vraag & antwoord

Hoe pakt mijn verkoopmakelaar de onderhandelingen aan?

Gepubliceerd op - leestijd

Zo gaat het verder nadat je een openingsbod ontvangt

Een potentiële koper heeft een openingsbod uitgebracht. Niet getreurd als het beneden de vraagprijs ligt, dat is heel normaal – hij wil immers zo min mogelijk betalen. Samen met de verkoopmakelaar bepaal je een strategie om toch op een zo hoog mogelijke koopsom uit te komen. Het proces van onderhandelen is dagelijkse kost voor de makelaar, hij weet precies hoe je dit het best kunt aanpakken.

De verkoopmakelaar ontvangt rechtstreeks van de koper of zijn aankoopmakelaar het eerste bod, oftewel: het openingsbod. Niet alleen wordt de hoogte van het bod gecommuniceerd, maar ook onder welke voorwaarden het wordt gedaan.

Een voorbeeld

  • Openingsbod: € 330.000.
  • Onder de ontbindende voorwaarde dat de financiering rondkomt en/of uit de bouwkundige keuring niet meer dan € 10.000 aan directe herstelwerkzaamheden voortkomen.
  • Sleuteloverdracht op 1 februari aanstaande.
  • Het bod is inclusief de kasten in de schuur.

De onderhandelingen

Het ontvangen van een openingsbod, is niet automatisch de start van de onderhandelingen. Pas als jij (of de verkoopmakelaar namens jou) met een tegenvoorstel komt, zijn jullie in onderhandeling.

Je hoeft naar aanleiding van het openingsbod natuurlijk geen tegenvoorstel te doen. Je kunt het openingsbod ook afwijzen omdat het bijvoorbeeld te laag is, er nog veel andere bezichtigingen gepland staan waar je de uitkomst van wilt afwachten of omdat de gestelde voorwaarden niet goed zijn. Naast het uitbrengen van een tegenvoorstel of het afwijzen, kun je het openingsbod ook direct accepteren.

Heb je meerdere biedingen tegelijkertijd ontvangen? Dan wil dat niet zeggen dat je met de eerste bieder als eerste de onderhandelingen in moet gaan. Jij als verkoper besluit welke bod voor jou het interessantst is. Als dat het bod is dat als derde is binnengekomen, mag je besluiten om daar als eerste op in te gaan.

tip  Benieuwd naar hoe de koper dit onderhandelingsproces ervaart? Verdiep je eens in de stappen die zij doorlopen tijdens de onderhandelingen.
Lees er hier meer over

Het startpunt van de onderhandelingen

Je persoonlijke situatie in combinatie met het marktonderzoek bepaalt je minimale en ideale verkoopprijs: hét startpunt van de onderhandelingen.

De verkoopmakelaar heeft bij het bepalen van de vraagprijs al bekeken voor welke prijzen de woningen in jouw buurt recent zijn verkocht. Je hebt zo een beter beeld van de huidige waarde van jouw huis. Dit is een goed uitgangspunt om de onderhandelingen mee in te gaan; je weet naar welke ideale prijs je toe kunt werken.

De verkoopmakelaar heeft alle kennis en ervaring om je goed te adviseren rondom de ideale verkoopprijs en de strategie die hij in gedachte heeft om daarop uit te kunnen komen. Waarschijnlijk is bij hem of haar ook bekend wat jouw wensen zijn voor een volgende aankoop en zal hij hier in zijn aanpak tijdens de onderhandelingen rekening mee houden.

Je bent in onderhandeling: stoppen de bezichtigingen?

Na het ontvangen van een openingsbod staan jullie voor nog een andere keuze: de bezichtigingen stopzetten of door laten gaan. Dit is afhankelijk van de verwachting of jullie uit de onderhandelingen gaan komen. Zijn jullie hier niet zeker van? Dan kan het verstandig zijn om de bezichtigingen door te laten gaan. Misschien wordt er wel een interessanter bod geplaatst. Als verkoper heb je namelijk altijd de keuze om de onderhandelingen met de eerste bieder af te breken – of hem te vragen een uiterst voorstel te doen – en verder te gaan met de tweede bieder als je denkt dat dit tot een betere uitkomst kan leiden.

Worden de bezichtigingen stopgezet? Weet dan dat je woning totdat deze definitief verkocht is op funda blijft staan. De verkoopmakelaar kan het label ‘onder bod’ of ‘verkocht onder voorbehoud’ bij de online presentatie plaatsen. Als er dan toch nog geïnteresseerden contact opnemen met de verkoopmakelaar, worden de gegevens van deze persoon genoteerd. In het geval dat de onderhandelingen worden afgebroken, worden de geïnteresseerden alsnog benaderd.

Hoelang duren de onderhandelingen?

Hoelang de onderhandelingen duren, is per situatie verschillend. Bij een openingsbod relatief dicht op de vraagprijs en gunstig gestelde voorwaarden is de kans groot dat je er binnen een paar dagen (of eerder) misschien al wel uit bent. Is het openingsbod laag en worden er veel eisen vanuit de koper gesteld, dan gaat er meer tijd in zitten voordat je een en ander duidelijk hebt.

Kies de beste koper

Zijn er in korte tijd meerdere geïnteresseerden voor jouw huis? Dan kun je met de verkoopmakelaar besluiten om iedereen vóór een bepaalde datum een bod uit te laten brengen: bieden via een inschrijving. Zo krijgt elke kijker de kans om eenmalig een goed bod uit te brengen en heb jij als verkoper een mooie positie om met de interessantste kandidaat verder te gaan.

Heb jij al een verkoopmakelaar die je helpt?

Een verkoopmakelaar helpt je bij de verkoop van je huis, zo ook bij de onderhandelingen. Zij hebben dit proces al vaak doorgelopen en kunnen je strategisch en deskundig advies bieden hierover.

Vind een verkoopmakelaar