Hoe kopen ook kan gaan

Hoe kopen ook kan gaan

 

Je huis kopen via een veiling, inschrijvingsprocedure of door te overbieden: de tips en tricks

Niet iedereen bezichtigt, biedt en heeft dan direct beet. Wie een huis wil kopen, kan ook te maken krijgen met veilingen, inschrijvingsprocedures en overbiedingen. Mocht het zo ver komen, lees dan deze tips en tricks.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kopen van een huis: een veiling. Toch kan het de ideale manier zijn om goedkoop en snel aan een huis te komen. Want bij een veiling liggen de prijzen al snel 20 à 30 procent lager. Belangrijk is dat je weet hoe het werkt, want de procedure heeft haken en ogen.

Veiling

Zo kun je een huis van te voren niet bezichtigen. Als geïnteresseerde moet je het vaak doen met wat foto’s en basisinformatie als het aantal vierkante meter. Durf je dat aan?

De voorwaarden - bijvoorbeeld wat de kosten voor de koper zijn - verschillen per veiling, maar liggen wel vast. Informeer van te voren, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Zorg ook dat je weet hoe een veiling werkt. Er zijn verschillende manieren om gegadigden te laten bieden. Die biedingen kunnen spannend zijn, dus zorg dat je weet wat je aan het doen bent.

Waar je normaal gesproken ‘onder voorbehoud van financiering’ kunt kopen, is dat bij een veiling niet mogelijk. Je moet er dus zeker van zijn dat je je de woning kunt veroorloven.

Wil je een veiling bezoeken? Kijk voor meer informatie en wanneer en waar er veilingen zijn op www.koopeenveilinghuis.nl.

Inschrijvingsprocedure

Als er veel belangstelling is voor een huis, kan de eigenaar ervoor kiezen direct of op een later moment in de biedingsprocedure over te gaan op een inschrijvingsprocedure. Bij een overspannen woningmarkt als die van Amsterdam is het op dit moment eerder regel dan uitzondering.

Bij een inschrijvingsprocedure kunnen alle belangstellenden tot een bepaalde deadline een bod indienen bij de verkopend makelaar. De belangstellenden hebben geen idee wat hun concurrentie biedt. De verkoper kiest uiteindelijk het beste bod.

Mocht je het hoogste bod hebben gedaan, dan is dat nog geen garantie dat de verkoper voor jou kiest. Soms is er de voorkeur voor een koper die de bouwkundige keuring achterwege laat of flexibel is in de opleveringsdatum.

Overbieden

Soms gebeurt het: je loopt een huis binnen en je voelt je meteen thuis. Locatie, oppervlakte, sfeer en indeling; je hebt het perfecte huis gevonden. Hoe zorg je dan dat je het huis ook krijgt? Eén manier om het droomhuis te betrekken is overbieden, zeker als je in een gewilde buurt of stad zoekt. Maar hoe pak je dat aan?

Laat je goed adviseren door een specialist. Als een huis twee ton waard is volgens een taxatierapport, geeft de bank er geen 250 duizend euro voor en krijg je de hypotheek niet rond. Een makelaar kan kijken hoeveel er recentelijk in de buurt voor huizen is betaald en weet beter hoe de markt zich in zijn geheel ontwikkelt.

Belangrijk is om even van die roze wolk af te stappen en voor- en nadelen af te wegen. Hoeveel moet er nog aan het huis gebeuren, hoe lang kun je er – met oog op gezinsuitbreiding – blijven en wat gaat de hypotheek met zo’n hoog bod kosten? Zorg ook dat je naast het hoge bod aantrekkelijk bent voor de verkoper, door makkelijk te zijn met de opleveringsdatum bijvoorbeeld.

Meer binnen dit onderwerp