Een hypotheek op je woonboot, kan dat?

 

Goed om te weten: een watervilla is geen onroerend goed

Een woonboot betekent vrijheid, ruimte en rust. Althans, voor diegenen die graag op een woonboot wonen. Toch moet ook een drijvende woonstek gefinancierd worden, en daar zit nu net het probleem. Een woonboothypotheek is namelijk wat lastiger te krijgen dan een hypotheek op een stenen huis.

Omdat niet altijd duidelijk is of een woonboot onroerend goed is of niet is de woonboot een apart geval. Veel keuze in woonboot hypotheken is er niet. ING besloot in 2016 te stoppen met een woonboothypotheek. En zo blijft de Rabobank over als monopolist. De beweegreden om ermee te stoppen? Zo’n hypotheek is een te ‘onzeker product’. ‘Jaarlijks worden slechts enkele honderden van deze Watervilla-hypotheken afgesloten,’ aldus een zegsman van de bank eerder in Het Parool. De commotie onder woonbootbewoners is groot. Want aan wie kunnen zij – als de spoeling straks zo dun wordt - nog hun bezit verkopen als je er geen hypotheek op kunt krijgen?

  1. Eigen spaargeld is geen luxe. Het verschil tussen een ‘gewone’ en een woonboothypotheek is dat meestal niet de complete koopsom wordt gefinancierd.
  2. Je nieuwe aanwinst moét getaxeerd zijn door een erkend taxateur woonschepen.
  3. De boot moet in goede staat verkeren en geschikt zijn voor permanente bewoning.
  4. Een vergunning voor een permanente ligplaats is ook een vereiste.
  5. Je moet ingeschreven staan in het scheepsregister van het kadaster.
  6. Een allriskverzekering is noodzakelijk.
  7. Als nieuwe woonbootbewoner heb je in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek en kun je ook de verbouwing van je boot en de ligplaats laten mee financieren.
  8. Net als bij het financieren van een ‘gewoon’ huis zijn er ook voor woonboten diverse hypotheekvormen. Die hangen meestal af van je persoonlijke omstandigheden: leeftijd, inkomen, en soort boot.

Meer binnen dit onderwerp