SKOLA - wonen in de klas

Rotterdam Verkoop gestart
Van € 285.000 tot € 399.500 v.o.n.

Uitgelichte kenmerken

  • Aantal huizen 10 (10 beschikbaar)
  • Wonen 71 tot 117 m²
  • Aantal kamers 3 tot 5
Blikvanger Unieke kans, energiezuinig wonen in een oude school, transformatie.

Project SKOLA - wonen in de klas

*** INSCHRIJVING GESLOTEN ***
Informeer bij Ooms Makelaars naar meer informatie de mogelijkheden.

HET GEBOUW
Als op 1 januari 1901 de leerplicht een feit is en de uitvoering ervan een taak wordt van de overheid, komt de verantwoordelijkheid voor de huisvesting van scholen bij de gemeentes te liggen. Het gaat om openbare scholen, deze zijn vooral bedoeld voor de armste lagen van de bevolking. Hoewel er een leerplicht is behoort thuisonderwijs nog steeds tot de mogelijkheden voor de rijkere klasse. De gemeente Rotterdam neemt zijn taak serieus en bouwt een groot aantal scholen. Een nieuwe opdracht vraagt ook om nieuwe bouwmethoden.

De metselwerkgevels zijn nog traditioneel, maar achter deze gevels gaat een constructie van gewapend beton schuil. Vloeren en draagbalken worden voor deze tijd in een nieuwe techniek uitgevoerd. Centrale verwarmingssystemen en de nieuwste technieken op het gebied van ventilatie worden toegepast. Van binnen worden de gangen en lokalen rijkelijk versierd met prachtige geglazuurde bakstenen en mooie ronde stenen bogen. De ruimtes zijn vooral hoog en hebben grote ramen wat zorgt voor veel natuurlijke lichtinval. Het zijn deze bijzondere details die we in de nieuwe woningen willen bewaren en opnieuw het middelpunt willen maken van de appartementen.

FLORA EN FAUNA
Aan de voorkant van Skola komt een tuin, een strook van drie meter vanaf de gevel. Het ontwerp is van landschapsarchitect Marieke de Keijzer en sluit volledig aan bij de nieuwe plannen voor het speelplein. Aan de achterzijde van de school ligt de parel van Skola, een prachtige tuin van bijna 10 meter diep, die je niet zou verwachten zo midden in dit woonblok. De architecten hebben, in overleg met de landschapsarchitect, gekozen om de eerste strook van drie meter als veranda toe te voegen aan de woningen die aan de tuin grenzen. Voor de ruimte die overblijft, heeft de landschapsarchitect een gemeenschappelijke tuin ontworpen, die een nadere invulling krijgt als de bewoners van Skola bekend zijn. Samen met de landschapsarchitect zullen zij de plannen verder uitwerken. In de dakgoot van het gebouw nestelen elk jaar een groot aantal gierzwaluwen. In het kader van faunabeheer is ervoor gekozen om een daktuin aan te leggen. De landschapsarchitect heeft met het ontwerp van de daktuin hier rekening mee gehouden. Voor het behoud van de populatie gierzwaluwen is de beplanting aangepast aan wat deze dieren prettig vinden. Zo wordt er voor planten gekozen die insecten aantrekken die de gierzwaluwen lekker vinden. Kortom, Skola is een bijzonder project waar ook de flora en fauna centraal staan.

VOORZIENINGEN
Elke woning heeft de beschikking over een berging. Op het terrein wordt ook een fietsenstalling gerealiseerd. Parkeren is ook mogelijk in een nabijgelegen parkeergarage tegen een voor bewoners gunstig tarief .

DE APPARTEMENTEN
In Skola worden 10 appartementen gerealiseerd die per vijf gespiegeld in het gebouw liggen. Zij zijn toegankelijk via twee trappenhuizen waarvan de ingangen aan de zijkanten van het gebouw liggen. Elk trappenhuis biedt dus toegang tot vijf appartementen. De appartementen variëren in grootte en indeling. Elk appartement heeft één entresol per verdieping. De beganegrondwoningen hebben een terras en op de bovenste woonlaag bevindt zich een dakterras. De twee appartementen op de 1e verdieping hebben een balkon. Keuken-, badkamer- en toiletindelingen en afwerkingen zijn voor opdracht bewoner. Er is een mogelijkheid om dit samen met de wooncoach te coördineren, zodat dit tijdens de bouw meegenomen kan worden.

