over de hoogte van het bod van een andere bieder. Hij mag de partijen namelijk niet tegen elkaar uitspelen.
  • Wil je de onderhandelingen met een bepaalde bieder stoppen, dan bevestigt je verkoopmakelaar dit per e-mail aan de betreffende partij.
  • De volgorde waarin openingsboden binnenkomen is niet bepalend voor de volgorde van de onderhandelingen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, gaat hier voor een koper dus niet op.

Je kunt in overleg met de verkoopmakelaar besluiten om de onderhandelingen met de eerste bieder te stoppen en op het tweede bod in te gaan. Meestal wordt de eerste bieder eerst gevraagd om een uiterst bod te doen. Is dit niet naar je zin, dan ga je verder met de tweede kandidaat.

De koper trekt zich terug

Heel vervelend, maar het kan gebeuren dat de potentiële koper zich terugtrekt. Om welke reden dan ook is hij vrij om dit te doen. Jij hebt deze vrijheid ook. Zolang er nog geen handtekening onder de koopakte is gezet, mag je van de verkoop afzien.

Jouw rechten en plichten als verkoper

De onderhandelingen zijn pas afgelopen zodra jij en de koper een handtekening hebben gezet onder het voorlopig koopcontract. Tot die tijd mag je je nog terugtrekken en eventueel op een ander bod ingaan.