artikel

Wat heb je aan een energielabel?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Alles wat je moet weten over het energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. En dat is belangrijk, want een woning met een groen energielabel stijgt vaak in waarde.

Sinds 2015 ben je bij de verkoop of nieuwe verhuur verplicht om aan te geven hoe energiezuinig jouw huis is. De labels lopen van A (een donkergroen label, zeer zuinig), tot en met G (een rood label, zeer hoog energieverbruik).

Voorlopig energielabel

Heb jij je droompaleis op funda gezien, maar heeft het een niet al te best energielabel? Laat je dan niet meteen afschrikken. Misschien is het label slechts voorlopig. Het voorlopige label is slechts een schatting op basis van het bouwjaar, het woningtype en het energielabel van vergelijkbare huizen. Vraag de eigenaar simpelweg wat het definitieve label gaat worden. Bij verkoop is een definitief energielabel namelijk verplicht, anders kan de verkoper een boete krijgen van de overheid die kan oplopen tot € 170.

Waarom bestaat het energielabel?

Het energielabel voor woningen bestaat al sinds 2008 en is opgesteld volgens Europese richtlijnen. De Europese Unie wil consumenten stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Het label geeft aan waar mogelijkheden zitten voor verbetering. Je gaat volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bijvoorbeeld zo een letter omhoog als je spouwmuurisolatie of zonnepanelen neemt.

Meer weten?

Ben je van plan een woning te kopen met een laag of gemiddeld energielabel? Met energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of dubbel glas, breng je je stookkosten omlaag en maak je je woning aangenamer om in te wonen. Dit soort maatregelen kun je meefinancieren in je hypotheek. Je kunt tot 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen als je investeert in energiebesparing.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.