vraag & antwoord

Hoe ziet het verkoopproces van mijn huis eruit?

Gepubliceerd op - leestijd

Het begint met de juiste verkoopmakelaar

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt verhuizen. Naar een groter of kleiner huis, de stad uit of meer richting familie en vrienden. Wat de reden ook is, je gaat een bijzondere periode tegemoet; jouw thuis verkopen is niet niks. Hoe pak je dit aan, waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je huis zo goed mogelijk in de verkoop gaat?

Van het zoeken naar een verkoopmakelaar tot het opleveren van je huis. Er is veel om over na te denken én te regelen wanneer je je huis gaat verkopen. In deze video leggen we je uit hoe dit verloopt.

Om het eenvoudig te maken, hebben we het verkoopproces in een aantal stappen opgedeeld, zodat je goed voorbereid van start kunt.

Stap 1: Vind een verkoopmakelaar

Je huis verkopen begint met het zoeken naar een verkoopmakelaar. Dat kan via funda, aan de hand van tips van familie of vrienden en beoordelingen van andere verkopers online. Heb je één of twee makelaars op het oog? Nodig ze dan uit voor een kennismakingsgesprek om erachter te komen wat hun advies met betrekking tot de verkoop is en – ook belangrijk – of je een klik voelt.

funda functionaliteit  Nog geen makelaar gevonden?
Vind een makelaar die bij je past

Stap 2: Je huis in de verkoop

Samen met de verkoopmakelaar bepaal je de vraagprijs, niet onbelangrijk in het hele verkoopproces. De vraagprijs beïnvloedt hoe snel je je woning kunt verkopen en in welke prijsklasse je een volgend koophuis kunt zoeken.

Met een verkoopmakelaar aan je zij, een vastgestelde vraagprijs en een Te koop-bord in de tuin is het tijd om je huis klaar te maken voor de verkoop. Een goede presentatie online bepaalt – naast de juiste vraagprijs – hoeveel mensen daadwerkelijk een bezichtiging inplannen. Kijk daarom kritisch naar je huis, werk achterstallig onderhoud bij en haal zoveel mogelijk persoonlijke items uit het zicht voordat de fotograaf langskomt.

Verzamel voor de makelaar de benodigde documenten – hij of zij weet wel wat er precies nodig is. Je kunt uitgaan van een lijst van zaken, vragenlijst over de woning, het eigendomsbewijs en een kopie van je legitimatie.

Stap 3: De bezichtigingen

Staat je huis eenmaal online, dan is het wachten op de eerste bezichtigingen. Je verkoopmakelaar brengt je op de hoogte zodra er een afspraak is ingepland en overlegt of dit uitkomt. Hij leidt de kijkers rond door je huis en na afloop brengt hij een verslag uit met zijn bevindingen.

Stap 4: Het onderhandelen

En dan is daar het eerste bod. Samen met je verkoopmakelaar bespreek je de mogelijkheden en bepaal je of dit openingsbod goed genoeg is om op in te gaan. Zodra je een tegenvoorstel uitbrengt, ben je officieel in onderhandeling. Jouw verkoopmakelaar heeft als doel een zo hoog mogelijke opbrengst onder de gunstigste voorwaarden voor jou te realiseren.

Stap 5: De koopakte

Wanneer de onderhandelingen tot een definitieve koopsom hebben geleid, maakt jouw verkoopmakelaar de koopakte op. Hierin worden alle afspraken vastgelegd die je met de koper overeengekomen bent. Alle partijen tekenen de koopakte en dan is het wachten tot de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen. Tot die tijd is het spannend, omdat de koper onder bepaalde voorwaarden nog van de koop af kan zien.

Stap 6: Het opleveren van je huis

Op de dag van de sleuteloverdracht vindt er eerst een eindinspectie bij jouw huis plaats. Hier zijn jij, je verkoopmakelaar, de koper en eventueel zijn of haar aankoopmakelaar bij aanwezig. Er wordt gekeken of het huis zich in de staat bevindt zoals afgesproken is. Wanneer alles in orde is, kunnen jullie door naar de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je overhandigt de sleutels aan de nieuwe eigenaren en dan is je huis officieel verkocht.

Jouw huis op funda

Plannen om je huis te verkopen? Plaats je huis op funda. Met meer dan 4 miljoen bezoekers per maand is je huis klaar om gevonden te worden.