Je eerste bezichtiging

Je eerste bezichtiging

 

De gouden regels die je zéker moet kennen

De ongeschreven wetten en regels van huizen bezichtigen… Je moet ze maar net weten. Wil je geen flater slaan, hou deze regels in je achterhoofd als je je potentiële nieuwe droomhuis binnenstapt voor een eerste bezichtiging.

1
Neem behalve een vragenlijst ook eigen gereedschap mee: zoals een meetlint, waterpas, fotocamera en een knikker. Als die laatste een vrije val over de vloer maakt, weet je genoeg. Probeer wel je mate van ‘house-wise’ zijn te doseren. Je mag best de speurneus uithangen (graag zelfs), maar de eerste minuut al met een schroevendraaier of autosleutel in het houtwerk steken, kan irritaties opwekken.

2
Word je halsoverkop verliefd, laat dat dan vooral niet te duidelijk merken. Te veel enthousiasme verbetert je onderhandelingspositie niet.

3
Het zal niet de eerste keer zijn dat een makelaar een paniektelefoontje krijgt van bezoekers die niet meer weten waar het te bezichtigen huis staat. Niet erg uiteraard, maar dat heb je natuurlijk liever niet. Een blooper in het verlengde daarvan: je auto na een bezichtiging niet meer kunnen terugvinden. Oriënteer je dus goed en weet waar je wezen moet.

4
Kinderen kunnen, het spreekwoord zegt het al, hinderen. Ze eisen bij een bezichtiging vaak (te) veel aandacht, willen overal met hun vingertjes aanzitten en bezitten vaak niet het grootste geduld. Dat kan, leert de praktijk, zo afleiden dat je bij vertrek een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Toch maar een oppas regelen, misschien?

5
Je slaat geen goed figuur als je tijdens een rondleiding je achterban voortdurend via je mobieltje op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. Makelaars zijn gewend aan klanten die met de telefoon in de hand foto’s maken. Maar hou je telefoongebruik binnen de perken.

6
Tik op de ruiten, trek gerust een kast open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door. Dat voorkomt pijnlijke verrassingen. Indruk maken? Doe alsof je de buitenboel bekijkt, maar spiek ondertussen even naar de datum die vaak in de rand van het dubbelglas staat. Klop dan op het raam en zeg ‘Uit 1998 hè?’.

7
Check de kruipruimte of kelder. Je wilt immers ook weten hoe je huis er aan de onderkant uitziet. Kun je er makkelijk komen? Staat er water in? Ga je neus achterna. Ruikt het muf? Dan kan er weleens iets vochtigs aan het schimmelen zijn.

8
Stap de meterkast in en controleer of er een aparte groep voor alle keukenapparatuur is en, mocht je in een oud huis staan, een aardlekschakelaar. En als je toch in de kast staat, vraag dan meteen even naar het energieverbruik van de woning.

9
Als je, na een bezichtiging niks meer van je laat horen snijd je je in je eigen vingers. Je verspeelt namelijk de mogelijkheid op een andere mooie aanbieding van de verkopende makelaar. Al vond je dit huis niks, de makelaar kan ook op basis van jouw feedback misschien iets anders aanbieden. Bovendien, beleefd is anders.

10
Maak niet alleen een praatje met de verkoper, maar ook met de buren. Er hoeft niet direct een ‘klik’ te zijn, maar je wilt ook niet De Rijdende Rechter aan de deur hebben. Een goede buur is beter dan… En wie weet hoor je nog iets meer over je aanstaande bezit.

Meer binnen dit onderwerp