vraag & antwoord

Mag ik mijn overwaarde gebruiken als spaargeld?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

De regels en gevolgen voor je belastingaangifte

Huis goed verkocht met een fijn bedrag aan overwaarde? Gefeliciteerd! Je kunt je overwaarde natuurlijk gebruiken voor een volgende koopwoning. Maar wat nu als je dat niet wilt? Mag je je overwaarde dan voor iets anders gebruiken? Ja, dat mag. Maar dat heeft wel gevolgen voor je belastingaangifte.

Als de verkoop van je huis meer opbrengt dan wat je nodig hebt om je hypotheek af te lossen en de verkoopkosten te betalen, heb je overwaarde. Die kun je op verschillende manieren gebruiken voor een volgende koopwoning. Maar misschien wil je de overwaarde wel anders benutten? Voor die langgekoesterde wereldreis, bijvoorbeeld. Of toch die (dure) auto die al langer door je hoofd spookt. Je mag de overwaarde ergens anders voor gebruiken dan je nieuwe huis. Het is tenslotte je eigen geld, dus jij bepaalt wat je ermee doet. Maar er kunnen wel nadelen aan kleven.

Overwaarde is vermogen

Na de verkoop van je woning keert de notaris het bedrag van de overwaarde aan je uit. Je hoeft hiervoor niet af te rekenen met de Belastingdienst. Ben je niet van plan om opnieuw een woning te kopen, bijvoorbeeld omdat je nu gaat huren? Dan telt de Belastingdienst het bedrag op bij je vermogen.

Je vermogen is vrijgesteld van belasting tot een bedrag van € 50.000 per belastingplichtige (2021). Over het bedrag daarboven betaal je een heffing tussen 0,59% tot 1,76%, afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Die hoogte bepaalt de Belastingdienst elk jaar op 1 januari.

Let op de bijleenregeling

Koop je binnen drie jaar nadat je de overwaarde hebt ontvangen toch opnieuw een huis? Dan verwacht de Belastingdienst dat je de overwaarde gebruikt om je hypotheekschuld te verlagen. Doe je dat niet of alleen gedeeltelijk, dan mag je over het gedeelte van de hypotheekschuld dat je met de overwaarde had kunnen financieren, geen hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Dit heet de bijleenregeling.

Overwaarde als extraatje voor later

Waarvoor je de overwaarde gebruikt, mag je dus zelf kiezen. Vergelijk het met spaargeld. Je kunt dit vermogen bijvoorbeeld reserveren voor je oude dag. Je kunt ook een lijfrentekapitaal opbouwen als aanvulling op je pensioeninkomen. Zo’n inleg mag je nu aftrekken van de belasting, maar bij het uitkeren betaal je er juist weer belasting over. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, vraag dan een verzekeringsadviseur om advies.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Over de overwaarde die je ontvangt na verkoop van je huis houdt de Belastingdiest geen heffing in. Het bedrag telt wel mee als vermogen. Bij een vermogen boven € 30.846 betaal je jaarlijks belasting over je geld.

De overwaarde is vrij besteedbaar, behalve als je binnen drie jaar weer een huis koopt. In dat geval moet je de overwaarde gebruiken voor je nieuwe koopwoning. Doe je dat niet? Dan kun je de hypotheekrente maar deels aftrekken van de belasting.

Meer vragen