vraag & antwoord

Heb ik een verkoopmakelaar nodig?

- leestijd

Mijn huis verkoopt zichzelf toch wel …

De markt is in veel gebieden in Nederland flink aangetrokken en woningen worden sneller verkocht dan een paar jaar geleden. Onder het mom van ‘het huis verkoopt zichzelf’ vraag je je misschien af of je überhaupt nog wel een verkoopmakelaar nodig hebt. Ja, er zijn nog steeds heel veel voordelen te behalen met een verkoopmakelaar.

Wanneer je hoort dat een verkoopmakelaar al snel een paar duizend euro kost, lijkt het voordeliger om je woning zelf te verkopen. In principe kun je je huis ook zelf verkopen. Maar realiseer je wel dat álles op jou neerkomt: het bepalen van een goede vraagprijs, de woning zo aantrekkelijk mogelijk in de verkoop zetten, de bezichtigingen leiden, de onderhandelingen voeren, de koopakte opmaken … En alleen via een makelaar kun je het miljoenen publiek op funda bereiken, want als consument kun jij hier geen woning op plaatsen.

Besparing is duurkoop

Al met al een flinke kluif. De paar duizend euro die je in eerste instantie bespaart door geen verkoopmakelaar in te huren, vallen in het niet als je je bedenkt hoeveel tijd en energie je zelf in de verkoop van je woning zult moeten steken. Bovendien kun je een flink bedrag mislopen op de verkoopprijs en loop je het risico om fouten te maken in de koopakte. Een document waarin je de koper liever geen ruimte geeft om er onderuit te komen.

Met een verkoopmakelaar weet je zeker dat je kennis en ervaring in huis haalt. Hij is op de hoogte van de marktontwikkelingen, regelt de bezichtigingen, voert dagelijks onderhandelingen en heeft de juridische kennis om de verkoop tot een goed einde te brengen. Het scheelt je een hoop tijd en je krijgt er een stuk zekerheid voor terug. En als kers op de taart kun je er financieel ook nog eens beter uitkomen.

De garantie van een brancheorganisatie

Een makelaar in de arm nemen is dus een goed idee, maar welke kies je? Er zijn ongeveer zesduizend makelaarskantoren in Nederland. Makelaar is een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zichzelf makelaar mag noemen. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft, kan een makelaar zich bij een brancheorganisatie aansluiten. Hier maken ze afspraken over de werkwijze en integriteit bijvoorbeeld. Daarmee wordt de kwaliteit van de diensten die zij leveren gewaarborgd. Het is voor een makelaar niet verplicht om bij een branchevereniging aangesloten te zijn, maar het is voor jou als verkoper een garantie dat de kwaliteit van het makelaarskantoor goed is en ze kennis van zaken hebben.

In Nederland zijn er drie brancheverenigingen: de NVM, VBO en Vastgoedpro. De NVM is de grootste brancheorganisatie; er zijn zo’n vierduizend makelaars bij aangesloten. Deze makelaars volgen elk jaar cursussen en trainingen om op de hoogte te blijven van de marktontwikkelingen en hun kennis op peil te houden. Elke NVM-makelaar heeft toegang tot de NVM-database waarin alle informatie staat over te koop staande en verkochte woningen. VBO en Vastgoedpro hebben respectievelijk 1100 en 700 leden.

Vergelijk een aantal makelaars

Ben je erover uit dat je een verkoopmakelaar wilt inschakelen voor de verkoop van je huis? Dan is het tijd om een aantal makelaars uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Niet tegelijk natuurlijk, je wilt ze met elkaar vergelijken: de tarieven die ze rekenen, hun advies voor wat betreft de vraagprijs en te verwachten opbrengst, en de werkwijze die ze hanteren.

Vergelijk de vraagprijs en de te verwachten opbrengst

Elke makelaar kijkt met een andere blik naar jouw huis en de marktontwikkelingen in de omgeving waardoor de een net een hogere of lagere vraagprijs kan adviseren dan de ander. Daardoor kan ook de te verwachten opbrengst anders uitpakken. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de makelaar tot een bepaalde vraagprijs is gekomen en vraag hem om dit te onderbouwen.

Vergelijk de tarieven

Elk makelaarskantoor hanteert andere tarieven. Doorgaans rekenen ze een percentage over de uiteindelijke verkoopsom: courtage. Wordt je huis verkocht voor € 250.000 en heb je 1,5% courtage afgesproken, dan ben je de makelaar dus € 3750 verschuldigd. Deze courtage betaal je wanneer de woning verkocht is en wordt via de notaris verrekend.

Naast de courtage worden er aan het begin van de samenwerking vaak zogeheten opstartkosten in rekening gebracht. Dit zijn kosten voor het inhuren van de fotograaf, het opvragen van documenten bij bijvoorbeeld het Kadaster, het aanmelden van de woning op funda en het plaatsen van een Te koop-bord in de tuin of op het raam. Soms worden de kosten exclusief 21% btw vermeld, let daar goed op. Deze kosten zijn overigens niet fiscaal aftrekbaar.

