Laatste check van je nieuwbouwhuis

 

Zo is een vooroplevering doen zo’n gek idee nog niet

Je geduldig wachten wordt beloond: je krijgt de sleutel van je nieuwbouwhuis. En dat is heerlijk, na maanden of zelfs jaren wachten. Toch doe je er verstandig aan niet meteen met inrichten te beginnen. Waarom? Dat lees je hier.

Als je nieuwbouwwoning wordt opgeleverd betekent dat je woning klaar is voor bewoning. Met andere woorden: alle deuren en ramen kunnen open en dicht, uit alle kranen stroomt water, de wc’s trekken door, en de cv-ketel werkt. Maar voordat je enthousiast de verfpot opentrekt en de houten vloerdelen naar binnentrekt is het belangrijk om eerst nog even door deze 4 stappen te lopen.

1
Vooroplevering
Het is niet verplicht, maar je kunt een week (of twee weken) van te voren een vooroplevering doen. Kom je daar gebreken tegen, dan kun je die meteen aankaarten. De aannemer kan op zijn beurt dat nog herstellen voor de officiële overdracht.

2
Loop door het huis
Bij oplevering loop je samen met de aannemer de woning door en check je elke verdieping, elke kamer, elk hoekje. Check de kranen, spoel de wc door en controleer het hang- en sluitwerk. Is het gedaan zoals van te voren is afgesproken? Werkt alles?

3
Rapport opstellen
Tijdens de oplevering stel je samen met de aannemer het opleveringsrapport op. In dit rapport staan de eventuele gebreken die je tegenkomt. En daar vallen ook krassen op een deur, een scheef gestukt hoekje of een losliggende drempel. Het huis moet nu eenmaal perfect worden afgeleverd. Zet in het rapport duidelijk dat het om beschadigingen gaat zodat achteraf de aannemer niet kan zeggen dat de schade door jou is toegebracht. Vergeet niet om beiden het rapport te tekenen. Goed om te weten: de aannemer moet de gebreken binnen drie maanden na oplevering herstellen.

4
Sleutel in je zak
Rondje gelopen? Rapport opgesteld? En ondertekend? Dan kun je de sleutel in ontvangst nemen. En een dansje doen. In je nieuwe huis.

Meer binnen dit onderwerp