Nieuw huis? Van deze housewarmings word je blij!

 

Geef een sloopfestijn, een schilderfeest, tuinfeest of drink champagne in bed.

Net als het kopen van je droomhuis is een housewarming een persoonlijke aangelegenheid. De één behoort nu eenmaal tot de groots en meeslepende feestvierende soort, de ander houdt het graag klein en ingetogen. Er nog niet uit wat jij wilt? We geven je 5 suggesties.

Het Sloopfestijn

‘Breek ’t kot af!’ roepen Vlamingen elkaar na als ze weten dat het weleens ‘zo’n avond’ zou kunnen worden. Welnu, wat als jij nou een feest geeft waarbij dat letterlijk mag? Want als je nou toch die opknapper hebt gekocht waar muren, keuken en badkamer moeten worden gesloopt, waarom zou je dit dan niet combineren met drank, muziek en borrelhappen? Daarbij: geef een man – en vlak een vrouw niet uit – een sloophamer met de opdracht ‘alles moet stuk’ en ze zullen je aankijken met een blik waarin zowel tedere dankbaarheid als duistere vernielzucht opgesloten zit. Het sloopfestijn, willen we maar zeggen, is een gegarandeerd succes. Je huis knapt er weliswaar niet van op, maar dat is ook de bedoeling. Kleine bonustip: wel zeer duidelijke instructies geven – of deze ophangen op een prominente plek in huis – om te voorkomen dat ome Wim met z’n hamertje het originele glas-in-lood (‘Ouwe troep, toch?’) eruit tikt.

Het Schilderfeest

Een groot bacchanaal zal het niet worden – voor schilderen is wel enige oog- en handcoördinatie vereist, maar dat wil niet zeggen dat je geen leuk schilderfeest kunt geven. Een kwestie van de vloer stevig afplakken met folie, iedereen z’n oudste kleren aan, verf, schuurmachines, kwasten, rollers, keukentrappen en een goede playlist paraat, en een paar uur later is niet alleen je huis opgeknapt, maar ook jijzelf. Zorg wel dat er na het harde werk een goede barbecue/catering/afhaalmaaltijd klaarstaat om te voorkomen dat je gasten zich al te zeer misbruikt voelen.

Het Tuinfeest

Voor wie toch het liefst een feest geeft in een huis dat helemaal tot in de puntjes afgewerkt is en bovendien compleet ingericht: heel begrijpelijk. Je wil toch die ‘ooh’s’ en ‘aaah’s’ horen galmen en de complimenten over je goede smaak in ontvangst kunnen nemen. Maar die versgestucte witte muren, dat kleed, en die extreem klunzige vriendin met een rode wijn in de hand, zie je dat voor je? Precies. En met een nieuw huis vol mooie nieuwe spullen duurt het minstens een halfjaar voordat dit soort dingen niet meer een grove aanslag op je humeur zijn. Dus om dit, en erger, te voorkomen: geef een tuinfeest. Of een dakterrasfeest. Maar in elk geval een feest waar iedereen lekker buiten is in plaats van samenklontert in de keuken met dat vlekgevoelige marmeren keukenblad. Slinger de barbecue aan, zet al het eten en drinken buiten, regel lampjes, ligkussens, vuurkorven en een dj en maak iedereen gelukkig. Óók je mooie, nieuwe huis.

Het Vaarwel-oud-huis-feest

De sentimentelen onder ons kunnen ook kiezen voor een andere invalshoek op housewarminggebied: het afscheidsfeest. Want dat oude huis, waar je toch ook zoveel hebt meegemaakt, gelachen, gehuild en alles, dat huis verdient toch een waardig afscheid? Daarom is een feestceremonie waarbij je met vrienden en familie het oude vaarwel zegt en het nieuwe verwelkomt zo gek nog niet. Nog één keer die vertrouwde woonkamer, die oude keuken, dat gedateerde toilet, die kratten op het balkon in plaats van in de tuin… Bijkomend voordeel is dat je precies weet hoe alles werkt – in tegenstelling tot die oven in het nieuwe huis – en dat je vrienden er ook thuis zijn. Er zal op het einde wellicht een dronkenmanstraantje worden weggepinkt, maar ook dat is zo gek nog niet.

Het Champagne-in-bed-feest

Waarom een groot feest geven? Na alle verbouwstress en verhuisperikelen heb je misschien helemaal geen zin in een horde mensen over de vloer. Of in een stampend feest. Hoeft niet. Wij zeggen: trek een fles champagne open en kruip samen in dat nieuwe bad, of sluit je op in je nieuwe slaapkamer. Wedden dat het leuk wordt?

Meer binnen dit onderwerp