vraag & antwoord

Hoe wordt de vraagprijs van mijn huis bepaald?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

De vraagprijs beïnvloedt het verkoopproces

Het bepalen van de vraagprijs is een belangrijk onderdeel bij het te koop zetten van je woning. Het beïnvloedt hoe groot de groep kopers is die je aantrekt, hoe snel je huis verkocht wordt en wat je straks te besteden hebt voor je volgende huis. Hoe bepaalt de verkoopmakelaar de vraagprijs?

De vraagprijs voor je huis is niet een bedrag dat je uit je duim zuigt. De verkoopmakelaar komt met een voorstel op basis van marktonderzoek, de vraag en je persoonlijke situatie.

Marktonderzoek

Een verkoopmakelaar doet eerst onderzoek naar de buurt – voor zover hij die niet al kent. Wat is er in de omgeving recent verkocht, oftewel: wat zijn de marktontwikkelingen? Komen deze verkochte woningen overeen met jouw woning? Of waren ze kleiner, luxer, minder goed onderhouden, hadden ze een betere tuinligging of wél een dakkapel waardoor er een extra kamer is gecreëerd? Het is slechts een greep aan factoren die bepalen of jouw huis in vergelijking meer of minder waard is. Al deze informatie haalt de makelaar uit de systemen waar een makelaarskantoor toegang tot heeft. Op basis van het vergelijken van verschillende verkopen bepaalt hij of zij een vraagprijs.

funda functionaliteit  Profiteren van veel lokale kennis?
Vind een verkoopmakelaar in de buurt

Hoe groot is de vraag op dit moment?

Op dit moment is de markt gunstig voor verkopers: het aantal te koop staande woningen is kleiner dan het aantal koopwoningzoekers. Natuurlijk maakt het verschil of jouw woning in een populaire buurt staat. Of binnen een populaire (prijs)categorie valt. In dat geval kan een verkoopmakelaar je adviseren om de woning voor een hogere prijs te koop aan te bieden dan vergelijkbare woningen in de omgeving die recent verkocht zijn.

Jouw persoonlijke situatie

Daarnaast is jouw situatie van belang. Moet je verkopen omdat je gezinssamenstelling aan het veranderen is en wil je daarom zo snel mogelijk het huis verkopen? Door dit soort factoren kan het huis voor een net wat scherpere vraagprijs te koop worden aangeboden – als dat natuurlijk financieel haalbaar is.

De verkoopmakelaar doet onderzoek, heeft de ervaring en expertise en kan je op basis daarvan adviseren over de hoogte van de vraagprijs en de te verwachte verkooptijd. Dit is geen bindend advies, uiteindelijk bepalen jullie in overleg de definitieve vraagprijs.

Wel of geen psychologische vraagprijs?

In de supermarkt zie je meestal geen ronde bedragen. Een product staat eerder voor € 9,99 te koop dan voor € 10. Eerstgenoemde is een zogeheten psychologische prijs, die simpelweg 'goedkoper' lijkt voor een consument. Hoe werkt dat met de vraagprijs voor je huis?

Een voorbeeld

Uit eigen onderzoek is gebleken dat een psychologische vraagprijs voor dure aankopen niet leidt tot meer verkopen. Zeker op funda is het ook van belang om te kijken naar de zoekcategorieën. Je wilt een zo groot mogelijke groep potentiële kopers bereiken. Je kunt daarbij het volgende voorbeeld in gedachten houden:

Bij een vraagprijs van € 299.000 wordt jouw woning getoond in de zoekcategorie € 275.000 tot € 300.000.

Bij een vraagprijs van € 300.000 wordt jouw woning niet alleen getoond in de zoekcategorie € 275.000 tot € 300.000, maar ook in de categorie € 300.000 tot € 325.000. Je vergroot op deze manier je bereik.

Nu al weten wat je woning waard is?

Een verkoopmakelaar bepaalt samen met jou een goede, realistische vraagprijs. Alvast weten wat jouw woning ongeveer opbrengt? Doe nu de Waardecheck.