Stel, je woning staat te koop en je bedenkt je. Niets aan de hand; je haalt je woning uit de verkoop. Sommige makelaarskantoren brengen hier wel kosten voor in rekening. Vraag hiernaar voordat je de samenwerking met een makelaarskantoor aangaat.

Vergelijk de dienstverlening, welke zaken zijn bij de prijs inbegrepen?

Bij het vergelijken van de tarieven wil je ook kijken naar de dingen die de makelaar wel en niet doet om jouw woning te verkopen en in hoeverre dat bij de prijs zit inbegrepen, bijvoorbeeld promotie op funda.

 • Worden er foto’s door een professionele fotograaf gemaakt of doet de makelaar dit zelf?
 • Worden er een video en 360°-foto’s gemaakt?
 • Worden de plattegronden ingemeten en in 2D én 3D op funda gezet?
 • Kun je meedoen aan de landelijke NVM Open Huizen Dag en zijn deze kosten inbegrepen?
 • Wordt je woning ook via social media gedeeld?
 • Kunnen er ook ’s avonds en in het weekend bezichtigingen worden ingepland?

Ben je nog op zoek naar een verkoopmakelaar? Bekijk op onze website welke makelaars er in jouw omgeving werkzaam zijn en hoe ze worden beoordeeld door hun klanten.

Luister ook naar je onderbuikgevoel

Je kunt makelaars vergelijken op basis van hun advies voor wat betreft de vraagprijs en verwachte opbrengst, de tarieven die ze rekenen en wat je daarvoor terugkrijgt. Maar het is niet gek om je uiteindelijke keuze voor een makelaar op gevoel te baseren; makelen is mensenwerk. De goedkoopste makelaar die de hoogste vraagprijs en opbrengst voorstelt kan op papier interessant klinken. Maar heb je ook vertrouwen in hem, gaat de communicatie soepel en hoe verliep het kennismakingsgesprek? De komende periode ga je veel contact hebben met elkaar, wel zo prettig als dit helemaal naar wens verloopt.

Ik heb een verkoopmakelaar gevonden: kan hij of zij ook mijn aankoopmakelaar zijn?

Je bent eruit en hebt jouw perfecte match gevonden. Nog even geduld en je huis staat officieel te koop. Ben je ook al aan het kijken naar een nieuwe woning? Weet dan dat jouw verkoopmakelaar tegelijkertijd ook jouw aankoopmakelaar mag zijn. Dit kan alleen wanneer het om twee verschillende woningen gaat. De verkoopmakelaar van een huis waarop je oog is gevallen, mag dus niet jouw aankoopmakelaar zijn. Vraag bij jouw verkoopmakelaar na wat de mogelijkheden en kosten zijn wanneer je besluit hem voor beide diensten in te schakelen. Dat kan nog een leuke korting opleveren, waardoor jij toch voor die duurdere badkamertegels kunt kiezen.

Een verkoopmakelaar levert veel op

Een huis verkopen is een vak. Wij helpen je bij het vergelijken en vinden van een passende verkoopmakelaar bij jou in de buurt.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Makelaar is een vrij beroep; iedereen mag zich makelaar noemen. Als je kiest voor een makelaar die bij een brancheorganisatie is aangesloten, weet je zeker dat de kennis van de makelaar op peil is. Hij moet de opleiding gedaan hebben en jaarlijks een aantal cursussen volgen om bij de brancheorganisatie aangesloten te kunnen blijven. Er zijn in Nederland drie brancheverenigingen actief: NVM, VBO en Vastgoedpro.

Je kunt je woning zonder makelaar verkopen, maar je moet je afvragen of dit verstandig is. Ben je in staat om:

 • De juiste vraagprijs te berekenen?
 • De woning op de juiste manier in de markt te zetten zonder funda?
 • Zelf de bezichtigingen te leiden?
 • Te onderhandelen over de koopsom?
 • De koopakte op te stellen?
 • Tijd vrij te maken om allerlei (juridische) zaken uit te zoeken?

Is je antwoord op één of meer vragen ‘nee’, dan is het verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen.

De offertes van de makelaars kun je vergelijken op basis van de vraagprijs voor de woning en de te verwachten opbrengst. Hoe zijn ze op deze prijs uitgekomen en wat is hun onderbouwing? Daarnaast kun je de tarieven vergelijken waarbij je goed moet kijken wat je er precies voor terug krijgt.

Een makelaar met de laagste tarieven en de hoogst verwachte opbrengst hoeft niet per definitie de beste keus te zijn. Hoe verloopt de communicatie, wat vond je van het kennismakingsgesprek en heb je vertrouwen in hem? Oftewel: luister ook naar je gevoel.

Meer vragen