Als je nieuwbouwhuis niet op tijd klaar is

 

Ruben en Anna kennen het klappen van de zweep: ‘ik kreeg een schadevergoeding’

Niets zo heerlijk als een nieuw huis. Van de badkamertegels tot de plaats van de stopcontacten in de keuken, overal ben je bij betrokken. Heel fijn, totdat je ineens te horen krijgt dat er problemen zijn. Je kunt voorlopig fluiten naar het champagnemoment waarbij je de sleutel van je nieuwe huisje zou krijgen. Wat nu?

Het overkwam Ruben (31), die in april vorig jaar een nieuwbouwwoning kocht in Oostpoort, Amsterdam. Aanvankelijk zou het huis begin 2017 klaar zijn, maar er kwam heuglijk nieuws: nog dit jaar mocht hij erin. Feest! Toch liep het anders: de gemeente had de nutsvoorzieningen niet op tijd klaar. ‘In de wandelgangen hoorden we dat de oplevering pas in het eerste kwartaal van volgend jaar is.’ Netjes is het niet, maar Ruben heeft zich nog niet verdiept in een eventuele schadevergoeding. ‘Dat ga ik wel doen als de opleverdatum weer verandert. Dan zijn ze namelijk daadwerkelijk te laat.’

Bouwvertraging

Al tijdens de bouw bang dat er vertraging is? Het is moeilijk te zeggen of de bouw achterloopt; immers, in de aannemingsovereenkomst staat de bouwtijd uitgedrukt in zogeheten werkbare werkdagen. Een dag is onwerkbaar wanneer de aannemer vijf uur of langer niet kon werken wegens overmacht, waaronder weersomstandigheden. In Nederland zijn gemiddeld 180 van de 365 dagen werkbaar. Ruben: ‘Kijk hiervoor goed in je contract. Het staat er namelijk in in typische notaristermen.’ En onthoud: bij een appartement gaat de bouwbare dagenteller lopen zodra de bouw van het complex begint. Je krabbel gezet onder een eengezinswoning? Dan gaan de werkdagen pas in als de ruwe begane grondvloer klaar is.

Wijziging bouwplannen

Goed om te weten: de bouwer mag niet zomaar afwijken van het opgestelde bouwplan. Dit is alleen toegestaan als hij kan aantonen dat het écht nodig is, bijvoorbeeld wanneer een deur verplaatst moet worden op last van de brandweer. De bouwer van Anna (51), die een nieuwbouwwoning kocht in Amersfoort Vathorst, week af zonder reden. ‘Toen was het te laat. Ik had een dure keuken besteld, alles precies op maat – dacht ik. Toen mijn droomkeuken kwam, bleek de ruimte dertig centimeter langer te zijn gemaakt.’ Zo’n bouwwijziging heeft een negatieve invloed op de bruikbaarheid van de woning. Als dat zo is, of wanneer de waarde, kwaliteit of het uiterlijk van de woning in het geding is, moet je gecompenseerd worden. Vraag de bouwer om een voorstel, want een vaste methode om de schadevergoeding te berekenen is er niet. En Anna’s keuken? ‘Ik kreeg een schadevergoeding. Zo’n smal kruidenkastje op de open plek; best handig!’

Problemen? Dit kun je doen!

Ligt de bouw van je nieuwbouwhuis niet op schema? Meld dit schriftelijk aan de bouwer. Vaak wordt onder SWK-garantie, Bouwgarant of Woningborggarantie gebouwd. Schakel deze instanties in. Klacht indienen? Dit kan bij het Klachtenkompas, een initiatief van de Consumentenbond.

Meer binnen dit onderwerp