DUURZAAMHEID
Deze 110-jarige oude dame kan met haar tijd mee! Eigenlijk wel bijzonder. Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan een bouwbesluit. In deze wetgeving liggen alle regels vast waar nieuwbouw aan moet voldoen. Er staan eisen in met betrekking tot isolatie, ventilatie en energieverbruik en nog veel meer. De wetgeving wordt ieder jaar aangepast aan de huidige stand van zaken in de bouw. Tegenwoordig moet nieuwbouw voldoen aan de BENG-norm wat Bijna Energie Neutraal Gebouw betekent.De wetgever vindt dat als je, net als Skola, 100 jaar oud bent, je het rustig aan mag doen en dat deze regels niet voor jou gelden. Nee sterker nog, de regels die tijdens je geboortejaar golden zijn nog steeds van toepassing. Het vigerende bouwbesluit noemen ze dat. Maar niet voor deze hippe oude dame. Ze wil zich kunnen meten aan de huidige standaarden. Ze vindt het logisch dat ze geen gas meer verbruikt. Ze heeft een jas aan die meer dan goed isoleert. Wordt verwarmd met lage-temperatuur-verwarming. Wint haar warmte terug met een ventilatiewarmtepomp en op een zonnige dag is de elektriciteit die ze verbruikt voor een deel gratis. Dankzij vier zonnepanelen wordt er 1,2 KW per woning opgewekt.Door het regenwater van het dak op te vangen en te hergebruiken voor het toilet in de 10 appartementen voorkomt ze ook nog dat bij een stevige regenbui de buurt blank komt te staan. Deze investering aan de ‘voorkant’ die ze heeft gedaan is wel wat hoger, maar het energieverbruik blijft hierdoor laag en dat is beter voor de portemonnee en het milieu. Zo kan deze oude dame nog eens 100 jaar mee.

Disclaimer:
De teksten en impressies zijn bedoeld om een goede indruk te geven van het project SKOLA. Aan de inhoud ervan is de grootst mogelijke zorg besteed. Desondanks is alle informatie nadrukkelijk onder voorbehoud. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Foto's

Omgeving

DE WIJK
De wijk Bloemhof is onderdeel van het stadsdeel Feijenoord. Een stadsdeel dat aan de noordkant begrensd wordt door het Noordereiland en de Kop van Zuid en aan de zuidkant door de buurt Vreewijk/Zuidplein. Feijenoord heeft de afgelopen 20 jaar al een sterke gedaanteverwisseling
ondergaan en zal de komende jaren nog sterk veranderen.

Er zijn plannen voor een compleet nieuw Feyenoordstadion en ook Zuidplein zal worden getransformeerd naar een tweede stadshart van Rotterdam. Veel culturele instellingen maakten de stap al van de noordoever van de Maas naar dit stadsdeel. Rondom de Wilhelminapier vestigden zich
theaters, filmhuizen en diverse musea. Katendrecht transformeerde volledig en is met de vele uitgaansmogelijkheden ook een populaire woonbestemming geworden. Hiernaast ligt de gemoedelijke wijk Bloemhof.

DE LOCATIE
Het gebouw ligt als een parel verborgen in de binnentuin van het woonblok aan de Zwederstraat.
In 1910 stonden hier twee scholen met daarom-heen woningen. De scholen en het schoolplein waren bereikbaar door twee poorten vanuit de Zwederstraat en de Blazoenstraat. Door de jaren heen veranderde het bouwblok. Één van de twee scholen werd gesloopt en de toegangspoort aan de Blazoenstraat verdween.

Als je door de huidige poort gaat, komt je terecht bij speeltuin De Regenboog die beheerd wordt door Stichting Humanitas. De speeltuin zal in 2021 volledig vernieuwd worden. Samen met de kinderen uit de buurt maakte de gemeente Rotterdam een nieuw plan voor deze plek. De speeltuin heeft vastgestelde openingstijden. Buiten deze tijden is het hek gesloten en is het binnenterrein alleen toegankelijk voor de bewoners van Skola.

360° foto's en video

Video

Planning

Projectfase: verkoop gestart
Nu
Start verkoop augustus 2021
Verwachte start bouw oktober 2021
Verwachte oplevering december 2022

Woningtypen

Van de 10 huizen in dit project zijn er nog 10 beschikbaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

SKOLA - wonen in de klas

Van € 285.000 tot € 399.500 v.o.n.