vraag & antwoord

Mijn huis staat in de verkoop, wat kan ik verwachten?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Gebruik deze checklist voor je eerste bezichtiging

Of je nu voor het eerst een huis verkoopt of niet: de eerste eerste bezichtiging is en blijft spannend. Met de checklist weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent.

Je verkoopmakelaar neemt contact met je op zodra er een bezichtiging is ingepland en overlegt of deze afspraak ook voor jou uitkomt. Daarna is het zaak om je huis tiptop voor de bezichtiging in orde te maken.

Geen keukenkunsten

Het is beter om zelf niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Je wilt namelijk dat een kijker zich vrij voelt om overal te kijken, kritische vragen te stellen aan de makelaar en zijn eerlijke mening te uiten. Aan die informatie heb jij als verkoper ook het meest, daarmee kom je zo veel mogelijk over de achtergrond van de potentiële koper te weten. Waar zijn ze precies naar op zoek, hebben ze al veel woningen bekeken, moeten ze hun eigen huis nog verkopen, zijn ze al langs een hypotheekadviseur geweest, et cetera. Op deze manier kun je een betere inschatting maken of je een bod kunt verwachten en hoe ze er – wanneer er een bod wordt uitgebracht – financieel voor staan. Dat helpt jou weer in de onderhandelingen.

Moet je nu de keuken in om een appeltaart te bakken? Nee hoor, er zijn andere opties om jouw huis helemaal klaar te maken voor de bezichtiging.

Zorg dat de entree er netjes uitziet

De entree is uiteraard het eerste wat een potentiële koper ziet. Wanneer een kijker nog even op de verkoopmakelaar moet wachten heeft-ie voldoende tijd om alles aan de buitenkant grondig te inspecteren. Op dat moment vormt iemand – onbewust – al een mening over het huis.

Zorg er dan ook voor dat:

 • er geen vieze vuilcontainers voor de deur staan.
 • eventuele bloemen en planten er netjes bij staan.
 • de ramen en voordeur schoon zijn.
 • de fietsen of scooter in de schuur staan.
 • eventueel kinderspeelgoed is opgeborgen.
 • je eigen auto niet op de oprit staat zodat de kijkers gemakkelijk voor de deur kunnen parkeren en zich al thuis kunnen voelen, in plaats van op bezoek bij een ander.

Creëer licht in je huis

Open alle gordijnen, jaloezieën of lamellen. Zo kan een kijker echt goed kan beoordelen hoe licht het huis is. Dit is ook de reden waarom we adviseren om bezichtigingen overdag te plannen en niet ’s avonds of in het schemerdonker. Elke woning komt met natuurlijk licht beter tot zijn recht.

Opgeruimd staat netjes

Haal alle persoonlijke en overbodige spullen uit het zicht. Ze leiden alleen maar af van waar het in werkelijkheid om gaat: de ruimte die je huis te bieden heeft. Iemand moet zich een beeld kunnen vormen van hoe het eruit kan zien wanneer hij of zij er woont. Let daarom op de volgende punten:

 • De hal – Zorg dat de kapstok niet overvol hangt en berg eventueel een aantal schoenen, boodschappen- en sporttassen op. Bekijk ook of de meterkast niet vol staat zodat kijkers gemakkelijk de meters kunnen zien.
 • Het toilet – Sluit het toiletdeksel en hang een fris nieuw handdoekje op. Spray eventueel een fris luchtje.
 • De woonkamer – Berg kleine en persoonlijke spullen zo veel mogelijk op. Denk aan kranten, de afstandsbediening, asbak, reclamefolders, speelgoed en fotolijstjes.
 • De keuken – Ruim de afwas van die dag op, maak aanrecht zo leeg mogelijk, verwijder boodschappenlijstjes of andere persoonlijke items en hang een schone hand- en theedoek op.
 • De slaapkamers – Haal persoonlijke items van je nachtkastje, maak de bedden op en haal kleding en/of wasgoed uit het zicht.
 • De badkamer – Sluit het toiletdeksel en vouw de handdoeken netjes op. Zet eventueel een veelvoud aan verzorgingsproducten uit het zicht of plaats ze allemaal bij elkaar op één plek.
 • De zolder – Zorg dat de was is opgeborgen en dat eventuele droogrekken en strijkplank aan de kant staan zodat de ruimte goed tot zijn recht komt.

