Energie besparen: zo doe je dat

 

Beter voor het milieu én je portemonnee

Energie besparen, waarom zou je daar eigenlijk zelf energie in steken? Voor het milieu, en om geld in je zak te houden, bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat nou precies?

Energie besparen doe je al heel simpel door net even wat korter te douchen. Er zijn twee belangrijke redenen om twee minuten korter te douchen, of toch te kiezen voor die slimme thermostaat. De eerste: geld. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden 3.000 kWh elektriciteit en 1470 m3 gas, goed voor een jaarlijkse energierekening van € 2.100,-. Energie besparen kan daar een flink deel vanaf snoepen.

Energiebesparing klimaat

Maar met energie besparen help je niet alleen jezelf. Reden nummer twee is namelijk het klimaat. Minder energieverbruik helpt klimaatverandering tegen te gaan, het voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En die hebben we nodig, want fossiele brandstoffen raken uitgeput. In tegenstelling tot energie uit zon en wind.

Het gaat echter niet alleen om energie voor de mens. Je hebt vast wel eens gehoord van de klimaatvoetafdruk: wat jij doet, laat sporen na op de planeet. Niet-groene energie draagt bij aan de opwarming van de aarde, wat op zijn beurt weer de leefomgeving van mens en dier onherstelbaar aantast. De Noordpool smelt, koraalriffen verliezen kleur omdat het water te warm wordt. Het is dus zaak om onze impact op het milieu te verkleinen.

Earth Hour en de Waterspaarders

Er komen dan ook steeds meer initiatieven om het klimaat een handje te helpen. Zo wordt ieder jaar Earth Hour gehouden, de grootste internationale campagne van het Wereld Natuur Fonds. Het idee: wereldwijd doen miljoenen mensen, gemeentes en bedrijven een uur lang het licht uit. Waarom? Omdat men zich zorgen maakt over de toekomst van de aarde. Dankzij ambassadeurs als Nelson Mandela, Lionel Messi, Yoko Ono en Coldplay doen ieder jaar miljoenen mensen mee aan Earth Hour.

Verbeter het klimaat, begin bij jezelf

Een paar minuten korter douchen is dus een uitstekende manier om je energieverbruik naar beneden te brengen. Verkort je je douchetijd van 9 naar 5 minuten, dan bespaar je volgens de belangenvereniging voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis op jaarbasis € 110,-. Vereniging Eigen Huis weet ook nog dat je vriezer regelmatig ontdooien € 15,- tot € 50,- per jaar oplevert, of de verwarming een graadje lager zetten € 50,- per jaar. Dat geeft niet alleen een behaaglijker gevoel in huis, maar ook over jezelf. Want het milieu helpen en tegelijkertijd geld besparen op de energierekening, wie wil dat nou niet?

Meer binnen dit onderwerp