tip

Zoeken als een pro op funda: 10 tips

Gepubliceerd op - leestijd

Slimme tips om snel te vinden wat je zoekt

De een vindt het heerlijk om uren te struinen op funda, de ander wil zo snel mogelijk zien welke nieuwe woningen aan zijn criteria voldoen. We delen tien tips om nog slimmer te zoeken naar je nieuwe huis. Wist je bijvoorbeeld dat je op meerdere plaatsen of buurten binnen een zoekopdracht kunt zoeken?

Hoe vergroot je je kans om een huis te vinden dat bij je past en ben je nóg sneller op de hoogte van het nieuwste aanbod? Funda’s Eline Valkenburg kent alle tips en trucs die je kunt inzetten bij jouw zoektocht. Ze gebruikte ze ook bij de zoektocht naar haar eigen huis. Dit is haar top 10:

Eline Valkenburg werkt als online marketeer bij funda Eline Valkenburg werkt als online marketeer bij funda
 1. Zoek op meerdere plaatsen tegelijk
  Eline: ‘Wat veel zoekers misschien nog niet weten, is dat je op verschillende plaatsen kunt zoeken. Zo zocht ik tegelijkertijd op Haarlem, Overveen en Bentveld.’ Dat doe je zo: je typt één plaatsnaam in de zoekbalk. Er verschijnt automatisch een plusje waarmee je nog een woonplaats kunt toevoegen. Zo zoek je gemakkelijk op meerdere gemeenten tegelijk, of bijvoorbeeld verschillende buurten of postcodes.
 2. Stel een minimumprijs in en filter garageboxen eruit
  Op funda staan niet alleen huizen te koop, maar ook garageboxen. Als huizenzoeker wil je die waarschijnlijk niet tussen je zoekresultaten zien. ‘Stel daarom ook een minimumprijs in, zegt Eline. Daarmee filter je de garageboxen alvast eruit. Scheelt weer een paar pagina’s zoekresultaten doorploegen.’
 3. Vink ‘beschikbaar’ aan
  Dat de huizenmarkt oververhit is, hoeven we je niet te vertellen. Voor je het weet, is dat ene leuke huis verkocht. Bespaar jezelf het had-ik-maar-eerder-gekeken-leed en vink in de filters het vakje ‘beschikbaar’ aan. Zo zie je alleen de huizen die op dit moment te koop staan.
 4. Aantal kamers of aantal slaapkamers?
  Een handig weetje om rekening mee te houden: je kunt op funda zowel zoeken op het totaal aantal kamers als op het aantal slaapkamers. ‘Het aantal slaapkamers zegt vaak meer dan het aantal kamers,’ zegt Eline. Zo zie je sneller of dit aantal aansluit bij jouw wensen.
 5. Filter alleen het broodnodige
  Hoewel er heel veel filtermogelijkheden zijn op funda, is het niet verstandig om die ook allemaal in te zetten, weet Eline. Daarmee loop je een leuk huis misschien juist mis. ‘Vink alleen aan wat voor jou écht cruciaal is. Bijvoorbeeld een tuin. Wil je – net als ik – absoluut geen nieuwbouw, haal het vinkje daar dan weg. Maar beperk je zoektocht verder niet te veel. Wie weet, stuit je op een geweldig huis zónder tuin.’
 6. Gebruik een specifiek zoekwoord
  Gebruik jij de functie ‘zoek in omschrijving’ weleens? Die vind je helemaal onderaan de filterlijst. Daarmee kun je op een woord zoeken dat moet voorkomen in de beschrijving van de woning. Handig als je naar iets specifieks zoekt. Veel zoekers vullen hier bijvoorbeeld woorden in als ‘kelder’, ‘gelijkvloers’, ‘garage’ of ‘paardenstal’.
 7. Verbreed je horizon met zoeken op reistijd
  Weet je nog niet precies in welke gemeente je wilt wonen? Zoeken op reistijd is een handige functie waarmee je ontdekt welke huizen zich op de door jou ingestelde, maximale afstand van bijvoorbeeld je werk, school of familie bevinden. Deze functie vind je door in de zoekresultatenlijst op ‘kaart’ te klikken. Geef vervolgens aan vanaf welke plek je wilt zien wat het woningaanbod is.
 8. Check het laatste aanbod
  Standaard staat het aanbod in de zoekresultatenlijst gesorteerd op ‘relevantie’. Dat betekent dat funda een selectie voor je heeft gemaakt van huizen die, op basis van je zoekcriteria, interessant voor jou kunnen zijn. Wil je liever zien wat het nieuwste aanbod is? Kies dan niet voor sorteren op relevantie, maar sorteren op datum.
 9. Bewaar een zoekopdracht en meld je aan voor pushmeldingen
  Klik je op ‘bewaar zoekopdracht’, dan onthoudt funda de filters die je hebt ingesteld voor je zoekopdracht. Wil je op de hoogte blijven van woningen die aan jouw zoekcriteria voldoen, geef dan bij je instellingen in je funda-account aan hoe vaak je een overzicht wilt ontvangen van het nieuwste aanbod. Of zet pushmeldingen aan: je ontvangt dan een melding zodra er een nieuwe woning op funda staat. Eline: ‘Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod.’
 10. Zoek iets boven je budget
  Tot slot nog een persoonlijke tip van Eline: ‘Het loont soms om te zoeken op een maximale prijs die net iets boven je budget ligt. Zo heb je een bredere marge om in te zoeken. Het kan zomaar zijn dat een huis dat jij op het oog had boven je budget zit, maar tóch in prijs zakt – al is dat in de huidige markt wat moeilijker voor te stellen. Het kan daarom geen kwaad om deze huizen alsnog op te slaan. Je weet maar nooit.’
Heb je nog geen funda-account? Maak er een aan
Meer hulp bij het zoeken en vinden van je huis

Wist je dat je op funda nog veel meer tips en informatie kunt vinden om je te helpen bij je zoektocht naar een huis? Bekijk bijvoorbeeld eens onze antwoorden op veelgestelde vragen over bezichtigen, een bod uitbrengen of het afsluiten van een hypotheek.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.