Kosten koper: kosten huis kopen

 

Kosten koper: welke kosten zijn dat?

Hoera, je hebt een nieuw huis! Voor je hypotheek geldt in 2018 dat je maximaal
100% van de waarde van je huis kunt lenen
. Maar… bij de notaris voor de officiële overdracht komen meer kosten kijken. Deze kosten koper kun je verwachten.

Advies- en bemiddelingskosten

Tenzij je zelf heel handig bent met cijfers, is het slim een financieel adviseur te raadplegen bij het kopen van een huis. Het verschilt of deze met een uur- of dagtarief werkt, maar je zit al gauw aan een bedrag rond de € 3.000. Bemiddelingskosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Notariskosten

Een notaris is verplicht bij de levering van een huis. Maar let op: ze hanteren verschillende tarieven. Vraag dus meerdere offertes op, dat kan je geld besparen. De kosten voor de koopakte – zoals het geld dat je betaalt voor de inschrijving in het Kadaster – zijn overal vrijwel gelijk, maar het honorarium van de notaris zelf verschilt. Reken op gemiddeld € 1.200 – dit is wel fiscaal aftrekbaar.

NHG-aanvraag

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een soort verzekering voor je hypotheekvestrekker, mocht je je hypotheek niet meer kunnen betalen. De NHG kost je eenmalig 1% van de koopsom. Tip: dit bedrag is weer fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Bankgarantie

Als je een huis koopt, moet je een waarborgsom storten op de rekening van de notaris. Dat is doorgaans 10% van de koopsom. Heb je dat bedrag niet? Dan vraag je je bank garant te staan. Voor deze bankgarantie rekenen de meeste banken 0,1% van de koopsom van je huis.

Taxatie

Wil je een hypotheek krijgen, dan moet je een huis meestal eerst laten taxeren. Dit wordt gedaan door gecertificeerde taxateurs die vaak een vast bedrag – meestal tussen de € 350 en € 800 – vragen. Ook taxatiekosten kun je aftrekken bij je inkomstenbelasting.

Makelaarskosten

Een aankoopmakelaar inschakelen is niet verplicht, maar wel slim. Die weet namelijk waar hij of zij op moet letten: regels, inspectie, waardebepaling, onderhandelingen en ga zo maar door. De kosten hiervoor lopen erg uiteen, dus vraag naar tarieven voor je een beslissing maakt.

Bouwtechnische keuring

In je koopcontract zit standaard een zogeheten ‘voorbehoud Bouwkundige keuring’. Laat je die uitvoeren, dan zijn de kosten voor jou. Die bedragen liggen meestal tussen de € 185 en € 500, mede afhankelijk van de grootte en indeling van je huis.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is het bedrag dat je aan de staat betaalt bij de aankoop van een huis. Deze belasting bedraagt 2% van de koopsom. Let op: dit is alleen nodig als een bestaand huis van eigenaar wisselt. Heb je dus een nieuwbouwhuis, dan hoef je niks te betalen.

Een flink lijstje, maar meerdere kostenposten zijn fiscaal aftrekbaar. Ben je nog bezig met je hypotheek? Lees dan meer over geld inleggen voor een eigen huis.

Meer weten? Lees hier al onze artikelen over kosten koper.

Meer binnen dit onderwerp