Regels van een nog ongebouwd huis

 

Waar je op moet letten bij een nieuwbouwproject

De handtekeningen zijn gezet: je hebt een nieuwbouwhuis gekocht. Alleen… het huis bestaat nog niet, want het moet eerst gebouwd worden. En dus liggen de zaken nét wat anders dan bij de aankoop van een bestaande woning. Waar je op moet letten? Lees het in onze checklist.

Waar je op moet letten

Zo kan blijken dat het project niet van de grond komt omdat er te weinig huizen zijn verkocht, dat jij de financiering niet rond krijgt, of dat er vergunningen ontbreken. Let daarom goed op de ontbindende en opschortende voorwaarden. Hierin zijn dit soort zaken juridisch vastgelegd.

Bij opschortende voorwaarden geldt dat de koopovereenkomst pas in werking treedt als aan alle voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld het krijgen van een vergunning voor de bouw. Als niet bijtijds aan de gestelde voorwaarden is voldaan, gaat de overeenkomst niet van start. In zo’n geval kan de ontwikkelaar voorstellen de termijn te verlengen, maar hij kan het project ook stopzetten.

Reserveringsovereenkomst

Ben je verliefd geworden op de tekeningen van een project? Maar is over het bouwen nog veel onzeker, zoals bijvoorbeeld de bouwtermijn en de precieze prijs? Dan kun je kiezen voor een reserveringsovereenkomst. Dit wordt ook wel een voorinschrijving genoemd. Die teken je voordat het huis de verkoop in gaat. Je gaat de verplichting aan het huis te kopen en de ontwikkelaar mag het niet meer aan een ander verkopen. Zo vermijd je zenuwslopende weken. Het is wel belangrijk goed te weten waar je voor tekent. Zo’n overeenkomst is namelijk net zo bindend als ieder ander contract.

In de reserveringsovereenkomst staat in welke gevallen je van het contract af kunt. En worden er globale afspraken gemaakt over de prijs en de duur van de bouw. Houdt de ontwikkelaar zich daar niet aan? Dan ben jij van de verplichting tot kopen af, hoe jammer dat misschien ook is.

Projectnotaris

Bij de verkoop van een woning komt altijd een notaris kijken. En als er tien huizen in één complex worden verkocht, is het zonde om voor elk huis apart een notaris in te schakelen. De ontwikkelaar kiest daarom voor een ‘projectnotaris’, voor alle eigendomsoverdrachten. Makkelijk voor de ontwikkelaar, want die hoeft maar met één notaris contact te houden en er hoeft zich maar één persoon in het project te verdiepen.

Het kan voor jou makkelijk zijn ook van de projectnotaris gebruik te maken, maar dat hoeft niet, legt kandidaat-notaris Ernst Loendersloot uit. ‘Heb je een familienotaris of een andere voorkeur? Het staat je vrij je eigen notaris te kiezen voor bijvoorbeeld de hypotheekakte, het testament of samenlevingscontract.’

Meer binnen dit onderwerp

   
Interview

Je eigen huis bouwen

Je droomhuis bouwen? Het is een sprookje - maar er komt ook héél wat bij kijken. Ervaringsdeskundige Boy Boomsma vertelt.

Lees meer