Hypotheek voor starters

 

Yes, tijd voor een eigen huis. Wat zijn de mogelijkheden?

Je bent afgestudeerd en je hebt na een paar – of meer – sollicitaties een baan gevonden. En inmiddels ben je die dure huurwoning of studerende huisgenoot wel een beetje zat. Tijd dus voor een eigen huis, voor jou alleen of met partner. Maar met een starterssalaris is het krijgen van een hypotheek, zeker in de dure Randstad, nog niet zo eenvoudig. Wat zijn de mogelijkheden?

Hulp van ouders

Soms kunnen ouders helpen bij het kopen van een eigen stulpje. Dat kan door een schenking, een lening en/of het meetekenen op/van de hypotheek. Hierdoor wordt het kopen van een huis makkelijker en kan je je misschien een duurder huis veroorloven. Kortom, hulp die een starter goed kan gebruiken. Ook als ouders niet kunnen helpen, is een steuntje in de rug lekker. Dat kan in de vorm van een starterslening.

Starterslening

Om starters op weg te helpen, is de starterslening in het leven geroepen. Daarmee kun je een extra lening krijgen, bovenop de hypotheek. Deze leningen worden uitgegeven door gemeentes en woningbouwcorporaties. Of je gebruik kunt maken van deze regeling is afhankelijk van waar je woont en of je van een corporatie koopt.

De starterslening geldt alleen als je voor het eerst een hypotheek aangaat. De lening is altijd een aanvulling op de hypotheek. Je vraagt dus eerst een offerte bij een hypotheekverstrekker aan, en dient die vervolgens in bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je berekenen of je in aanmerking komt voor een starterslening en hoe hoog dat bedrag is. Houd er rekening mee dat de maximale lening rond de € 30.000 ligt.

Meer binnen dit onderwerp