Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerDe juiste verkoopstrategie voor jouw huis bepalen
De prijs en presentatie van je huis bepalen het verkoopresultaat.
Prijs, presentatie en promotie: verdiep je verder in deze onderwerpen
Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het bepalen van de juiste verkoopstrategie:
Een verkoopmakelaar stelt een verkoopprijs voor op basis van:
- De waarde van je huis: de makelaar stelt deze vast op basis van marktonderzoek en de staat van je woning.
- Je persoonlijke situatie en wensen: wil je bijvoorbeeld zo snel mogelijk verkopen, of voor een zo hoog mogelijke prijs?
De vraagprijs beïnvloedt onder meer de grootte van de groep kopers die je aantrekt, hoe snel je huis verkocht wordt en wat je straks te besteden hebt voor je volgende huis.
Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto’s en een mooie video.
Je makelaar kan verschillende promotiemiddelen inzetten om jouw huis extra in het oog te laten springen op funda, zoals een Blikvanger, Toppositie of Woning in beeld.
Blikvanger: laat je huis opvallen tussen de zoekresultaten van een huizenzoeker met drie foto’s en een wervende tekst.
Toppositie: hiermee komt jouw huis als advertentie boven de zoekresultaten te staan van mensen die in een bepaalde stad zoeken. Handig als je je woning onder de aandacht wil brengen bij mensen die anders niet in jouw gemeente zouden zoeken.
Woning in Beeld: hiermee staat jouw huis een week of maand lang in de schijnwerpers op de homepage van funda. Je bereikt in een klap veel meer mensen en dat kan handig zijn als je jouw koper nog niet hebt gevonden.
Jouw huis op funda
Huis verkopen of verhuren? Wij helpen je met een soepele plaatsing.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij
7 artikelen
Wat is een internetmakelaar?
Met een internetmakelaar doe je een deel van de woningverkoop zelf. Hoe werkt dit en waar moet je op letten?
Video: wat doet een verkoopmakelaar?
Wat kun je van een verkoopmakelaar verwachten als je je woning verkoopt? Bekijk de video.
Overwaarde huis: opnemen of meenemen?
Op welke manier heb je het meest aan de overwaarde op je huis? Een financieel adviseur geeft waardevolle tips voor alle soorten situaties.
Van openingsbod tot de overdracht
Benieuwd wat er allemaal gebeurt tussen het eerste bod en het tekenen van de overdracht? Check deze 9 stappen.
Een verkoopmakelaar die bij je past
Je hebt verkoopmakelaars in alle soorten en maten. Zo vind je er eentje die bij je past.