Een schoon en fris huis

Bovenstaande klinkt logisch, maar voor alle zekerheid hieronder belangrijke aandachtspunten:

 • Zorg dat de spiegels, tegels en wasbak in de badkamer en het toilet blinkend schoon zijn.
 • Ventileer je huis door de ramen even tegen elkaar open te zetten. Zo zijn eventuele geurtjes van huisdieren, sigarettenrook en/of de etenslucht van de avond ervoor net iets minder aanwezig.
 • Stofzuig en dweil vlak van tevoren en zorg ervoor dat de keukenkastjes en -apparatuur er schoon uitzien.
 • Leeg de prullenbakken in huis.
 • Verse bloemen of een zelfgebakken appeltaart voor een lekkere geur? Het mag, maar zonder is natuurlijk ook prima.

Verplaats je in de koper

Loop voor de bezichtiging nog even een rondje door het huis. Wees kritisch en verplaats je in een koper. Wat zou jij van het huis vinden als je hier kwam bezichtigen?

Staat je huis leeg?

Misschien ben je al verhuisd en staat je huis (al een tijd) leeg. Denk dan aan de volgende punten voordat de bezichtiging plaatsvindt:

 • zorg ervoor dat er geen (stapel) post achter de voordeur ligt.
 • spoel de toiletten een keer door. Wanneer ze niet gebruikt worden, verdampt het water geleidelijk. Door de toiletten weer even door te spoelen vullen ze zich met nieuw water en verdwijnen nare geurtjes.
 • lucht het huis van tevoren door de ramen even tegen elkaar open te zetten.
 • kijk ’s winters naar de mogelijkheden om die ochtend de verwarming aan te zetten. Wel zo prettig om in een warm huis binnen te komen.

Als de bezichtiging is afgelopen

Na de bezichtiging zorgt de makelaar ervoor dat het huis weer wordt achtergelaten zoals hij het aantrof: alle deuren dicht en op slot, verlichting uit en eventueel de gordijnen weer dicht. Je wordt per e-mail of telefonisch op de hoogte gebracht door de verkoopmakelaar.

Waren de kijkers enthousiast? Dan is het even afwachten of er een tweede bezichtiging wordt ingepland. Misschien wordt er al wel een bod uitgebracht. De makelaar belt na een aantal dagen de geïnteresseerden eventueel na wanneer er nog geen vervolg op de bezichtiging is gekomen.

Waarom een open huis?

Wanneer er veel interesse voor je huis is, kan de verkoopmakelaar besluiten om er een open huis van te maken in plaats van losse bezichtigingen in te plannen. Dit staat los van de landelijke Open Huizen Dag en hoeft niet een hele dag te duren. Je kunt ook besluiten om gedurende één of twee uur een open huis te organiseren. Het grootste voordeel hiervan is dat je slechts één keer je huis hoeft op te ruimen en schoon te maken. Daarnaast zien de kijkers dat er veel interesse voor het huis is, waardoor ze sneller een besluit nemen om wel of niet met de koop verder te gaan.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Je wilt dat een kijker zich zo goed mogelijk kan verplaatsen in jouw huis. Zorg er daarom voor dat elke ruimte zoveel mogelijk tot zijn recht komt door alles goed op te ruimen, schoon te maken en persoonlijke spullen op te bergen.

De makelaar geeft door op welke dag en tijdstip de bezichtiging staat ingepland. Je hoeft hier niet bij aanwezig te zijn. Op deze manier voelt de kijker zich vrijer om overal te kijken en zijn of haar mening uit te spreken. De makelaar leidt de kijker ruimte voor ruimte door je huis. Na afloop brengt hij of zij een verslag uit en is het afwachten of er een tweede bezichtiging wordt ingepland of misschien wel een bod wordt uitgebracht.

Er zijn twee mogelijkheden: de landelijke NVM Open Huizen Dag en een open huis specifiek voor jouw huis (in plaats van losse bezichtigingen). Het laatste wordt voornamelijk ingezet wanneer er veel interesse is voor je huis. Zo krijgt iedereen de kans om de woning op korte termijn te kunnen zien. Ideaal voor jou, want jij hoeft slechts één keer je huis op orde te maken.

De landelijke NVM Open Huizen Dag wordt vanuit je verkoopmakelaar gecoördineerd. Vraag hem naar de mogelijkheden om deel te nemen. Realiseer je wel dat je als woningzoekende niet mee kunt doen, je dient namelijk zelf in je eigen woning aanwezig te zijn om geïnteresseerden te ontvangen.

Meer vragen